Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Στερεοτυπάκια ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Θεμιστοκλής Μπάκας: Επίσκεψη στα γραφεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, στην Πάτρα

Θεμιστοκλής Μπάκας: Επίσκεψη στα γραφεία...

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ενημερώθηκε για τα προβλήματα τους από τον πρόεδρο της ΠΟΜΑΜΕΑ Δυτικής Ελλάδας Νοτίων Ιονίων και Γ΄ Αντιπρόεδρο Ε.Σ.ΑμεΑ Αντώνη Χαροκόπο

Τα ζητήματα που απασχολούν τα ΑμεΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο συναντήσεων που είχε ο υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεμιστοκλής- Ανδρέας Μπάκας.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

Για τα θέματα που απασχολούν το Αναπηρικό Κίνημα είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Θεμιστοκλής-Ανδρέας Μπάκας, κατά την επίσκεψη του στα γραφεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, στην Πάτρα, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΠΟΜΑΜΕΑ Δυτικής Ελλάδας Νοτίων Ιονίων και Γ΄ Αντιπρόεδρο Ε.Σ.ΑμεΑ Αντώνη Χαροκόπο.

Στα αιτήματα των ατόμων με αναπηρία συμπεριλαμβάνονται, εκτός άλλων, η επαναφορά των δικαιωμάτων που έχασαν από τα μνημόνια, όταν κόπηκαν το ΕΚΑΣ και οι συντάξεις τον γονέων και των συζύγων ατόμων με αναπηρία.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Αντώνη Χαροκόπο, ένα σοβαρό θέμα που δεν έχει την επιθυμητή εξέλιξη είναι αυτό του προσωπικού βοηθού, που ξεκίνησε πριν από δυόμισι χρόνια, στην Αττική, και σε συνεργασία με το Αναπηρικό Κίνημα. Δυστυχώς, όμως, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ακολούθησε τη δική του πολιτική, καθώς το σχετικό πρόγραμμα δεν έχει επεκταθεί στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Παράλληλα, η ανεξάρτητη διαβίωση στην κοινότητα αλλά και η αποϊδρυματοποίηση, όπως και η αναδοχή και η υιοθέτηση ατόμων με αναπηρία, είναι εξίσου πολύ σοβαρά θέματα, πλην όμως, παρά την προβολή τους από την κυβέρνηση, δεν εξελίσσονται ικανοποιητικά.

Σε τοπικό επίπεδο τα ακανθώδη ζητήματα είναι τα ακόλουθα:

* Δεν υπάρχει σχολείο για άτομα με αναπηρία στον Δήμο  Πατρέων.

 Στα Μποζαϊτικα εδρεύει το Ίδρυμα Κωφών, που φτιάχτηκε το 1985 με Ευρωπαϊκά Προγράμματα, όπου υπάρχουν χώροι τεράστιοι και πρέπει να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη δράσεων για τα κωφά παιδιά αλλά και για δομές για τα άτομα με αναπηρία.

*Το Κτίριο για τα Σπαστικά Παιδιά παραδόθηκε με πολύχρονη καθυστέρηση. Κι ενώ διαθέτει εξαιρετικές παροχές, λειτουργεί υποστελεχωμένο με αποτέλεσμα να υπάρχουν παιδιά σπαστικά που για να κάνουν θεραπείες πηγαίνουν στο ΕΛΕΠΑΠ στο Αγρίνιο.

*Το Κέντρο Αποκατάστασης. στο Ρίον, το οποίο έγινε με δωρεά ιδιώτη, εξυπηρετεί μικρό αριθμό ασθενών, αφού δεν έχει το απαραίτητο προσωπικό και δεν μπορεί να προσφέρει παροχές Κέντρων Αποκατάστασης του εξωτερικού.

* Υπάρχουν προβλήματα προσβασιμότητας στις παραλίες. Και παρότι  υπήρξε και πρόγραμμα πριν από  τρία χρόνια για το θέμα αυτό, μέσω ΕΣΠΑ, ώστε οι Δήμοι να κάνουν τις σχετικές υποδομές στις παραλίες, δεν έγινε το παραμικρό, από κανένα Δήμο.

* Η ανεργία παραμένει ένα σημαντικότατο πρόβλημα για τα άτομα με αναπηρία, κυρίως στις ηλικίες από 30 ετών και άνω. Παιδιά που αποκτούν γνώσεις, έχουν πτυχία, μεταπτυχιακά, δεν μπορούν να αποκατασταθούν επαγγελματικά.

Αυτό θα λυθεί μόνο με τη χορήγηση κινήτρων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις για προσλήψεις τέτοιων ατόμων, σε ανοιχτή επικοινωνία με την ελεύθερη αγορά, ώστε να καταγραφούν οι ανάγκες σε θέσεις που μπορούν να καλυφθούν από ΑμεΑ, αλλά και με την αναθεώρηση του νομοσχεδίου το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε και  ο Ταμίας της Ομοσπονδίας Γεράσιμος Παπαστεφανάτος και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Νεφροπαθών.

 

Συνάντηση και με το σωματείο ΙΦΝΕ Αχαϊας

Ατόμων με Νόσο Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα

 

Εξάλλου, καθώς στα ίδια γραφεία συστεγάζονται επίσης τα σωματεία, διαβητικών «Ζωή Γλυκιά», και για την νόσο Crohn και την ελκώδη κολίτιδα, ο Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας ενημερώθηκε και για τα δικά τους προβλήματα.

Συγκεκριμένα, στα προβλήματα του σωματείου ΙΦΝΕ Αχαϊας Ατόμων με Νόσο Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα αναφέρθηκε η πρόεδρος του Νίκη Παπαγιαννοπούλου, ενώ στη συνάντηση παραβρέθηκε και η οργανωτική γραμματέας  Ελένη Δεμερτζή.

Βασικότερο πρόβλημα είναι αυτό της  μαγνητικής εντερογραφίας που πρέπει να γίνεται στα νοσοκομεία, και όχι μόνο στα ιδιωτικά κέντρα, καθώς πρόκειται για  μια πολύ σημαντική εξέταση που πρέπει να πληρώνουν οι ανασφάλιστοι με μια αναπηρία αόρατη όπως η Νόσος Crohn.

Από την πλευρά του, ο Θεμιστοκλής - Ανδρέας Μπάκας κατέστησε σαφές ότι θα βρίσκεται στο πλευρό τους, αρωγός και συμπαραστάτης για την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα τους.

 

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Μάθε που ψηφίζεις με ένα κλικ: Η εφαρμογή που σου δείχνει το εκλογικό σου τμήμα και στον χάρτη

Πλήρης Οδηγός Αυτοδιοικητικών Εκλογών 2023: Πόσους σταυρούς βάζουμε για δήμο και περιφέρεια - Όλα όσα θέλετε να ξέρετε πριν την κάλπη

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023: Όλες οι ειδήσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στους Δήμους και τις Περιφέρειες, τους συνδυασμούς, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών και τα exit polls

Αποτελέσματα Αυτοδιοικητικών Εκλογών 2023: Πώς θα μεταδοθούν - Πώς θα δείτε ποσοστά και σταυρούς

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις