Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Συντάξεις: Η εξειδίκευση των μέτρων

Συντάξεις: Η εξειδίκευση των μέτρων

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος εξειδικεύουν τα μέτρα

Στην εξειδίκευση των νέων μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός προχωρά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Οι συνταξιούχοι που δεν πήραν αυξήσεις στις συντάξεις θα λάβουν ένα επίδομα εφάπαξ.

Το βοήθημα όπως είπε ο πρωθυπουργός θα είναι της τάξης των 200-3000 ευρώ ενώ αναφέρθηκε και σε ρυθμίσεις χρεών.

Τα επτά μέτρα από τον Χρήστο Σταϊκούρα


Ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε πως "η καλή πορεία της οικονομία και η φετινή εκτέλεση του προϋπολογισμού μάς δίνουν τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο ύψους 800 εκ. ευρώ για τα κάτωθι μέτρα:

Χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης στους συνταξιούχους.

Οι συνταξιούχοι που δεν έλαβαν αύξηση σύνταξης λόγω προσωπικής διαφοράς θα λάβουν μέχρι το τέλος Μαρτίου έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση. Αυτή η ενίσχυση καλύπτει περισσότερους από 1 εκ. συνταξιούχους και θα κυμαίνεται από 200 έως 300 ευρώ. Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη, ακατάσχετη, δεν δεσμεύεται ούτε συμψηφίζεται.

Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Επεκτείνεται ως το τέλος του έτους η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε μία σειρά προϊόντων και υπηρεσιών όπως ο καφές, οι κινηματογράφοι, τα γυμναστήρια, οι σχολές χορού.
Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο η οποία συνεχίζεταικαιγια το 2023. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται στα 76 εκ ευρώ.
Καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσουν τις οποίες επιδιώκουμε να τις επιταχύνουμε.
Αύξηση και διεύρυνση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.


Νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών.

Έχοντας πλήρη επίγνωση των νέων δυσκολιών που προκάλεσαν στους οφειλέτες μετά την πανδημία η ενεργειακή κρίση και η αύξηση του πληθωρισμού, προχωράμε σε ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών. Για όσους έχουν απωλέσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων ή αυτές κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες ως την 1η Φεβρουαρίου του 2022 δίνεται η δυνατότητα να τις αναβιώσουν καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις μέχρι την 31η Ιουλίου του 2023. Ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά την 1η Φεβρουαρίου του 2021 ως την 1η Φεβρουαρίου του 2023 μπορούν να ρυθμιστούν είτε σε 36 δόσεις είτε σε 72 δόσεις με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.

Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός λειτουργεί ικανοποιητικά τους τελευταίους μήνες και αποτελεί το πιο αποτελεσματικό εργαλείο. Παρά τη σημαντική πρόοδο των τελευταίων μηνών, δεν είμαστε ακόμη εκεί που επιθυμούμε. Οι διαχειριστές δανείων αλλά και οι τράπεζες πρέπει να εργαστούν πιο σκληρά και αποτελεσματικά και να βελτιώσουν τις προτάσεις τους προς τους πολίτες. Εμείς επιδιώκουμε να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα του εξωδικαστικού μηχανισμού. Διευρύνουμε το πεδίο εφαρμογής του προκειμένου να εντάσσονται οφειλέτες και με μία οφειλή όπως είναι τα νοικοκυριά με ένα στεγαστικό δάνειο το οποίο επιθυμούν να ρυθμίσουν διασώζοντας την περιουσία τους.
Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε επίσης ότι "μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα χορήγησης του Market Pass, δηλαδή της ενίσχυσης του 10% επί των αγορών νοικοκυριών σε σούπερ μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων. Οι πρώτες καταβολές προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν στις αρχές Μαρτίου. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται στα 650 εκ. ευρώ".

Ο Κωστής Χατζηδάκης από την πλευρά του είπε: "Ανακοινώνουμε σήμερα τη θέσπιση μίας ενίσχυσης για τους συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά και ως εκ τούτου δεν ωφελήθηκαν ή ωφελήθηκαν μερικώς από τις αυξήσεις που δόθηκαν πρόσφατα.

Θεσπίζουμε μία εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους που είτε δεν είδαν καθόλου αύξηση είτε είχαν μικρότερη ωφέλεια. Επιτρέψτε μου να γίνω τώρα πιο συγκεκριμένος:

Οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά που ενισχύονται ανέρχονται σε 1.112.000. Το ποσό της εφάπαξ ενίσχυσής τους είναι κλιμακούμενο και κυμαίνεται από 200 έως 300 ευρώ.

Το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από τρία κριτήρια:

Μερική ή καθόλου αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς
Το ύψος της σύνταξης που λαμβάνουν
Άλλες τυχόν ενισχύσεις που έλαβαν το προηγούμενο διάστημα
Οι συνταξιούχοι επιμερίζονται σε πέντε κατηγορίες. Στις πρώτες τέσσερις εντάσσονται όσοι δεν έλαβαν καθόλου αύξηση και στην πέμπτη όσοι έλαβαν αυξήσεις λιγότερες από το 7,75%.

Στην πρώτη κατηγορία είναι όσοι δεν είδαν καμία από τις αυξήσει. Πρόκειται για 120.000 περίπου συνταξιούχους, δηλαδή το 5% του συνόλου και με άθροισμα κύριων συντάξεων που κυμαίνονται μεταξύ των 800-1000 ευρώ τον μήνα. Αυτοί θα λάβουν ενίσχυση της τάξης των 300 ευρώ.

Στη δεύτερη είναι όσοι είδαν μοναδική ενίσχυση τα 250 ευρώ που καταβλήθηκαν τα περασμένα Χριστούγεννα. Είναι 350.000 χαμηλοσυνταξιούχοι με συντάξεις έως 800 ευρώ τον μήνα και θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 300 ευρώ.

Στην τρίτη κατηγορία είναι όσοι έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων μεταξύ 1000 και 1100 ευρώ τον μήνα.

 

 

 

----

Ο  υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος θα εξειδικεύσουν στις 11:00 τις νέες παρεμβάσεις για τη στήριξη της κοινωνίας που ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου στην Κοζάνη προανήγγειλε την παροχή έκτακτου βοηθήματος ύψους από 200 έως 300 ευρώ στους συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους λόγω προσωπικής διαφοράς. «Θα υπάρξει ένα έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους από την 1/1/23» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. «Θα είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει ο καθένας» συμπλήρωσε.

Σήμερα Τετάρτη θα ανακοινωθεί και σχήμα από 36 έως 72 δόσεις για νέες οφειλές συνεπών δανειοληπτών. Επίσης, όπως ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός, για όλους όσοι επιδιώκουν να αναβιώσουν τη συμμετοχή τους σε παλαιότερα σχήματα δόσεων θα μπορούν να το κάνουν μέσω της καταβολής δύο μηνιαίων δόσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι «Η παροχή θα δοθεί εφάπαξ και εκτιμούμε θα προσεγγίσει συνολικά τα 300 εκατ. ευρώ», ωστόσο, όπως τόνισε η οικονομία μας αναπτύσσεται καλύτερα από προσδοκώμενο και είναι υπολογισμένο το δημοσιονομικό κόστος για την παροχή αυτή.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις