Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

TRAVEL

/

Τζουμέρκα: Γραφικά χωριά σφηνωμένα ανάμεσα στα άγρια βουνά που προκαλούν δέος

Τζουμέρκα: Γραφικά χωριά σφηνωμένα ανάμε...

Απόδραση για όσους θέλουν να ανακαλύψουν την άλλη πλευρά της Ηπείρου

Καταπράσινα τοπία, τρεχούμενα νερά, γραφικά χωριά και μια πρωτόγνωρη ησυχία σε έναν πολύ καλά οργανωμένο τουριστικό προορισμό. Αυτά θα δεις μόλις φτάσεις στα Τζουμέρκα, την ιδιαίτερη αυτή γωνιά της Ηπείρου που μπορεί τελευταία να γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη αλλά ξεχωρίζει γιατί διατηρεί ανόθευτη την ομορφιά της. Τα Τζουμέρκα είναι ένας επίγειος παράδεισος για όσους θέλουν οι διακοπές τους να είναι μέσα στη φύση, να μπορούν να βρουν το κατάλυμα που ταιριάζει στα γούστα τους και να γνωρίσουν την πιο ήρεμη πλευρά της Ηπείρου. Οι επιλογές είναι πολλές και μπορείς να διαλέξεις σε ποιο χωριό θες να μείνεις για να εξερευνήσεις την γύρω περιοχή. Το σίγουρο είναι ότι ένα ταξίδι δεν φτάνει και θα οργανώσεις σίγουρα το επόμενο.

Για πολλούς τα Τζουμέρκα είναι ένας ανεξερεύνητος τόπος ακόμη κι αν έχουν βρεθεί αρκετές φορές στις δημοφιλείς περιοχές της Ηπείρου και τις ορεινές και τις παραθαλάσσιες. Αυτή η low profile εκδοχή της περιφέρειας είναι που θα σε γοητεύσει και εάν βρεθείς μια φορά, θα δώσεις υπόσχεση ότι θα επιστρέψεις για να την εξερευνήσεις ξανά. Υπάρχουν πολλά να δεις στα Τζουμέρκα και κυρίως πολλά χωριά να επισκεφθείς. Χωριουδάκια χωμένα μέσα στην άγρια φύση, γεμάτα παραδοσιακά κτήρια και ξενώνες για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια σε περιμένουν όλες τις εποχές του χρόνου, με τον χειμώνα να έχει σίγουρα την τιμητική του.

Τα Αθαμανικά Όρη όπως λέγονται κανονικά τα Τζουμέρκα περιτριγυρίζονται από τον ποταμό Άραχθο και τον Αχελώο και εκεί θα βρεις μικρούς και μεγαλύτερους γραφικούς οικισμούς που μπορείς να χρησιμοποιήσεις ως ορμητήρια για να γνωρίσεις καλύτερα την περιοχή. Αυτό που χαρακτηρίζει τα χωριά είναι η αυθεντικότητα, η γραφικότητα και η μοναδική αρχιτεκτονική.

Μεταξύ των χωριών που πρέπει σίγουρα να βάλεις στο πλάνο σου αν βρεθείς εκεί είναι αδιαμφισβήτητα οι Καλαρρύτες, τα Πράμαντα. το Συρράκο που αποτελούν και κεφαλοχώρι της περιοχής αλλά και τους Μελισσουργούς. Αυτό που έχουμε ξεχωρίσει είναι ο Καταρράκτης που πήρε το όνομά του από τους δίδυμους πανέμορφους καταρράκτες που θα δεις εκεί. Χάρμα οφθαλμών. Μπορείς να μείνεις σε ένα από τα κεντρικά χωριά που διαθέτουν αρκετά καταλύματα για να επιλέξεις, μαγαζιά για φαγητό και καφέ και οτιδήποτε άλλο χρειαστείς και να κάνεις μονοήμερες εκδρομές για να γνωρίσεις τα τριγύρω ήσυχα χωριά.

Αυτό που θα παρατηρήσεις από την πρώτη στιγμή είναι ότι παρά το γεγονός ότι η περιοχή είναι ανεπτυγμένη τουριστικά, ωστόσο διατηρεί πιο χαλαρούς και ήρεμους ρυθμούς σε σχέση με τα Ζαγοροχώρια και το Μέτσοβο που είναι πολύ φημισμένα. Γνωρίζεις την Ήπειρο στα καλύτερά της αλλά στην πιο ήσυχη εκδοχή της.

Δεν είναι εύκολο να χωρέσεις σε μια μικρή λίστα όλα όσα μπορείς και πρέπει να δεις στα Τζουμέρκα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι έρχονται και μια άλλη εποχή του χρόνου μετά την πρώτη τους επίσκεψη, για να γνωρίσουν καλύτερα αυτή τη γωνιά της Ηπείρου. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια βασικά που δεν πρέπει να χάσεις. Όπως είναι για παράδειγμα το γεφύρι της Πλάκας που αναστηλώθηκε πρόσφατα μετά την κατάρρευσή του από πλημμύρες στην περιοχή το 2015. Πρόκειται για ένα αληθινό κόσμημα που στέκει πάνω από τον Άραχθο ποταμό. Μπορείς να το θαυμάσεις και με άλλο τρόπο αν επιλέξεις να κάνεις rafting στο ποτάμι.

Φημισμένη στα Τζουμέρκα είναι και η Μονή Κηπίνας. Ένα μοναστήρι σφηνωμένο στο βράχο που προκαλεί δέος. Αν βρεθείς εκεί αξίζει να την επισκεφθείς και να απολαύσεις τη θέα που κόβει την ανάσα.

Υπάρχουν πολλές μικρές γωνιές ομορφιάς στα Τζουμέρκα τις οποίες θα ανακαλύπτεις και μόνος σου σε κάθε στροφή που κάνεις και θα σε ανταμείβουν για την όποια μικρή κούραση μπορεί να σου προκαλέσει η διαδρομή.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life