Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Ελ. Μπουρδάκου και Π. Νιφόρας μας μιλούν για τα μυστικά της φροντίδας μικρών ζώων

Ελ. Μπουρδάκου και Π. Νιφόρας μας μιλούν...

Δύο καταξιωμένοι κτηνίατροι λύνουν όλες τις απορίες μας

Τελευταία, όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικιδίων απευθύνονταν στο thebest.gr με διάφορες απορίες σχετικές με την φροντίδα των μικρών τους φίλων.

Είναι ερωτήματα, με τα οποία όλοι έχουμε σίγουρα κάποια στιγμή σαστίσει, καθώς δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την απάντησή τους.

Αποφασίσαμε συνεπώς, να απευθυνθούμε σε δύο καταξιωμένους ειδικούς, για να απαντήσουν σε όλα τα ερωτήματά μας.

_

Η κτηνιατρική ήταν μια απόλυτα συνειδητή επιλογή για την Ελένη Μπουρδάκου. Όπως μας λέει, η ίδια ήταν "παιδι της πόλης αλλά οι καλοκαιρινές διακοπές στη γιαγιά στην Κρήτη με έφεραν σε επαφή με διαφορά ήδη ζωων και με έκαναν να τα αγαπήσω και να θέλω να τα φροντίσω. Ο πρώτος μου «ασθενής» ενα τραυματισμενο από κυνηγετικό όπλο ορτύκι σε ηλικία 10 ετών που βρήκε ο μπαμπάς και μου έφερε στο σπίτι με ευαισθητοποίησε στο θέμα της θεραπευτικής πέρα από την απλή επαφή με ζώα. Γενικά, τα κατοικίδια δεν είχα ποτε πρόβλημα να τα πλησιάσω και να με εμπιστευθούν Βγαίνει αυθόρμητα και μερικές φορές ίσως με παραπάνω θάρρος από ότι πρέπει, κάτι που εχω πληρώσει με κάποιες δαγκωματιές! Όσο για τους ιδιοκτήτες ο χρόνος εμπειρίας και η αποτελεσματικότητα της δουλειάς μου είναι που τους κάνει να με εμπιστεύονται γρήγορα."

Ρωτήσαμε την κα Μπουρδάκου για τους λόγους επίσκεψης στο ιατρείο της και μας εξήγησε πως "μετά από τόσα χρονια λειτουργίας του ιατρείου οι λόγοι επίσκεψης ποικίλουν. Δέχομαι ασθενείς από ολη τη Δυτική Ελλάδα για διάφορους λόγους και αναλαμβάνω απο συναδέλφους ορθοπαιδικά χειρουργεία και επεμβάσεις σε μαλακά μόρια μεγαλύτερης δυσκολίας."

"Πριν κάποιος αποφασίσει να υιοθετήσει ένα ζωάκι, θα πρέπει να σκέφτεται καλά γιατί πρόκειται για ένα νέο μέλος στην οικογένεια που θα είναι μαζί τους για αρκετά χρονια και που απαιτεί πολυ από το χρόνο τους. Τα κατοικίδια σε καμια περιπτωση δεν πρέπει είναι δώρα εορτών." σημειώνει χαρακτηριστικά.

Περνώντας σε πιο εξειδικευμένες απορίες, την ρωτήσαμε σχετικά με τη δηλητηρίαση των ζώνω και μας τόνισε πως αυτή "δεν είναι συχνή ευτυχώς τελευταία και μπορεί να προκύψει είτε από κακόβουλη πράξη είτε από καταλαθος καταπωση φαρμάκων ή χημικών στο σπίτι. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη συμβουλή γιατί αυτό έχει να κάνει με το ειδος του δηλητηρίου. Θα πρέπει να επικοινωνήσει με κτηνίατρο άμεσα για να του δώσει τις πρώτες οδηγίες μέχρι να το προσκομίσει στο ιατρειο. Αν μιλάμε για τις κοινές «φόλες» δηλαδή για φυτοφάρμακα το πρώτο που έχεινα κάνει ο ιδιοκτήτης είναι να προκαλέσει εμμετο Αλλά και πάλι αυτό εξαρτάται σε ποιο στάδιο βρίσκεται. Αν έχει ήδη σπασμούς και βρίσκεται σε κατάκλιση αυτο δε θα βοηθήσει.

Σχετικά με τις πιο συχνές αρρώστιες των μικρών μας φίλων, η κα Μπουρδάκου μας είπε πως "το καλοκαίρι η πιο συχνή αιτία είναι τα κροτωνογενή νοσήματα που προκύπτουν από πλημμελή ή καθόλου χρήση έξωπαρασιτοκτόνων. Το χειμώνα τα ιογενή νοσήματα όπως η πάρβοεντετιτιδα είναι αρκετά συχνή σε ανεμβολίαστα κουταβάκια όμως στο ιατρειο βλεπουμε μεγάλη ποικιλία περιστατικών."

Ρωτώντας την για την κατάσταση με τα αδέσποτα στην Πάτρα, σημείωσε πως "αδέσποτα εξετάζω καθημερινά και όσο μπορώ. Επίσης αναλαμβάνω τα ορθοπαιδικά χειρουργεία για τα το αδέσποτα του Δήμου μας και του Δήμου Αιγιαλειας. Στην Πατρα θεωρώ ότι γίνεται δουλειά και από το Δήμο και από τις οργανώσεις Το πρόβλημα όμως είναι μεγάλο και προκύπτει κυριως από τη μη συμορφωση των ιδιοκτητών για στείρωση. Δυστυχώς ο όγκος είναι μεγάλος και οι συνάδελφοι που δεχόμαστε να τα εξετάσουμε λίγοι με ελάχιστη ή καθόλου αμοιβή."

Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην σχετική νομοθεσία, η κα Μπουρδάκου είπε πως "οι ιδιοκτήτες ρωτούν συνέχεια και θέλουν να ενημερωθούν για τα νέα δεδομένα. Αρκετοί συμμορφώνονται άλλοι προσπαθούν να το παρατείνουν όσο μπορούν μέχρι να εξαντληθούν τα περιθώρια. Ευτυχώς έχει προχωρήσει αρκετά η διαδικασία ηλεκτρονικής σήμανσης τουλάχιστον εδώ στην Πάτρα."

Τέλος, κλείνοντας με θετικό πρόσημο την συζήτησή μας, υπογράμμιισε πως "για κάποιο λόγο η μοναξιά και η απομόνωση της καραντίνας αύξησαν τον αριθμό των κατοικίδιων. Επίσης για κάποιο λόγο ιδιοκτήτες συμμορφώνονται τώρα άμεσα στις συμβουλές μας καί σπεύδουν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους."

Info

Patras Vet Clinic - Μπουρδάκου Ελένη

Κανακάρη 212, Πάτρα

Τ: 2610340151

[email protected]

 

 

Ξεκινήσαμε την συζήτησή μας με τον κ. Νιφόρα, με εξιστόρηση της σχέσης του με την κτηνιατρική. Μας τόνισε συγκειρμένα: "Η ενασχόληση μου με την κτηνιατρική ήταν μια απόλυτα συνειδητή επιλογή, που προέκυψε από την ανάγκη μου, σε παιδική ηλικία ακόμα, να αλληλεπιδρώ με τα ζώα και κυρίως να προσπαθώ να ερμηνεύσω τη συμπεριφορά τους.  Όταν λοιπόν ήρθε η στιγμή στην τελευταία τάξη του Λυκείου να επιλέξω το μελλοντικό μου επάγγελμα, δεν υπήρξε δίλημμα για εμένα. Η κτηνιατρική ήταν μονοδρόμος. Ήμουν απόλυτα πεπεισμένος πως μέσα από τη συγκεκριμένη επιστήμη θα εμπλούτιζα και θα διεύρυνα τις γνώσεις  μου σε ένα αντικείμενο, που από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου,  κέντριζε το ενδιαφέρον μου!Φυσικά όχι μόνο στα ζώα συντροφιάς αλλά και στα παραγωγικά ζώα (αιγοπρόβατα ,αγελάδες κ.α). Για το λόγω αυτό το κτηνιατρείο μου έχει εξοπλιστεί με σύγχρονα μηχανήματα για την καλύτερη και άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών. Παράλληλα και ως μέτοχος της εταιρείας ΝΙΦΟΡΑΣ ΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε. που ασχολείται με επενδυτικά προγράμματα δραστηριοποιούμε σε θέματα κτηνιατρικών σύμβουλων των κτηνοτρόφων – πελατών της εταιρείας .

Σχετικά με τον τρόπο που κερδίζει την εμπιστοσύνη ανθρώπων και ζώων, σημείωσε πως "η εμπιστοσύνη είναι μία δυναμική διαδικασία που απαιτεί υπομονή και θέληση, είναι κάτι που οικοδομείται μέρα με τη μέρα.  Στο δικό μας επάγγελμα περιλαμβάνει δύο  επίπεδα, ένα με τον ιδιοκτήτη και ένα με το κατοικίδιο. Αυτό  απαιτεί, αφενός,  σωστή ενημέρωση  και  λύσεις,  ώστε ο  ιδιοκτήτης  να  μην έχει απορίες  και  να αποφασίζει με γνώμονα την υγεία του κατοικιδίου. Αφετέρου σωστούς χειρισμούς με ηρεμία, ώστε  το κατοικίδιο να αισθανθεί οικεία και άνετα. Η σχέση αυτή είναι επιβεβλημένη, στην περίπτωση που έχω να αντιμετωπίσω ογκώδη ή ατίθασα ζώα."

Ο κ. Νιφόρας συνέχισε, λέγοντας πως "η αντιμετώπιση  ενός  προβλήματος  και η θεραπεία του είναι, σαφώς πιο συχνή από  την  πρόληψη. Αυτό άπτεται πολλών παραγόντων, όπως η συνέπεια και το ενδιαφέρον του ιδιοκτήτη,η οικονομική κατάσταση του, η ευκολία μετακίνησης κ.α. Οι πιο συνηθισμένοι  λόγοι  επίσκεψης  στο κτηνιατρείο μου είναι για τους ετήσιους εμβολιασμούς, αποπαρασίτωσεις, καθαρισμοί δοντιών ,επεμβάσεις όπως στειρώσεις, αφαιρέσεις όγκων, ορθοπεδικά  αλλά και για γενικές- βιοχημικές  εξετάσεις αίματος, ακτινογραφίες και υπερήχους . Επιπροσθέτως καθημερινά έρχομαι σε επαφή με κτηνοτρόφους οι οποίοι θέλουν συμβουλές για τα παραγωγικά τους ζώα (αιγοπρόβατα ,αγελάδες) αλλά και φαρμακευτικές αγωγές ώστε να αντιμετωπιστεί κάποιο πρόβλημα στο κοπάδι καθώς και για έκτακτες επεμβάσεις."

Για τη συμβουλή που θα έδινε σε έναν νέο ιδιοκτήτη κατοικιδίου, μας τόνισε πως αυτός "πρέπει να γνωρίζει πως το κατοικίδιο που θα αποκτήσει θα παραμείνει μαζί του για πολλά χρόνια. Θα πρέπει να έχει κατασταλάξει στο είδος και ποια φυλή/ες του ταιριάζουν, σύμφωνα με τις ανάγκες, τόσο, του κατοικιδίου όσο και του ίδιου, ώστε ο χρόνος ενασχόλησης μαζί του να είναι ευχάριστος και εποικοδομητικός. Πολλές φορές μάλιστα η απόκτηση ενός αδέσποτου από τον οικείο δήμο είναι ίσως η καλύτερη επιλογή ενός ιδιοκτήτη διότι βρίσκει την κατάλληλη συντροφιά και ταυτόχρονα γίνεται ένα παράδειγμα προς μίμηση για το κοινωνικό σύνολο.  Σημαντικός αρωγός είναι ο κτηνίατρος ,καθώς με τις γνώσεις του μπορεί να ενημερώσει λεπτομερώς τον νέο ιδιοκτήτη για όλες τις φάσεις της ζωής ενός κατοικιδίου."

Σε περίπτωση δηλητηρίασης ενός μικρού ζώου, ο κ. Νιφόρας σημείωσε πως "θα πρέπει επειγόντως να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία με τον κτηνίατρο, ώστε να δωθούν συγκεκριμένες και σαφείς οδηγίες ανάλογα με το είδος της δηλητηρίασης  που έχει υποστεί το ζώο μέχρι να μεταφερθεί στο κτηνιατρείο.  Παραδείγματος χάριν, σε περίπτωση που το δηλητήριο έχει καταποθεί, τότε είναι καλό το ζώο να κάνει άμεσα εμετό. Αν πάλι το ζώο έχει ψεκασθεί με κάποιο δηλητήριο τότε πρέπει άμεσα να καθαριστεί το δέρμα του με σαμπουάν, ώστε να μειωθεί η συγκέντρωση του δηλητηρίου και να κερδίσει πολύτιμο χρόνο μέχρι τη μεταφορά του στο κτηνιατρείο. Όλα λοιπόν εξαρτώνται από το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε της δηλητηρίασης, το είδος του δηλητηρίου και την ψυχραιμία του ατόμου που βρήκε το ζώο."

Σετικά με τα νοσήματα των μικρών μας φίλων, μας είπε πως "εφόσον μιλάμε για λοιμώδη νοσήματα, χωρίς να θέλω να μειώσω την βαρύτητα των υπολοίπων, στα σκυλιά είναι πολύ συχνή η λοιμώδης παρβοΐωση(τύφος).  Ιδιαίτερα σε νεαρά και ελλιπώς εμβολιασμένα. Αντιθέτως, στις γάτες αρκετά συνηθισμένη είναι η λοιμώδης αναπνευστική νόσος. Αυτά τα δύο νοσήματα δείχνουν πόσο πολύτιμη είναι η βοήθεια των εμβολιασμών όταν γίνονται σωστά και στους κατάλληλους χρόνους."

"Βεβαίως και εξετάζω αδέσποτα!" μας λέει με έμφαση όταν του κάνουμε την σχετική ερώτηση και συνεχίζει. "Στο κτηνιατρείο μου, που βρίσκετε στην Κάτω Αχαία δέχομαι τόσο αδέσποτα, όσο δεσποζόμενα κατοικίδια και παραγωγικά ζώα. Ναι μεν υπάρχουν προγράμματα για τα αδέσποτα σε όλους τους δήμους αλλά είναι τεράστιος ο πληθυσμός και η χρηματοδότηση μικρή. Το καλό στην περιοχή της Πάτρας είναι ότι υπάρχουν πολύ καλές υποδομές, οι οποίες έχουν στελεχωθεί με πολύ ικανούς ανθρώπους, που διαχειρίζονται κατάλληλα το κάθε πρόγραμμα για τα αδέσποτα. Ωστόσο είναι κρίσιμο να ευαισθητοποιηθούν και να κινητοποιηθούν ακόμα περισσότεροι συμπολίτες. Να σημειωθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή της Κάτω Αχαίας δεν ισχύουν τα ανάλογα, διότι ο δήμος δεν έχει μεριμνήσει για υποδομές, παρόλο που ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών είναι ευαισθητοποιημένο."

Για τις αλλαγές στη νομοθεσία, δήλωσε πως "ο σκεπτικισμός, σχετικά με το κατά πόσο ο καινούριος νόμος είναι λειτουργικός και θα φέρει αποτελέσματα προς την σωστή κατεύθυνση, είναι έντονος. Δηλαδή να μειωθούν τα αδέσποτα, να υπάρχει ένα είδος καταγραφής τους και να τηρείται η ευζωία όλων των ζώων αδεσπότων και μη. Αρκετοί λοιπόν προσπαθούν να ενημερωθούν και να δουν τι χρειάζεται να κάνουν. Ας μην ξεχνάμε πως η συμμόρφωση στο νέο νόμο έχει επιπλέον οικονομικές επιβαρύνσεις στις ήδη δύσκολες συγκυρίες που επικρατούν.

Πρόσθεσε μάλιστα πως "ζήσαμε συνθήκες πρωτοφανούς εγκλεισμού και απομόνωσης με αποτέλεσμα η ανάγκη συντροφιάς και ενασχόλησης με κάτι καινούριο  να μεγιστοποιηθεί. Την περίοδο της καραντίνας υπήρχε ο χρόνος να ασχοληθεί κάποιος ευκολότερα με τη φροντίδα ενός κατοικιδίου. Έχω την εντύπωση πως αν κάποιος σκεφτόταν, απλώς, να αποκτήσει ένα κατοικίδιο προ covid, στην περίοδο της καραντίνας το υλοποίησε.

Τέλος, σχετικά με την ψυχοθεραπευτική επίδραση των ζώων, ο κ. Νιφόρας μας είπε πως "είναι κάτι που δείχνουν όχι μόνο οι έρευνες αλλά και η πράξη. Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα που η ενασχόληση με κάποιο ζώο, υπήρξε αφορμή για αλλαγή συμπεριφορών ή συνηθειών. Βελτίωσε καταστάσεις υγείας (τόσο ψυχικής όσο και συναισθηματικής) και ανέπτυξε δεξιότητες που ήταν άγνωστες. Δεν είναι τυχαίο που παιδιά που μεγαλώνουν σε σπίτι με κατοικίδιο κατακτούν πιο γρήγορα, ή πιο εύκολα αν θέλετε,διάφορα ψυχοκινητικά στάδια. Άλλωστε πολλοί άνθρωποι διαθέτουν κατοικίδιο ή βοηθούν κάποιο αδέσποτο, όχι μόνο για το αίσθημα της προσφοράς αλλά και γιατί μέσα από αυτή την διαδικασία  αποβάλλουν τα προβλήματα της καθημερινότητας τους."

Info

Κτηνιατρείο Νιφόρας Παναγιώτης

25ης Μαρτίου και Παυσανίου, Κάτω Αχαΐα

Τ: 2693025156-6974090475

[email protected]

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά