Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πέτρος Ψωμάς: Πως θα κάνουμε την Πάτρα, προσβάσιμη πόλη

Πέτρος Ψωμάς: Πως θα κάνουμε την Πάτρα, ...

Δημοσιοποιήθηκαν οι προτάσεις της δημοτικής παράταξης σπιράλ και της Ομάδας Εργασίας #κοινωνία για την προσβασιμότητα

Η ένταξη των ΑμεΑ -και γενικότερα των «εμποδιζόμενων ατόμων»- στο σώμα της κοινωνίας, με ισότιμη συμμετοχή στις δραστηριότητες, τις υπηρεσίες και την εξυπηρέτηση, βρίσκεται ψηλά στην κλίμακα των προτεραιοτήτων της δημοτικής παράταξης του σπιράλ με επικεφαλής τον Πέτρο Ψωμά.

Η Ομάδα Εργασίας #Κοινωνία της παράταξης παρουσίασε τις προτάσεις της για μια Πάτρα, προσβάσιμη και λειτουργική. Προηγήθηκε συνάντηση-συζήτηση του Πέτρου Ψωμά με το μέλος του σπιράλ, Τάκη Βλαχάκη, κατά την οποία ο παραπληγικός συνδημότης μας επεσήμανε στον υποψήφιο Δήμαρχο Πατρέων στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2023, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην πόλη και πρότεινε συγκεκριμένους τρόπους επίλυσής τους.

Η έννοια της "πρόσβασης" -αρχικά για τις δημοτικές υπηρεσίες- δεν περιορίζεται στην ύπαρξη προσβάσιμης εισόδου (κεκλιμένων επιπέδων, ανελκυστήρων κλπ), αλλά και σε θέσεις στάθμευσης, κατάλληλη σήμανση, κατάλληλα έπιπλα και εξοπλισμό, χώρους υγιεινής ΑμεΑ, εκπαιδευμένο προσωπικό, καταχώρηση δημοτικών χώρων σε εφαρμογές για άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής κλπ. Όπως σε όλες τις σύγχρονες πόλεις, πρέπει να ισχύσει και στην Πάτρα «Σχεδιασμός για Όλους» ή «Καθολικός Σχεδιασμός».

Επιγραμματικά οραματιζόμαστε για την πόλη μας τα εξής, αναφέρει η αμακοίνωση του σπιράλ:

 Προσβασιμότητα κτιρίων, πλατειών, πεζοδρομίων, πολιτιστικών και αθλητικών χώρων, παιδικών χαρών και χώρων παροχής υπηρεσιών υγείας (με λειτουργικές ράμπες πρόσβασης χωρίς κακοτεχνίες, χωρίς εμπόδια στους οδηγούς τυφλών των πεζοδρομίων από τραπεζοκαθίσματα, κορμούς κλπ).

 Δυνατότητες μετακίνησης για «εμποδιζόμενα άτομα» (ειδικό ταξί, mini-bus για ΑμεΑ, χρήση υβριδικών χειροποδηλάτων, «φιλικές» στάσεις του αστικού ΚΤΕΛ, κατάλληλοι φωτεινοί σηματοδότες, παρεμβάσεις στις σκάλες, διαφύλαξη ελεύθερων χώρων στάθμευσης ΑμεΑ κ.α.).

 Συνεργασία με τα ξενοδοχεία της πόλης, προκειμένου να γίνουν φιλικά και ελκυστικά προς τον αναπηρικό τουρισμό (με κατάλληλες χωροθετήσεις και υποδομές στα δωμάτια και στους κοινόχρηστους χώρους).

 Εφαρμογή στην πόλη «καλών πρακτικών» σαν αυτές που συναντάμε σε άλλους δήμους της χώρας (πχ. εκπαιδευτικές κατασκηνώσεις για παιδιά και εφήβους ΑμεΑ).

 Προσβάσιμες ηλεκτρονικές σελίδες (το site του Δήμου Πατρέων, εξειδικευμένες σελίδες) και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών που είτε οδηγεί στην άρση της ανάγκης μετακίνησης προς την υπηρεσία, είτε βοηθά τους ανθρώπους με προβλήματα μετακίνησης (ΑμεΑ, ηλικιωμένους κ.α.).

Τις παραπάνω προτάσεις παρουσίασαν σε σχετική συνέντευξη μέλη της Ομάδας #κοινωνία του σπιράλ: η συντονίστρια Ελένη Χριστοπούλου, η Μαγδαληνή Αγραφιώτη, η Αντιγόνη Βαβαρούτα, η Χαρά Σπηλιωτοπούλου και ο Ηλίας Σκαρπέτας.

Συμμετείχαν επίσης ο Νίκος Κοτσώνης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του σπιράλ, συντονιστής της Ομάδας #Τεχνολογία και ο επικεφαλής της παράταξης Πέτρος Ψωμάς.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις