Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

ΣΥΡΙΖΑ: Το καλάθι του νοικοκυριού απέτυχε, οι αυξήσεις στα σουπερμάρκετ καταργούν το market pass

ΣΥΡΙΖΑ: Το καλάθι του νοικοκυριού απέτυχ...

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα μιλούν για φαινόμενα καρτέλ στις κρίσιμες αγορές των τροφίμων, της ενέργειας και των καυσίμων.

Για αποτυχία της κυβέρνησης σε ότι αφορά τα μέτρα που έχει λάβει για να ανασταλεί ο πληθωρισμός στα τρόφιμα κάνουν λόγο τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο πληθωρισμός, η ακρίβεια ειδικά στον κλάδο των τροφίμων είναι υπερδιπλάσια του επίσημου πληθωρισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και βουλευτή Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης.

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι 15%. Το πρόβλημα είναι ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα μήνα με το μήνα ανεβαίνει, έχει αυξητική τάση κάθε μήνα και από την εφαρμογή του καλαθιού του νοικοκυριού και μετά ο πληθωρισμός στα τρόφιμα αυξάνει. Αυτό δείχνει και την αποτυχία των μέτρων της κυβέρνησης» σημειώνει.

Και πρόσθεσε: «Σε μια αγορά που λειτουργεί με όρους ασυδοσίας, δεν υπάρχουν έλεγχοι και τα πρόστιμα είναι ελάχιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της ΔΙΜΕΑ». «Αντιστοιχεί μόλις 1 ελεγκτής σε 12.000 επιχειρήσεις» σχολίασε.

Όπως επισημαίνουν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα η πολιτική συγκεντροποίησης της αγοράς που ακολουθεί η ΝΔ τα τελευταία 3,5 χρόνια σε συνδυασμό με την έλλειψη ελέγχων έχει οδηγήσει σε φαινόμενα καρτέλ στις κρίσιμες αγορές των τροφίμων, της ενέργειας και των καυσίμων.

Επισημαίνουν ακόμα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση και δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα λειτουργικά τους έξοδα για τον επόμενο μήνα. Ενώ, 200 εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο έχουν ρεκόρ κερδοφορίας τελευταίας 20ετίας. «Είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η οικονομία να οδηγείται σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις» λένε.

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι οι αυξήσεις που καταγράφονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι τέτοιες που στην πράξη ουσιαστικά καταργεί το πολυδιαφημιζόμενο market pass.

Μάλιστα, δίνουν έμφαση στα στοιχεία της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) τα οποία αποκαλύπτουν ότι οι αυξήσεις στον ελληνικό καφέ, το κοτόπουλο, το ελαιόλαδο, το ψωμί, τα μακαρόνια και στις φρυγανιές, δηλαδή σε βασικά προϊόντα διατροφής, ξεκινούν από 8% και φτάνουν το εξωπραγματικό 81,27%.

«Θα έπρεπε να έχουν γίνει παρεμβάσεις για την ρύθμιση της αγοράς και μείωση των έμμεσων φόρων στα τρόφιμα και στα καύσιμα. Αντίθετα, η κυβέρνηση μείωσε τον φόρο στα μερίσματα και τον ΕΝΦΙΑ στις μεγάλες ιδιοκτησίες» επισήμανε ο Αλ. Χαρίτσης, καταλήγοντας: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα συνεχίσει την ίδια πολιτική ενίσχυσης των μεγάλων συμφερόντων. Η αλλαγή πολιτικής με στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας έχει ως προϋπόθεση την πολιτική αλλαγή».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις