Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

TRAVEL

/

Ζαγοροχώρια: Τα χωριουδάκια που μαγεύουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς

ΦΩΤΟ - YouTube/Labros Traveller

ΦΩΤΟ - YouTube/Labros Traveller

H επιλογή για μαγευτικά τριήμερα

Αν χρειαζόταν να στέψουμε πρωταθλητή στο κομμάτι της χειμερινής ομορφιάς έναν μόνο νομό στην Ελλάδα, τα Ιωάννινα σίγουρα θα… σήκωναν το κύπελλο.

Δεν είναι μόνο η υπέροχη και γραφική πόλη των Ιωαννίνων, η οποία θυμίζει παραμύθι, με τον μουντό καιρό και την υπέροχη λίμνη της, που καθιστά τον νομό τόσο μοναδικό. Είναι η όλη ατμόσφαιρα του μέρους, οι άνθρωποι, το υπέροχο φαγητό. Και πολύ περισσότερο τα εξαιρετικής ομορφιάς Ζαγοροχώρια.

Το μέρος αυτό της Ελλάδας με την απόκοσμη ομορφιά αποτελεί θαύμα της φύσης και μπαίνει πάντα πρώτο στη λίστα των αγαπημένων χειμερινών προορισμών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Λίγα μόλις λεπτά μακριά από τα Γιάννενα, βρίσκονται τα πολυάριθμα χωριά, τα οποία έχουν ανακηρυχθεί παραδοσιακοί οικισμοί λόγω της μοναδικής αρχιτεκτονικής τους και τα πολιτισμικά και ιστορικά στοιχεία τους.

Χτισμένα πάνω στη ζαγορίτικη φιλοσοφία, με την πέτρα και το ξύλο να εναλλάσσονται διαρκώς τα χωριά αυτά δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς που έχουν κάθε χρόνο την τιμητική τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Όσο και αν έχεις ταξιδέψει σε ορεινούς προορισμούς της Ελλάδας ή του εξωτερικού, από την ώρα που θα πατήσεις το πόδι σου στα Ζαγοροχώρια δεν θα ενθουσιαστείς απλά. Θα τα ερωτευτείς!

Ένας από τους πιο γραφικούς οικισμούς είναι το Δίλοφο, το οποίο στέκει σε υψόμετρο 880 μέτρων, ανάμεσα σε δύο λόφους. Απέχει 30 χιλιόμετρα από την πόλη και διαθέτει μία καταπληκτική γραφική πλατεία που καλύπτεται σχεδόν ολόκληρη από έναν τεράστιο πλάτανο. Αυτοκίνητα στο χωριό δεν θα δεις. Η κυκλοφορία είναι απαγορευμένη, μιας και είναι γεμάτο από μικρά, πετρόχτιστα σοκάκια.

Οι Κήποι, το χωριό που απλώνεται αμφιθεατρικά σε μία πλαγιά, φημίζεται για τις καταπληκτικές βρύσες του, τα λιθόστρωτα καλντερίμια και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το θεόρατο καμπαναριό. Φυσικά, -όπως προδίδει και το όνομά του- το χωριό διαθέτει υπέροχους κήπους που δεν θα χορταίνεις να φωτογραφίζεις.

Απέναντι από το επιβλητικό Μιτσικέλι, ένα αμφιθεατρικά χτισμένο χωριό, αποτελεί ένα από μέρη που πρέπει οπωσδήποτε να συναντήσεις αν βρεθείς εκεί. Ο λόγος για τους Φραγκάδες που έχουν πολλές ιστορίες να σου διηγηθούν. Μη διστάσεις να συναντήσεις το χωριό αυτό και να περιπλανηθείς στα γραφικά σοκάκια του.

Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο, Αρίστη και Άνω Πεδινά είναι τα πιο τουριστικά χωριά, στα οποία θα βρεις ιδιαίτερα καταλύματα για κάθε γούστο και πορτοφόλι, ωραίες παραδοσιακές ταβέρνες με πεντανόστιμο, σαν σπιτικό φαγητό και θέα στο φαράγγι του Βίκου που θα θυμάσαι για πάντα.

Προσπάθησε σε αυτήν σου την εκδρομή να κάνεις ένα ωραίο road trip σε όσα περισσότερα χωριουδάκια μπορείς, καθώς το κάθε ένα εξ’ αυτών θα σου χαρίσει άλλες εικόνες και θα σου γεννήσει διαφορετικά συναισθήματα. Φαράγγια, βρύσες, βουνά, χαράδρες, ποτάμια, παγωμένες λίμνες, καταρράκτες και βελανιδιές, όπου και να γυρίσεις το βλέμμα σου, η φύση είναι γενναιόδωρη και συγκλονιστικά όμορφη, που καταφέρνει να μένει ανεξίτηλη στο μυαλό του κάθε επισκέπτη.

Αν έχεις ένα τριήμερο κενό, καλή παρέα και όρεξη για περιπέτεια, τα Ζαγοροχώρια σε περιμένουν. Έχε, όμως, στο μυαλό σου πως θα χρειαστείς χρόνο και όρεξη για πεζοπορία και οδήγηση προκειμένου να γνωρίσεις την περιοχή όσο καλύτερα γίνεται.

Αν τα έχεις όλα αυτά, τι περιμένεις;

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life