Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το «Εξέδυσάν με τα ιμάτιά μου» απέδωσε ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος της Λυρικής στο ναό Αγίου Γεωργίου Ν. Ψυχικού

Το «Εξέδυσάν με τα ιμάτιά μου» απέδωσε ο...

Την Μ. Πέμπτη 13/4/2023 - Είναι ο ναός όπου ψάλλει ο Πατρινός θεολόγος, μουσικολόγος και ιεροψάλτης Παναγιώτης Ανδριόπουλος

Ο Πατρινός καθηγητής θεολόγος, μουσικολόγος και ιεροψάλτης Παναγιώτης Ανδριόπουλος μαζί τις εγκάρδιες ευχές του για το φετινό Πάσχα, μας απέστειλε και ένα βίντεο όπου έναν πραγματικό ξεχωριστό ύμνο της Μεγάλης Εβδομάδος, το ιδιόμελο «Ἐξέδυσάν με τά ἱμάτιά μου» τον απέδωσε ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος, σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Ν. Ψυχικού, στην Αθήνα όπου και ψάλλει ο κ. Ανδριόπουλος την Μ. Πέμπτη 13/4/2023.

Κανοναρχεί η ηθοποιός, σκηνοθέτις και μουσικός Φένια Παπαδόδημα.

Αξίζει να προσθέσουμε πως το ιδιόμελο «Ἐξέδυσάν με τά ἱμάτιά μου» είναι το δοξαστικό των αίνων της Ακολουθίας των Αχράντων Παθών, η οποία τελείται την Μεγάλη Πέμπτη το απόγευμα, στην ανάγνωση των 12 ευαγγελίων.  Το τροπάριο ανάγεται κατά τον 6ο και  7ο αι. και ποιητής του θεωρείται ο Σωφρόνιος Ιεροσολύμων. Έχει τύχει πολλών μελοποιήσεων στην χειρόγραφη και έντυπη παράδοση της ψαλτικής. Ωστόσο οι ερμηνείες που του έδωσαν οι πρωτοψάλτες τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργήσει μίαν ακόμα πλούσια προφορική παράδοση δίπλα στη γραπτή.

Εξέδυσαν με τα ιμάτιά μου και ενέδυσαν με χλαμύδα κοκκίνην.

Έθηκαν επί την κεφαλήν μου στέφανον εξ ακανθών

και επί την δεξιάν μου χείρα έδωκαν κάλαμον,

ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως.

Μπορεί λοιπόν να πέρασε η μεγάλη Εβδομάδα και να διάγουμε την ευφρόσυνη Πασχαλινή περίοδο γιορτάζοντας και δοξάζοντας την Ανάσταση του Ιησού Χριστού, ωστόσο αξίζει μέσω αυτού του βίντεο να επιστρέψουμε στις κατανυκτικές πραγματικά στιγμές των προηγούμενων ημερών όπως της Μεγάλης Πέμπτης.

*Περισσότερα στο μπλογκ του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου https://panagiotisandriopoulos.blogspot.com/2023/04/blog-post_14.html

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις