Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

"Σπίτι μου": Από Δευτέρα οι αιτήσεις για χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους - Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι

"Σπίτι μου": Από Δευτέρα οι αι...

Οι προϋποθέσεις, τα παραδείγματα και το όριο αξίας των ακινήτων.

Τη Δευτέρα, 3 Απριλίου 2023, ξεκινούν οι αιτήσεις για τη χορήγηση χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέους.

Αυτό ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

Το πρόγραμμα αφορά νέους ή νέα ζευγάρια, ηλικίας από 25 ετών έως 39 ετών, που θα πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν, θα χορηγηθούν 5.000 δάνεια και οι ωφελούμενοι υπολογίζονται σε 10.000, λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι πρόκειται για ζευγάρια ή οικογένειες.

Πρακτικά, όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό, θα πληρώνουν δόση στεγαστικού δανείου που θα είναι πολύ χαμηλότερη από το ενοίκιο που αντιστοιχεί στο σπίτι που επέλεξαν, καθώς το επιτόκιο θα αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των εμπορικών επιτοκίων και τα 3/4 θα είναι άτοκα, ενώ το επιτόκιο θα είναι μηδενικό για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Επίσης, τίθεται ανώτατο όριο 200.000 ευρώ στην αξία της κατοικίας που μπορούν να αγοράσουν οι δικαιούχοι, ενώ δεν θα υπάρχει εγγυητής του δανείου.

Με βάση τις προϋποθέσεις, που έχουν οριστεί, τα σπίτια για τα οποία θα μπορούν να δανειοδοτηθούν οι νέοι, θα πρέπει να μην υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά μέτρα, με παλαιότητα από 15 ετών και άνω.

Τα παραδείγματα
Για δάνειο 100.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 30 χρόνων

Αν λάβει εμπορικό δάνειο η μηνιαία δόση θα είναι 587 ευρώ
Με το πρόγραμμα πέφτει στα 342 ευρώ το μήνα και για τρίτεκνους πολύτεκνους πέφτει στα 277 ευρώ
Έχει όφελος 245 το μήνα και 2.935 ευρώ - Αν κάποιος είναι τρίτεκνος ή πολύτεκνος θα έχει όφελος το μήνα 310, και το χρόνο 3.717 ευρώ
Για δάνειο 100.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής 20 χρόνων

Αν λάβει εμπορικό δάνειο η μηνιαία δόση θα είναι 705 ευρώ
Με το πρόγραμμα πέφτει στα 480 ευρώ, και στα 416 ευρώ αν είναι πολύτεκνος ή τρίτεκνος
Το μηνιαίο όφελος είναι 225 ευρώ, το ετήσιο 2.700 ευρώ και για πολύτεκνους ή τρίτεκνους 289 ευρώ και το ετήσιο όφελος 3.468 ευρώ


Οι δικαιούχοι και τα ακίνητα
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι άτομα ηλικίας, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση δανείου, από 25 έως 39 ετών, ή ζευγάρια (θα πρέπει ο ένας από τους δύο να πληροί το ηλικιακό κριτήριο), εφόσον:

Έχουν ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ έως το ποσό που αντιστοιχεί για τη λήψη επιδόματος θέρμανσης (16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για ζευγάρι συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, 27.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου).
Δεν διαθέτουν ακίνητο που καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες.
Τα επιλέξιμα ακίνητα είναι κατοικίες εμπορικής αξίας (δηλαδή της αξίας που θα αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοράς) έως 200.000 ευρώ, εμβαδού έως 150 τ.μ. και παλαιότητας τουλάχιστον 15 ετών, εντός οικιστικής περιοχής. Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ και η διάρκεια τα 30 έτη ενώ μπορεί να καλύπτει έως και το 90 % της αξίας του ακινήτου.

Τα όρια των δανείων και της εμπορικής αξίας των κατοικιών καθορίστηκαν με κοινωνικά κριτήρια και λαμβάνοντας υπόψη τις αξίες των ακινήτων στην αγορά, προκειμένου να διασφαλίζεται η ύπαρξη διαθέσιμων ακινήτων προς πώληση με τα χαρακτηριστικά αυτά. Επισημαίνεται σχετικά ότι πρόσφατη έρευνα από δίκτυο μεσιτικών γραφείων πιστοποίησε την ύπαρξη πληθώρας διαθέσιμων σπιτιών εμβαδού 75-150 τ.μ. και αξίας έως 200.000 ευρώ τόσο στο κέντρο όσο και στα προάστια. Επιπλέον με βάση τις αντικειμενικές αξίες (οι οποίες αφορούν νεόδμητα ακίνητα ενώ το πρόγραμμα των στεγαστικών δανείων αφορά ακίνητα 15ετίας, οι αξίες των οποίων είναι προφανώς χαμηλότερες σε σχέση με τα νεόδμητα) προκύπτει ότι σε δεκάδες περιοχές (ενδεικτικά: Αγία Παρασκευή, Μαρούσι, Πεύκη, 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης- Τούμπα, κ.α.) οι 200.000 ευρώ αντιστοιχούν σε σπίτια εμβαδού 90-150 τ.μ.

Πρόσθετα πλεονεκτήματα των δανείων που θα εκταμιευθούν στο πλαίσιο του προγράμματος είναι ότι:

Το δάνειο απαλλάσσεται από την εισφορά του ν. 128/1975 η οποία σήμερα είναι 0,12%.
Το πρόγραμμα καλύπτει το πρόγραμμα καλύπτει τα έξοδα φακέλου για κάθε δυνητικό δανειολήπτη.
Δεν επιτρέπεται να ζητηθεί εγγύηση τρίτου για τη χορήγηση του δανείου.
Η ΚΥΑ που έχει ήδη εκδοθεί προβλέπει συγκεκριμένες προθεσμίες για την ολοκλήρωση των διαδικασιών (επιλογή τράπεζας από τους δικαιούχους, έλεγχος κριτηρίων, προέγκριση, τεχνικός και νομικός έλεγχος του ακινήτου, γνωστοποίηση στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), υπογραφή δανειακής σύμβασης και εκταμίευση του δανείου) προκειμένου να επιταχυνθεί η υλοποίηση του προγράμματος. Η υπογραφή της δανειακής σύμβασης και η εκταμίευση του ποσού θα πρέπει να έχουν γίνει εντός χρονικού διαστήματος έξι μηνών από την έγκριση της αίτησης από την ΕΑΤ.

Αναλυτικότερα τα χαρακτηριστικά των δανείων, οι προϋποθέσεις συμμετοχής, τα κριτήρια επιλεξιμότητας των ακινήτων, η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, τα δικαιολογητικά που πρέπει να συγκεντρώσουν οι ωφελούμενοι περιλαμβάνονται στο συνημμένο Ενημερωτικό Σημείωμα της ΔΥΠΑ.

πηγή news247.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις