Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Κηδεύτηκε η Λούλα χήρα Νικ. Κατσαρού - Συγκίνηση για την εκδημία της

Πάτρα: Κηδεύτηκε η Λούλα χήρα Νικ. Κατσα...

Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών - Υπήρξε μία βαθιά θρησκευόμενη γυναίκα που έμελλε να βιώσει το θάνατο του μονάκριβου γιου της στα 27 του χρόνια και κατόπιν του συζύγου της

Θλίψη σκόρπισε ο θάνατος της συμπολίτισσας Θεοδώρας (Λούλας) χήρας Νικολάου Κατσαρού το γένος Χρήστου και Σοφίας Μαρτάτου. Η Λούλα Κατσαρού έφυγε από τη ζωή τη νύχτα της Μ. Τετάρτης προς Μ. Πέμπτη 13 Απριλίου 2023 πλήρης ημερών, στα 98 της χρόνια.

Ένα περίπου μήνα πριν στις 9 Μαρτίου είχε γενέθλια. Γεννημένη το 1925 υπήρξε μία γυναίκα που έζησε την Γερμανική κατοχή, τα κατοπινά χρόνια του ’50 και του ’60 που η χώρα μας και η Ελληνική κοινωνία πάλευε να ανασυγκροτηθεί. Νεαρό κορίτσι βοηθούσε στην οικογενειακή ταβέρνα – ουζερί «Οι Μουριές» που είχε ο αδελφός της, μετέπειτα κτηματομεσίτης Γεώργιος Χρ. Μαρτάτος στο σημείο του πατρικού στη Δημ. Γούναρη στα Ψηλαλώνια όπου είχε πρωτοτραγουδήσει πιτσιρίκα η αλησμόνητη Πόλυ Πάνου. Στα μέσα της δεκαετίας του ’50 παντρεύτηκε στον ιερό ναό Παντανάσσης τον Νικόλαο Γεωργ. Κατσαρό, νομικό, ο οποίος έφτασε τη δεκαετία του ’70 να προαχθεί σε Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας. Το πρώτο τους σπίτι ήταν στην ανηφόρα της Παντοκράτορος κοντά στον ομώνυμο ναό για να μετοικήσουν λίγα χρόνια αργότερα στην Αθήνα, στα τότε αριστοκρατικά Πατήσια. Το 1960 η Λούλα και ο Νικόλαος Κατσαρός απέκτησαν τον μονάκριβο τους γιο, Κωνσταντίνο Κατσαρό ολοκληρώνοντας την οικογενειακή τους ευτυχία.

Στα μέσα του ’80 πήραν την απόφαση να επιστρέψουν στην αγαπημένη τους Πάτρα και αγόρασαν ένα οικόπεδο λίγο πιο πάνω από του Δούρου κοντά στο πρώην στρατιωτικό νοσοκομείο 409 και ξεκίνησαν να χτίζουν το σπίτι τους αλλά η χαρά της επιστροφής και του νέου σπιτικού έμελλε να χαθεί όταν ο γιος τους έφυγε από τη ζωή το 1987 ενώ ακολούθησε έξι χρόνια αργότερα τον Μάρτιο του 1993 και ο Νικόλαος Κατσαρός. Η Λούλα Κατσαρού υπήρξε μία δυναμική γυναίκα, φιλάνθρωπος, βαθιά θρησκευόμενη. Κλονίστηκε αλλά δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε. Παρηγοριά της ο κύκλος θρησκευτικών συζητήσεων που οργάνωνε τις Τετάρτες στην οικία της με διδασκάλισσες της Χριστιανικής Εστίας Πατρών που έρχονταν και ανέλυαν ευαγγελικές περικοπές, θρησκευτικά διδάγματα και αναγνώσματα. Το εβδομαδιαίο αυτό απογευματινό ραντεβού κράτησε χρόνια και είχε μεγάλη απήχηση καθώς οι συμπολίτισσες που πήγαιναν φρόντιζαν να μην χάνουν συνάντηση.

Τον τελευταίο καιρό λόγω και της ηλικίας η υγεία της επιβαρύνθηκε. Έσβησε στην παθολογική κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Πατρών Άγιος Ανδρέας. Η κηδεία της τελέστηκε την Τρίτη του Πάσχα 18/4 στον ιερό ναό Παναγίας Αλεξιωτίσσης και ακολούθησε η ταφή της στον οικογενειακό τάφο στο Α’ Δημοτικό Κοιμητήριο Πατρών πλάι στου γονείς της, τους αδελφούς της Γιώργο και Μίμη, τον σύζυγο και το παιδί της.

Η Λούλα Κατσαρού είχε 2 ακόμη αδέλφια την Ντίνα Μαρτάτου Καρανικολή και τον Τάκη Χρ. Μαρτάτο που είχε διακριθεί και στον αθλητισμό (στο στίβο), οι οποίοι επίσης έχουν φύγει από τη ζωή.

Γυναίκα μίας άλλης εποχής που φαντάζει στα μάτια μας πολύ μακρινή, έζησε στερήσεις, έζησε και τη χαρά της αναδημιουργίας της ελληνικής κοινωνίας. Αγαπούσε την τάξη, ήταν πάντα προσεγμένη και περιποιημένη στις εμφανίσεις της ακόμη και στα πιο κατοπινά χρόνια, με πάντα χαρακτηριστικό στοιχείο της τα μυωπικά γυαλιά της. Έκανε αγαθοεργίες και το σαλόνι του σπιτιού της στην κυριολεξία έμοιαζε με ένα μικρό οικογενειακό μουσείο, ανάμνηση όλων όσων πέρασαν και υπήρξαν μέλη των οικογενειών Μαρτάτου και Κατσαρού.

Επιμέλεια κειμένου: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Οικογενειακή φωτ. της εκλιπούσης με τον ...

Οικογενειακή φωτ. της εκλιπούσης με τον σύζυγο και τον υιό τους.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις