Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Euro 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πόλεμος γιατρών-φαρμακοποιών για αντιδιαβητικό φάρμακο που χορηγείται παράνομα για αδυνάτισμα

Πόλεμος γιατρών-φαρμακοποιών για αντιδια...

ΕΟΦ: Προσοχή, στην παράνομη διαφήμιση και στα «πλαστά» Ozempic

Το πρόβλημα με την έλλειψη του αντιδιαβητικού φαρμάκου σεμαγλουτίδη ανέδειξε με ανακοίνωσή του πριν από μερικές ημέρες ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο οποίος «φωτογράφισε» γιατρούς ως υπεύθυνους για την εκτός ενδείξεων συνταγογράφηση του φαρμάκου σε ασθενείς που δεν πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, αλλά απλώς το λαμβάνουν επειδή επιθυμούν να χάσουν λίγα κιλά.

Οι γιατροί πέρασαν την Τετάρτη στην αντεπίθεση, με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας (ΕΕΠ), Ευθύμιο Καπάνταη, να αντιτείνει σε εκπομπή του Mega, πως «το ρυθμιστικό της ινσουλίνηςOzempic, χορηγείται ανεξέλεγκτα από φαρμακοποιούς χωρίς συνταγή».

Ο ΠΦΣ επανήλθε άμεσα, κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΕΕΠ, ότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.

«Ενοχλημένος από το δελτίο Τύπου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου στις 12.4.2023 που ανέδειξε το πρόβλημα και σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να καλύψει συνάδελφους του, επεδίωξε να ενοχοποιήσει τον κλάδο των φαρμακοποιών, την ίδια στιγμή που αγωνιούν για τις ανεκτέλεστες συνταγές των ασφαλισμένων και εκλιπαρούν τις φαρμακαποθήκες και την παραγωγό εταιρεία για τη διάθεση μεγαλύτερων ποσοτήτων του φαρμάκου ώστε να καλύψουν τις θεραπείες των ασθενών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και που δυστυχώς έχουν διακοπεί», τονίζουν οι φαρμακοποιοί.

ΠΦΣ: Πώς έχουν… διπλασιαστεί οι διαβητικοί μέσα σε ένα χρόνο;
Οι φαρμακοποιοί προσθέτουν ότι γιατροί θέλοντας να αποκρύψουν τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, καταστρατηγούν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και συνταγογραφούν ανεξέλεγκτα το συγκεκριμένο σκεύασμα όχι για τις εγκεκριμένες ενδείξεις του, αλλά για τον έλεγχο του βάρους, και παράλληλα επιρρίπτουν την ευθύνη στους φαρμακοποιούς.

«Ίσως ο κ. Καπάνταης δεν γνωρίζει ή σκοπίμως αγνοεί, ότι ενώ έχει διπλασιαστεί η συνταγογράφηση του φαρμάκου σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο διάστημα, δεν έχουν διπλασιαστεί οι διαβητικοί με ενδείξεις χορήγησης του φαρμάκου! Για το λόγο αυτό ζητάμε από την πολιτεία να προβεί άμεσα στον έλεγχο της συνταγογράφησης για όλα τα σκευάσματα Ozempic που έχουν συνταγογραφηθεί μέχρι τώρα για να διαπιστώσει αν πράγματι τηρούνται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα», αναφέρει ο ΠΦΣ.

«Επιτέλους θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι προτεραιότητα μας είναι η κάλυψη των ασθενών που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και όχι οι “ανάγκες” που έχουν σχέση με το lifestyle , για το οποίο δυστυχώς συνταγογραφείται», καταλήγουν οι φαρμακοποιοί στην ανακοίνωσή τους.

ΕΟΦ: Προσοχή, στην παράνομη διαφήμιση και στα «πλαστά» Ozempic
Εν τω μεταξύ, τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ο οποίος σήμερα, Τετάρτη, πήρε θέση στον θόρυβο που έχει προκληθεί τον τελευταίο καιρό, σχετικά με τις μη ενδεδειγμένες χρήσεις του φαρμάκου Ozempic, δηλαδή για αδυνάτισμα σε υγιής και όχι για την καταπολέμηση του διαβήτη.

Συστήνει, μάλιστα, ιδιαίτερη προσοχή στους καταναλωτές σχετικά με τα όσα διαβάζουν στον (ηλεκτρονικό και μη) Τύπο και ειδικά σε ιστοσελίδες που δεν αναφέρουν την πηγή από την οποία αναπαράγουν τις όποιες πληροφορίες αφορούν το Ozempic.

«Οι καταναλωτές καλούνται να έχουν πολύ μεγάλη επιφύλαξη στο να μπουν στη διαδικασία χρήσης ενός φαρμάκου για έναν τέτοιο λόγο (αδυνάτισμα), όσο και για την ακρίβεια των στοιχείων που αναπαράγονται στον τύπο. Ο ΕΟΦ επίσης ενημερώνει ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αναφορές από ορισμένες αρμόδιες αρχές στην Ε.Ε. για παράνομες online πωλήσεις παραποιημένων (ψευδεπίγραφων) OZEMPIC που έχουν εντοπιστεί στο εξωτερικό. Συνήθως πίσω από αυτές τις πωλήσεις υπάρχουν εγκληματικές οργανώσεις . Είναι επομένως σαφές ότι η όλη αυτή προβολή αναμένεται να στρέψει ένα μέρος των καταναλωτών στην προμήθεια φαρμάκου από παράνομες πηγές, με μεγάλο κίνδυνο για τη υγεία τους», καταλήγει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις