Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάπας Φραγκίσκος από Κονγκό: «Συγνώμη για τη βία του ανθρώπου εναντίον του ανθρώπου»

Πάπας Φραγκίσκος από Κονγκό: «Συγνώμη γι...

Ο ποντίφικας καταδίκασε τις «βάναυσες ωμότητες που ντροπιάζουν την ανθρωπότητα»

«Απευθύνω ηχηρή έκκληση σε όλους τους ανθρώπους, σε όλες τις εσωτερικές και εξωτερικές οντότητες που κινούν τα νήματα του πολέμου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, λεηλατώντας και αποσταθεροποιώντας τη χώρα», είπε ο Πάπας, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στο Κονγκό.

«Θησαυρίζετε από την παράνομη εκμετάλλευση του πλούτου της χώρας και την ανελέητη θυσία αθώων θυμάτων. Ακούστε την κραυγή του αίματός τους», πρόσθεσε, απευθυνόμενος στις ένοπλες οργανώσεις που έχουν σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και εκτόπισαν εκατομμύρια άλλους τα τελευταία χρόνια.

Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε «αγανακτισμένος» από «την παράνομη εκμετάλλευση του πλούτου της χώρας αλλά και τις απόπειρες διαμελισμού της».

Λίγο νωρίτερα, ο ίδιος είχε ακούσει τις μαρτυρίες τεσσάρων θυμάτων που περιέγραφαν, με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, ακρωτηριασμούς, βιασμούς και σφαγές.

«Είδα τη θηριωδία: ανθρώπους κατακρεουργημένους, όπως κόβουν το κρέας στο κρεοπωλείο, γυναίκες ξεκοιλιασμένες, άνδρες αποκεφαλισμένους» έγραψε ο Ντεζιρέ Ντετσινά στη μαρτυρία του, που καταγράφηκε πριν από μερικούς μήνες. Σήμερα, αγνοείται η τύχη του.

Η Εμέλντα Μκαρχούνγκουλου αφηγήθηκε την «κακοποίηση» που υπέστη επί τρεις μήνες, όταν ήταν «σεξουαλική σκλάβα». «Κάποιες φορές, ανακάτευαν ανθρώπινα κεφάλια με κρέας ζώων. Αυτή ήταν η καθημερινή τροφή μας».

Ο Λαντισλάς Καμπάλε Κόμπι, 16 ετών, αφηγήθηκε πώς έγινε μάρτυρας, χωρίς να μπορεί να αντιδράσει, της δολοφονίας του πατέρα του που «τον έκαναν κομματάκια» και της απαγωγής της μητέρας του.

«Συγνώμη για τη βία του ανθρώπου εναντίον του ανθρώπου»
«Απέναντι στην απάνθρωπη βία που είδατε με τα μάτια σας και βιώσατε στο κορμί σας, είμαστε σοκαρισμένοι. Και δεν υπάρχουν λόγια. Μπορούμε μόνο να κλαίμε, σιωπηλά. Τα δάκρυά σας είναι και τα δικά μου, η οδύνη σας είναι και δική μου», απάντησε, εμφανώς συγκινημένος ο πάπας Φραγκίσκος, ζητώντας «συγγνώμη για τη βία του ανθρώπου εναντίον του ανθρώπου».

Ο πόλεμος αυτός, σύμφωνα με τον ποντίφικα, «υποκινείται από την ακόρεστη απληστία για πρώτες ύλες και χρήμα, τα οποία τροφοδοτούν μια ένοπλη οικονομία η οποία απαιτεί αστάθεια και διαφθορά».

«Τι σκάνδαλο και πόση υποκρισία: οι άνθρωποι βιάζονται και σκοτώνονται ενώ οι επιχειρήσεις που προκαλούν τη βία και τους νεκρούς συνεχίζουν να ευημερούν», κατέληξε ο ποντίφικας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις