Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα: Η βία στα σχολεία- Τα περιστατικά και οι τρόποι αντιμετώπισης

Αχαΐα: Η βία στα σχολεία- Τα περιστατικά...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Τι λέει στο thebest.gr η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας

Όλο και περισσότερα περιστατικά βίας καταγράφονται στα σχολεία της Πάτρας ειδικά μετά τα χρόνια της πανδημία.

Περιστατικά bullying και ακραίες καταστάσεις απασχολούν την εκπαίδευση ενώ μηχανισμοί τίθενται σε λειτουργία για την αντιμετώπισή τους.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο thebest.gr η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, Ευγενία Πιερρή, «μπορεί να υπάρξουν βίαια περιστατικά μεταξύ των μαθητών και η βία έχει πολλές εκφάνσεις. Είναι σωματική, λεκτική, ψυχολογική. Και περιστατικά βίας δε θα πρέπει να λαμβάνουν χώρα ούτε και στα σχολεία φυσικά.

Ωστόσο είναι πολύ σπάνιο να κληθεί η αστυνομία για περιστατικό βίας σε κάποιο σχολείο. Για να πει κανείς το πόσο έχουν αυξηθεί τα περιστατικά βίας στα σχολεία θα πρέπει να κάνει σοβαρή έρευνα πάνω σε αυτό. Για δύο χρόνια η εκπαίδευση λειτουργούσε εξ αποστάσεως και αυτό είχε συνέπειες στη ψυχολογία των παιδιών».

Όπως επισημαίνει η κα Πιερρή, «πρέπει όμως να βλέπουμε τα πράγματα αισιόδοξά και να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας να στελεχώσουν την κοινωνία

Κάθε περίπτωση περιστατικού βίας είναι ξεχωριστή. Εκτός από τον διευθυντή και το σύμβουλο σχολικής ζωής, υπάρχει για παράδειγμα και ο υπεύθυνος τμήματος.

Τα περιστατικά που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ποικίλουν. Υπάρχουν διάφορα στα περιστατικά καθώς στην κοινωνία μας υπάρχει και διαφορετική κοινωνική διαστρωμάτωση και επομένως υπάρχουν διαφορετικά περιστατικά παραβατικής συμπεριφοράς. Το κάθε περιστατικό από μόνο του είναι μελέτη περίπτωσης και πρέπει να εξεταστεί διεξοδικά και εξατομικευμένα. Το κάθε περιστατικό έχει την ιδιαιτερότητα του.

Το κύριο μέλημά μας είναι η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και η δημιουργία ενός θετικού κλίματος μέσα σε αυτά. Χρειάζεται συνεργασία όλων των φορέων του σχολείου, του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων. Ανάλογα με τα περιστατικά ενεργοποιούνται οι δομές που υπάρχουν εντός του σχολείου. Ένα σχολείο χρειάζεται στήριξη από δομές για να επιτελέσει την εκπαιδευτική του αποστολή. Δημιουργείται πλέγμα συνεργασίας ως προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας και την δημιουργία θετικού κλίματος. Τα μέτρα που λαμβάνονται είναι πρωτίστως παιδαγωγικά.

Ένα παιδαγωγικό  θέμα έχει και λειτουργικές επιπτώσεις ενώ ένα διοικητικό θέμα έχει και παιδαγωγικές προεκτάσεις. Άρα χρειάζεται συντονισμός ώστε να παρθούν όλα τα μέτρα που απαιτούνται για να επιλυθεί το οτιδήποτε. Το καλύτερο ωστόσο είναι η πρόληψη και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση για να αποτρέπονται ακραία φαινόμενα και συμπεριφορές».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις