Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τι σημαίνει η απόφαση του Άρειου Πάγου να κάνουν πλειστηριασμούς τα funds- Έρχεται «τσουνάμι»  

Τι σημαίνει η απόφαση του Άρειου Πάγου ν...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Ο δικηγόρος Βασίλης Μάρκου εξηγεί στο thebest.gr τις διαστάσεις μιας απόφασης που συνέπειες ολέθριες για την κοινωνική συνοχή

Σε ένα νέο κύμα πλειστηριασμών, σπιτιών κόκκινων δανειοληπτών, τα δάνεια των οποίων έχουν αγοραστεί από τα Funds αναμένεται να οδηγήσει η απόφαση των Αρεοπαγιτών.  

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο δικηγόρος  Βασίλης Μάρκου μιλώντας στο thebest.gr, «έχει ανοίξει ο δρόμος μετά και την απόφαση της Ολομέλειας, να λειτουργήσει σε όλη του την έκταση αυτό το «τσουνάμι» και οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για την κοινωνική συνοχή».

Ποια είναι η σημασία της απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου σχετικά με τους πλειστηριασμούς και τα funds;

Όταν ξεκίνησε η πώληση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες πολλά ξένα Funds, με έδρα την Ιρλανδία, την Σκωτία κτλ  αγόρασαν σε εξευτελιστικές τιμές τα δάνεια των δανειοληπτών της Ελλάδας. Σε έναν μεγάλο βαθμό, οι εταιρείες αυτές αναμένουν να ικανοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια μέσα από την εκποίηση ενυπόθηκων ακινήτων και για αυτό εξάλλου αναλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό όλη αυτή την διαδικασία. Παρόλα αυτά, λόγω του ότι εδρεύουν σε άλλες χώρες, χρειάστηκαν μια βοήθεια με απλά λόγια από ελληνικές εταιρίες διαχείρισης. Έτσι, ανέθεσαν σε αυτές τις ελληνικές εταιρείες την πρόοδο των διαδικαστικών εκείνων πράξεων (οχλήσεις, κοινοποιήσεις εγγράφων, διενέργεια δικαστηρίων) που είναι αναγκαίες για την αποπεράτωση των πλειστηριασμών.

Οι ελληνικές εταιρείες ανέλαβαν και την εκπροσώπηση των ξένων εταιρειών στα ελληνικά δικαστήρια με δικούς τους δικηγόρους κτλ.  Όμως, το νομικό πλαίσιο που ίσχυε από το 2003 έως το 2015 δεν νομιμοποιούσε τις ελληνικές εταιρείες να διεξάγουν οι ίδιες τις δίκες για τα δάνεια που ανήκαν σε ξένες εταιρείες. Αυτό το αντιλήφθηκαν κάποια στιγμή οι ξένες και ελληνικές εταιρείες και πίεσαν να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, όπως και έγινε το 2015, ώστε όλες να μπορούν να κάνουν «δουλειά τους».

Ο κίνδυνος αυτός αποδείχτηκε βάσιμος και τα ελληνικά Δικαστήρια, για όσα δάνεια είχαν πουληθεί πριν το 2015, πάγωναν πράγματι την πρόοδο των πλειστηριασμών, αφού πέταγαν εκτός δίκης τις ελληνικές εταιρείες ως ανομιμοποίητες να συμμετέχουν στην διαδικασία.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, επιδεικνύοντας μια ταχύτητα άνευ προηγουμένου έσπευσε να ερμηνεύσει διαφορετικά το νομικό πλαίσιο του 2003 και με νομικά ακροβατικά να νομιμοποιήσει αναδρομικά όλες τις διαχειριστικές πράξεις των ελληνικών εταιρειών από το 2003 έως το 2015, με συνέπεια οι πλειστηριασμοί πλέον να ξεπαγώνουν. Και πρόκειται για νομικό ακροβατισμό γιατί σε διαφορετική περίπτωση, τι ήρθε να διορθώσει ο νόμος του 2015;

Τι συνέπειες για τους δανειολήπτες μπορεί να έχει αυτή η εξέλιξη;

Πλέον, εισερχόμαστε ενώπιον των συνεπειών της ψήφισης του πτωχευτικού κώδικα, ενός από τους πρώτους νόμους που ψήφισε η Κυβέρνηση. Από την αρχή εκείνης της εξέλιξης πολλοί δικηγόροι κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας ότι πρόκειται για μια απόπειρα βίαιης δήμευσης της ακίνητης περιουσίας των πολιτών, ακόμα και των κύριων κατοικιών τους.

Βέβαια, υπήρχαν και απόψεις που τον περιέγραφαν ως μια «δεύτερη ευκαιρία», μια με άλλα λόγια καθαρή επανεκκίνηση των δανειοληπτών. Όμως, αυτή η «καθαρή» επανεκκίνηση δεν είναι και τόσο καθαρή όσο ακούγεται.

 Ο νόμος αυτός, για πρώτη φορά στην σύγχρονη ελληνική έννομη τάξη, ενέτασσε τα νοικοκυριά στο καθεστώς εκκαθάρισης των πτωχευμένων επιχειρήσεων, οι οποίες όταν πτωχεύουν εκποιούνται όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία και ο επιχειρηματίας μπορεί να ξεκινήσει από το «μηδέν».

Τα νοικοκυριά όμως δεν έχουν «μηδέν». Οι ανθρώπινες ζωές δεν είναι τόσο απλό να ξεκινούν από το «μηδέν». Η εφαρμογή του πτωχευτικού κώδικα μπήκε σε ένα σχετικό «πάγωμα» με την πανδημία. Έκλεισαν τα Δικαστήρια, υπήρξαν κάποιες μικρές επιδοτήσεις των δανείων, ήρθαν και οι πρώτες αποφάσεις που σταματούσαν τα Funds. Πλέον έχει ανοίξει ο δρόμος μετά και την απόφαση της Ολομέλειας, να λειτουργήσει σε όλη του την έκταση και οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για την κοινωνική συνοχή.

 

Τι δυνατότητες έχουν πλέον οι δανειολήπτες;

Μετά από μια μακροχρόνια παγκόσμια οικονομική κρίση, 8 χρόνια Μνημόνια, κρίση πανδημική, κρίση στασιμοπληθωρισμού, οι όροι αποπληρωμής των δανείων των δανειοληπτών δεν μπορεί να γίνονται με όρους προ 2010 όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατσέλη, ή αλλιώς ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Πλέον, η κύρια κατοικία, μετά την κατάργησή του με τον πτωχευτικό κώδικα είναι απροστάτευτη.

Δυστυχώς ο πτωχευτικός κώδικας δίνει μόνο την δυνατότητα να μείνεις ενοικιαστής του σπιτιού, σου, να το χάσεις δηλαδή και να σου δοθεί ένα δικαίωμα προτίμησης να το ξανααγοράσεις, αφού πρώτα καταβάλλεις ενοίκια 12 ετών. Υπάρχουν κάποια προγράμματα επιδότησης της αύξησης του επιτοκίου και μια πλατφόρμα που ονομάζεται ενδιάμεσο πρόγραμμα επιδότησης των ευάλωτων νοικοκυριών για 15 μήνες που όμως τι είναι;

Πρόκειται για ακριβώς ενδιάμεσο στάδιο μέχρι να συμβεί η βίαιη εκκαθάριση του πτωχευτικού κώδικα. Είναι κατανοητό ότι ο κόσμος έχει μαζευτεί ψυχικά και κοινωνικά μετά από τόσες απανωτές κρίσεις και τόση μεγάλη κούραση, όμως χωρίς πίεση και κοινωνικό αναβρασμό η κατάσταση δεν θα έρθουν οι πολιτικές λύσεις που θα βάλουν φρένο σε αυτά τα κολοσσιαία και αυτονομημένα ιδιωτικά συμφέροντα.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις