Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Οι δέκα μεγαλύτερες χρεοκοπίες όλων των εποχών

Οι δέκα μεγαλύτερες χρεοκοπίες όλων των εποχών

Εταιρείες - κολοσσοί που βρέθηκαν από το ζενίθ στο ναδίρ

Δεν είναι λίγες οι φορές που επιχειρηματικοί κολοσσοί κατέρρευσαν σαν πύργοι από τραπουλόχαρτα…

Παρά τα μεγάλα τους Κέρδη και την εμπειρία τους στον εκάστοτε κλάδο, δεν είναι λίγες οι φορές που πανίσχυρες εταιρίες έχουν καταρρεύσει μέσα σε μία νύχτα, με απώλειες δεκάδων χιλιάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και θέσεων εργασίας.

Στην λίστα που ακολουθεί, θα δούμε συνοπτικά τις 10 χρεοκοπίες που άλλαξαν τον ρου της επιχειρηματικής ιστορίας και κλόνισαν μία από τις ισχυρότερες Οικονομίες του κόσμου, τις ΗΠΑ.

10. Nortel Networks

Η Nortel Networks ήταν μια εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού που υπέβαλε αίτηση πτώχευσης το 2009. Ο λόγος που έφτασε εκεί ήταν η πτώση των εσόδων και τα υψηλά επιπέδα χρέους.
 
 
9. Adelphia Communications

Η Adelphia Communications ήταν μια καλωδιακή εταιρεία που υπέβαλε αίτηση πτώχευσης το 2002, μετά από έρευνα για απάτη και κρίση χρέους.
 
 
8. Conseco
 
Η Conseco, μια εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, υπέβαλε αίτηση πτώχευσης το 2002, λόγω της πτώσης στις τιμές των μετοχών και των υψηλών επιπέδων χρέους. Η πτώχευση της Conseco ήταν μια από τις μεγαλύτερες στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
 
 
7. Pacific Gas and Electric

Η Pacific Gas and Electric είναι μια εταιρεία κοινής ωφέλειας που κήρυξε πτώχευση το 2001. Η πτώχευσή της σχετίζεται με την ενεργειακή κρίση της Καλιφόρνια, κατά την οποία οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος εκτοξεύτηκαν λόγω ελλείψεων εφοδιασμού. Η χρεοκοπία της Pacific Gas and Electric ήταν ένα πολύ σημαντικό γεγονός στην ενεργειακή Βιομηχανία των ΗΠΑ.
 
 
6. Chrysler

Η Chrysler, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, κήρυξε πτώχευση το 2009, λόγω της μείωσης των εσόδων και του υψηλού κόστους εργασίας. Η πτώχευση οδήγησε σε συγχώνευση με την ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία Fiat.
 
 

5. General Motors

Η General Motors, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, κήρυξε πτώχευση το 2009. Η πτώχευση ήταν αποτέλεσμα της μείωσης των πωλήσεων, του υψηλού κόστους εργασίας και της έλλειψης εμπιστοσύνης των καταναλωτών στην ικανότητα της εταιρείας να παράγει ποιοτικά οχήματα. Η χρεοκοπία αυτή ήταν ένα σημαντικό γεγονός για την αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ και οδήγησε σε κυβερνητική αναδιάρθρωση της εταιρείας.
 
 
4. WorldCom

Η WorldCom ήταν μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών που ενεπλάκη σε λογιστικό σκάνδαλο, το οποίο ανακαλύφθηκε το 2002, οδηγώντας στην πτώχευση της εταιρείας.
 
 
3. Enron

Η πτώχευση της Enron θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα εταιρικά σκάνδαλα στην ιστορία των ΗΠΑ. Η Enron ήταν μια εταιρεία ενέργειας και εμπορευμάτων που ενεπλάκη σε μια μεγάλη λογιστική απάτη. Η απάτη τελικά αποκαλύφθηκε, οδηγώντας στην πτώχευση της εταιρείας το 2001.

2. Washington Mutual

Η Washington Mutual ήταν μια μεγάλη ένωση αποταμιεύσεων και δανείων που υπέβαλε αίτηση πτώχευσης το 2008. Ο λόγος που οδηγήθηκε στην πτώχευση ήταν η κρίση των ενυπόθηκων δανείων subprime, η οποία οδήγησε πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων να χρεοκοπήσουν τα στεγαστικά τους δάνεια. Η Washington Mutual δεν μπόρεσε να διαχειριστεί τις ζημίες από αυτές τις χρεοκοπίες και τελικά ανέλαβε να «καθαρίσει» η JP MorganChase.
 
 
1. Lehman Brothers

Η Lehman Brothers ήταν μια μεγάλη επενδυτική τράπεζα που υπέβαλε αίτηση πτώχευσης το 2008. Η πτώχευση προκλήθηκε από έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως η έκθεση σε τοξικούς τίτλους με υποθήκη, η μείωση της αξίας των ακινήτων και η έλλειψη εμπιστοσύνης στην αγορά. Η πτώχευση της Lehman Brothers θεωρείται ευρέως η σιτγμή που πυροδοτήθηκε η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.

ΠΗΓΗ

Ειδήσεις τώρα

Αυξάνεται αντί να πέφτει η παραγωγή πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης

Πρωτιά στο Αμερικάνικο box office για τον "Χτύπο στην καλύβα", το νέο θρίλερ του Σιάμαλαν

Πλεκτά: Πώς να τα πλένετε και να τα φροντίζετε σωστά

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις