Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο «καθηγητής» των τρομοκρατών που υπέδειξε ως στόχο το εβραϊκό εστιατόριο – «Γνωστός» σε CIA και Moσάντ

Ο «καθηγητής» των τρομοκρατών που υπέδει...

Μετά τις συλλήψεις στην Ελλάδα, σε συναγερμό έχουν τεθεί οι μυστικές υπηρεσίες της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Γερμανίας και της Ιταλίας

Ακαδημαϊκός στο Ιράν φέρεται να βρίσκεται πίσω από την απόπειρα τρομοκρατικού χτυπήματος στην Αθήνα.

Ενας καθηγητής σε ακαδημαϊκό ίδρυμα του Ιράν βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών που διεξάγονται μετά την εξάρθρωση της ομάδας που οργάνωνε τρομοκρατικά χτυπήματα στην Αθήνα. Ο λόγος για έναν 65χρονο, πακιστανικής υπηκοότητας, μόνιμο κάτοικο Ιράν, ο οποίος φέρεται ως ο εγκέφαλος του δικτύου που σχεδίαζε να επιτεθεί εναντίον εβραϊκού εστιατορίου στην περιοχή του Ψυρρή.

Ο 65χρονος διδάσκει εδώ και χρόνια στο Πανεπιστήμιο Αλ Μουσταφά, που εδρεύει στην πόλη Κομ του ανατολικού Ιράν. Ο ακαδημαϊκός φέρεται να στρατολόγησε τον «Σάνι», τον άνθρωπο που έστησε τη μικρή ομάδα με τους δύο Πακιστανούς που συνελήφθησαν από την Αντιτρομοκρατική. Επιπλέον, όμως, θεωρείται ότι ήταν εκείνος που υπέδειξε ως στόχο το εβραϊκό εστιατόριο, στο οποίο λειτουργεί και άτυπη συναγωγή.

Ο καθηγητής δεν είναι άγνωστος στις διεθνείς υπηρεσίες πληροφοριών. Τα τελευταία χρόνια έχει απασχολήσει τόσο τη CIA όσο και τη Moσάντ. To Αλ Μουσταφά, στο οποίο διδάσκει ο 65χρονος, είναι θρησκευτικό πανεπιστήμιο. Τα μαθήματα γίνονται σε πολλές ευρωπαϊκές και ασιατικές γλώσσες και οι ξένες υπηρεσίες θεωρούν ότι εκεί γίνεται ιδεολογική κατήχηση από την παραστρατιωτική οργάνωση Αλ Κουντς.

Μάλιστα, μέσω ανταλλαγής φοιτητών, προσελκύει νεαρούς από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, ενώ το πιο ανησυχητικό είναι πως προσελκύει ακόμα και μουσουλμάνους φοιτητές από χώρες της Δύσης, καθώς παραδίδονται μαθήματα στα αγγλικά και στα γαλλικά. Πρόκειται για νεαρούς που έχουν γεννηθεί σε δυτικές κοινωνίες από γονείς μετανάστες από μουσουλμανικές χώρες και είναι εξοικειωμένοι με τον δυτικό τρόπο ζωής. Αυτοί οι άνθρωποι θεωρείται ότι μπορούν εύκολα να ριζοσπαστικοποιηθούν και να αποτελέσουν δυνάμει τρομοκράτες.

Συνεργασία
Επειτα από συνεργασία με τις υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ, η ΕΥΠ έχει θέσει στο επίκεντρο των ερευνών της όλες τις πιθανές επαφές του 65χρονου καθηγητή με άτομα τα οποία είτε βρίσκονται είτε απλά έχουν βρεθεί στη χώρα μας, το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Ο λόγος είναι ότι ο Πακιστανός ακαδημαϊκός φέρεται να έχει επαρκείς πληροφορίες, αλλά και εικόνα από τους πιθανούς στόχους τρομοκρατικών χτυπημάτων στην Ελλάδα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αρχικά οι δυο Πακιστανοί που συνελήφθησαν από την Αντιτρομοκρατική είχαν επιλέξει να χτυπήσουν στην εβραϊκή συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας. Ωστόσο, μετά από μικρό χρονικό διάστημα, έστειλαν μήνυμα στον «Σάνι», ενημερώνοντας πως αδυνατούν να εξαπολύσουν εκεί την επίθεσή τους, καθώς η συναγωγή φυλάσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

Ετσι, λοιπόν, ο 65χρονος καθηγητής υπέδειξε στον «Σάνι» έναν πιο εφικτό στόχο, δηλαδή το εβραϊκό εστιατόριο. Με τη σειρά του, ο στρατολόγος των δύο Πακιστανών στην Ελλάδα διαβίβασε την πληροφορία στον 27χρονο και στον 29χρονο που έχουν συλληφθεί και τους ζήτησε να μεταβούν στο κέντρο της Αθήνας και να του στείλουν φωτογραφίες από το εστιατόριο. Αξίζει να σημειωθεί πως το εβραϊκό εστιατόριο δεν είχε σημανθεί ως πιθανός στόχος από τις ελληνικές υπηρεσίες και, κατά συνέπεια, δεν φυλασσόταν επαρκώς.

Το ερώτημα στο οποίο θέλουν να δώσουν απάντηση τα στελέχη της ΕΥΠ είναι πώς ο 65χρονος καθηγητής βρήκε την πληροφορία για το εστιατόριο. Σε αυτό το πλαίσιο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσε το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι του συγκεκριμένου δικτύου στην Ελλάδα, οι οποίοι ασχολούνται με τη συλλογή πληροφοριών. Αλλωστε, πάγια τακτική των τρομοκρατικών οργανώσεων είναι να δημιουργούν μικρούς και εν υπνώσει πυρήνες σε χώρες της Δύσης. Πρόκειται για ολιγομελείς ομάδες ατόμων, που η μία δεν γνωρίζει την ύπαρξη της άλλης.

Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο θεωρείται επιτυχία η πρόσφατη σύλληψη των δύο νεαρών Πακιστανών στην Ελλάδα, καθώς αντίστοιχες πληροφορίες για ύπαρξη πυρήνων που ετοιμάζουν τρομοκρατικά χτυπήματα υπάρχουν για αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως, μετά τις συλλήψεις στην Ελλάδα, σε συναγερμό έχουν τεθεί οι μυστικές υπηρεσίες της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Γερμανίας και της Ιταλίας.

πηγη: realnews.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις