Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Ο Στέφανος Πετσάλης ήταν ο "τελευταίος" της γενιάς των παλιών καρναβαλιστών που "γέννησε" το Κομιτάτο

Πάτρα: Ο Στέφανος Πετσάλης ήταν ο "...
Μαρτάτος Tάκης

Έχουν ήδη φύγει από τη ζωή καρναβαλιστές όπως οι Σπύρος Σινιγάλιας, Τζώρτζης Πραπόπουλος Λιλίνα Κατσάμπα, Πόλα Παναγιωτοπούλου, Ρουμπίνη Φακάλου, Λουκία Σιμονοβίκη και η Ντούλη Δημητροπούλου

O θάνατος του συμπολίτη εμπόρου και δραστήριου καρναβαλιστή Στέφανου Πετσάλη στα 83 του χρόνια, ο οποίος κηδεύτηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 20 Ιανουαρίου 2023 έφερε στο νου πολλών -μιας και είναι μέρες έναρξης του φετινού Πατρινού Καρναβαλιού- και άλλα πρόσωπα που ήσαν εξαιρετικά γνώριμα και αγαπητά στην πόλη.

Ιδιαίτερα πρόσωπα  στους κύκλους  του Κομιτάτου, που ήταν και αυτά που το ίδρυσαν και  τα οποία έχουν φύγει από τη ζωή, έχοντας ωστόσο αφήσει ένα χαρακτηριστικό αποτύπωμα.

Ο Στέφανος Πετσάλης, σύζυγος της οδοντιάτρου Ανδρονίκης Πετσάλη το γένος Παπανδρέου και πατέρας δύο κοριτσιών, της παιδιάτρου Μαρίας Πετσάλη συζύγου Ηλία Στεφανόπουλου και της Σοφίας Πετσάλη που είναι οδοντίατρος, ήταν θα λέγαμε ο τελευταίος των παλιών καρναβαλιστών που δημιούργησαν πριν από περίπου 30 χρόνια το περίφημο Καρναβαλικό Κομιτάτο της Πάτρας που έδωσε είναι γεγονός, μία δυνατή πινελιά ανανέωσης στα αποκριάτικα δρώμενα της πόλης και έναν αέρα αυθεντικά καλλιτεχνικό. 

Του Στέφανου Πετσάλη, η απώλεια του οποίου είναι σημαντική είχαν προηγηθεί οι θάνατοι προσώπων όπως ο Σπύρος Σινιγάλιας το 2003, ο Τζώρτζης Πραπόπουλος πριν περίπου δεκαπέντε χρόνια, η Λιλίνα Κατσάμπα, η πολύ αγαπητή Πόλα Παναγιωτοπούλου που δημιουργούσε και πολύ όμορφες καρναβαλικές κατασκευές και καπέλα, η Ρουμπίνη Φακάλου το Δεκέμβριο του 2017, η Λουκία Σιμονοβίκη το Δεκέμβριο του 2019 αλλά και η Ντούλη Δημητροπούλου, μία γυναίκα με ταλέντα και πολλές καλλιτεχνικές ανησυχίες, η οποία έφυγε από τη ζωή και ενώ ήταν σε καλοκαιρινές διακοπές στις 4 Σεπτεμβρίου 2018, με την είδηση να αφήνει μουδιασμένη την Πατραϊκή κοινωνία και τους καρναβαλιστές.

Αξίζει να θυμίσουμε τα Ιδρυτικά Μέλη του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πάτρας:

Βικτωρία Αγγελοπούλου-Βγενοπούλου, Χάρης Αναγνωστόπουλος, Κώστας Αντζουλάτος, Ελένη Αποστολοπούλου, Κώστας Βρης, Γιάννης Γεωργακάκης, Θόδωρος Δαρείος, Τηλέμαχος Κανελλόπουλος, Μαρία Κούκουρα, Κωνσταντίνος Μάγνης, Μαρία Μακρή, Θανάσης Μανθόπουλος, Μαίρη Μαυρονύχη-Στασινοπούλου, Μαριζάν Μόρφυ-Καρατζά, Αντώνης Μουστραπάν, Γιώργος Μπογδανόπουλος, Λίλα Νικολοπούλου, Ντούλη Νικολοπούλου-Δημητροπούλου, Κώστας Πανταζόπουλος, Ριάννα Παπαχρηστοπούλου-Χρυσανθοπούλου, Νίκη Πετσάλη, Στέφανος Πετσάλης, Σάκης Πεφτίκογλου, Σπύρος Πολίτης, Γεώργιος Πραπόπουλος, Παναγιώτης Ρούντος, Ξανθή Σαλονικίδου-Τσολάκη, Λουκία Σιμονοβίκη-Κορδοπάτη, Σπύρος Σινιγάλιας,, Κώστας Σκαβάρας, Μπέτυ Σταματελάτου, Χαρά Σωτηροπούλου-Αντιόχου, Αλέκος Φάκαλος, Ελένη Φακάλου, Ρουμπίνη Φακάλου, Γιώργος Φαφούτης, Κώστας Χριστόπουλος, Καλλισθένης Χρυσανθόπουλος, Στάθης Χρυσικόπουλος.

Βέβαια στις απώλειες των παλιών καρναβαλιστών δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε αυτή του πάντα ευγενή Άγγελου Πολυδωρόπουλου, ο οποίος ήταν βαθύς γνώστης του Πατρινού Καρναβαλιού, μέλος της Καρναβαλικής Επιτροπής από το 1977 κι αργότερα μέλος στην Γνωμοδοτική Επιτροπή του Καρναβαλιού και «έφυγε» από τη ζωή ως μέλος της τον Μάρτιοο του 2019. Μάλιστα ήταν η δεύτερη απώλεια μέσα σύντομο χρονικό διάστημα για την Καρναβαλική Επιτροπή καθώς το Σάββατο εκείνου του Καρναβαλιού είχε φύγει από τη ζωή η γνωστή Πατρινή Ντέπυ Παπαφιλιπποπούλου η οποία είχε έντονη κοινωνική δραστηριότητα και κατά το παρελθόν είχε διατελέσει μέλος της Καρναβαλικής Επιτροπής.

*H βασική φωτ. όπου εικονίζονται ο Στέφανος Πετσάλης και η σύζυγος του, Νίκη Πετσάλη είναι από την εφημερίδα "Πελοπόννησος".

Και στον ουρανό με τα καρναβαλικά στα χέρια- Ο Dranis αποχαιρετάει την Ντούλη Δημητροπούλου

Θλίψη στον καρναβαλικό κόσμο της Πάτρας για το χαμό της εμβληματικής φυσιογνωμίας του θεσμού Ντούλης Δημητροπούλου- ΦΩΤΟ

Πάτρα: Αποχαιρέτησαν για πάντα την Ρουμπίνη Φακάλου

Τα ζεύγη Φάκαλου και Πραπόπουλου όταν κάθε πλήρωμα του Πατρινού Καρναβαλιού χωρούσε σ' ένα αυτοκίνητο!

Θλίψη στην Πάτρα για τον θάνατο της Λουκίας Σιμονοβίκη - Την Τρίτη η κηδεία

Θλίψη στην Πάτρα για τον θάνατο του Άγγελου Πολυδωρόπουλου - Τα συγκινητικά μηνύματα

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις