Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δίνουν το 409 για 50 συν 20 χρόνια σε ιδιώτη και η πόλη παρακολουθεί αμέτοχη περιμένοντας

Δίνουν το 409 για 50 συν 20 χρόνια σε ιδ...
Γιώτα Κοντογεωργοπούλου- Κωνσταντίνα Τσίχλα

Τα μεγάλα ερωτήματα

Πόσα κτίρια εμβληματικά, για το δικό τους λόγο και με τον δικό του τρόπο το καθένα, υπάρχουν στην Πάτρα; Ελάχιστα. Πόσα από αυτά είναι συνδεδεμένα με τον τομέα της υγείας ο οποίος νοσεί κτιριολογικά και όχι μόνο; Ακόμη πιο λίγα από τα ελάχιστα.

Πόσα από αυτά έχουν έκταση που θα μπορούσε να καλύψει πλήθος αναγκών και βρίσκονται σε τοποθεσία εκτός κέντρου; Μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Το 409 στρατιωτικό νοσοκομείο, είναι ένα από αυτά. Συνδεδεμένο με τις μνήμες της πόλης, με τους ανθρώπους της και φυσικά με τον τομέα της υγείας.

Αυτό το κτίριο λοιπόν, το οποίο βρίσκεται σε μια προνομιακή τοποθεσία σε οικόπεδο εμβαδού άνω των 10 στρεμμάτων με κεντρικό τριώροφο κτίριο συνολικού εμβαδού 3.800 τ.μ., φυλάκιο, δύο αποθήκες και χώρο στάθμευσης οχημάτων, παραχωρείται από την Υπηρεσία Ακίνητης Περιουσίας  Ενόπλων Δυνάμεων για τη  μακροχρόνια μίσθωσή του σε ιδιώτες για χρονικό διάστημα 50 συν  20 ετών και το Φλεβάρη βγαίνει σε διαγωνισμό!

Για τι διατίθεται; Για εμπορική και επιχειρηματική χρήση! Μπορεί δηλαδή να γίνει και σούπερ μάρκετ; Η πολυκατάστημα; Ναι, μπορεί να γίνει το οτιδήποτε με βάση όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά καθώς αφήνεται να εννοηθεί ότι πρόκειται περί αλλαγής χρήσης.

Τα μεγάλα ερωτήματα επ΄αυτού είναι δύο

Το ένα αφορά το γεγονός ότι οι αρχές της πόλης, απλά παρακολουθούν.  Σαν να μην τους αφορά. Σαν να είναι βουλευτές και Φορείς μιας άλλης περιοχής.

Το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα κωλύματα από τη διαθήκη η οποία είχε εμφανιστεί ως το μεγάλο πρόβλημα το 2017, όταν  είχε γίνει συζήτηση για την αξιοποίηση του κτιρίου, φαίνεται ότι με κάποιο τρόπο, ξεπεράστηκαν τώρα που πρόκειται να ενοικιαστεί για εμπορική και επιχειρηματική χρήση σε ιδιώτες για 70 έτη!

Ήταν το 2017 όταν παρουσιάστηκε εμπλοκή στη διαχείριση του συγκεκριμένου τεράστιου κτιρίου ανάμεσα στα Υπουργεία Υγείας και Εθνικής Άμυνας.

Μέχρι την άνοιξη του 2017 για 30 χρόνια και πλέον, στο 409 στεγάζονταν η Οφθαλμολογική κλινική, η Ουρολογική και η ΩΡΛ Κλινικές, η Μαιευτική- Γυναικολογική κλινική  και η Εντατική Νεογνών.

Αυτές στη συνέχεια  μεταφέρθηκαν στο πολυώροφο κτίριο του Νοσοκομείου  «Άγιος Ανδρέας» και το κτίριο έμεινε εγκαταλειμμένο να διαλύεται.

Τι συνέβη όταν άνοιξε η κουβέντα για το τι θα το κάνουμε αυτό το τεράστιο κτίριο;

Η διαθήκη βάση της οποίας γινόταν η διαχείριση του κληροδοτήματος έχει ως απαράβατο όρο τη χρήση του για τη λειτουργία υγειονομικής μονάδας που θα εξυπηρετεί τον στρατό.

Μέχρι την μετεγκατάσταση των κλινικών η διαχείριση γινόταν από την 6η ΥΠΕ, η οποία επέστρεψε την αρμοδιότητα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Τότε ξεκίνησε μια μεγάλη συζήτηση, καθώς έγινε γνωστό ότι αν η περαιτέρω αξιοποίηση του οικήματος του 409 δεν γινόταν υπό τον όρο που ανέφερε η διαθήκη, θα άνοιγε ο δρόμος της διεκδίκησής του από τους κληρονόμους.

Αυτός  ήταν και ο λόγος που εμπόδισε την 6η Υγειονομική Περιφέρεια να το αξιοποιήσει για τη στέγαση ενός πρότυπου κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου.

Ο  υπουργός εθνικής άμυνας Πάνος Καμμένος λίγο μετά τη μετεγκατάσταση του  409 είχε κάνει λόγο για πρόθεση δημιουργίας  Πρωτοβάθμιου Ιατρικού κέντρου που θα αποτελείτο από στρατιωτικούς ιατρούς όλων των Σωμάτων, και παράλληλα θα παρήχε φαρμακευτικό υλικό για στρατιωτικούς εν αποστρατεία και εν ενεργεία.

Την ίδια εποχή όμως, η τότε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά είχε αποκαλύψει, ότι το Υπουργείο Άμυνας εν αγνοία του Υπουργείου Υγείας, είχε προχωρήσει στην αναζήτηση ιδιώτη για την αξιοποίηση του πρώην στρατιωτικού νοσοκομείου. Κάτι που ωστόσο δεν μπορούσε να υλοποιηθεί με δεδομένα τα όσα αναφέρονται στη διαθήκη (δλδ υγειονομική μονάδα για το στρατό)

Και ξαφνικά, ο όρος της διαθήκης που δεν ξεπεράστηκε για το χατίρι του Υπουργείου Υγείας, φαίνεται ότι ξεπεράστηκε για το χατίρι των ιδιωτών. Αντί να μπει το κτίριο σε ένα ΕΣΠΑ για να καλυφθεί το κόστος επισκευής του και να βρεθεί τρόπος χρήσης του προς όφελος των ανθρώπων της ευρύτερης περιοχής, αντι να συννενοηθούν τα δύο υπουργεία (τι ζητάμε άραγε στην Ελλάδα;) παραχωρείται σε ιδιώτες για να κάνουν αυτοί τη δουλειά, χωρίς καν να είναι γνωστό αν αυτή η δουλειά θα αφορά έστω τον τομέα της υγείας γενικότερα. Μάλιστα διαβάζουμε ότι θα δοθεί και ένα χρόνο δωρεάν (!) εξαιτίας των επισκευών που θα κάνουν οι ιδιώτες.

Και τι κάνουν οι Αρχές της Πάτρας; Περιμένουν να έρθει η 22α Φεβρουαρίου για να γίνει ο διαγωνισμός

Παράδοση όπλων; Αδιαφορία;  Επιλογή ή αποδοχή της "πολιτικής" των ιδιωτών;  Δεν ξέρουμε πώς να το σχολιάσουμε. Ούτε μια δυναμική  διαμαρτυρία. (Θα εξαιρέσουμε τους βουλευτές Κώστα Μάρκου και Σία Αναγνωστοπούλου που παρενέβησαν στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, τον περασμένο Απρίλιο)

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΥΠΕΘΑ/ΓΕΣ ΑΧΑΪΑΣ

Όπως αναφέρει  στο thebest.gr  ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΕΘΑ/ΓΕΣ Αχαΐας, Απόστολος Κόγκας, «ξέρουμε ότι το κτίριο θα δοθεί για ενοικίαση και συγκεκριμένα για 50+ 20μ χρόνια. Δεν γνωρίζουμε σε ποιόν ούτε για ποια χρήση, μπορεί να δοθεί για ιδιωτική ή επαγγελματική χρήση. Μπορεί να γίνει οτιδήποτε μέσα σε αυτό, ακόμα και κατάστημα ρούχων. Από όταν έφυγαν οι κλινικές από το 409 και πήγαν στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας,

ο σύλλογος μας έστειλε υπόμνημα στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία για την αναβάθμισή του. Λέγαμε να γίνει στο ισόγειο να γίνει στρατιωτικό φαρμακείο που θα καλύπτει το στρατό και τα σώματα ασφαλείας. Ζητήσαμε επίσης να γίνει στο ισόγειο ένας παιδικός σταθμός για τους εργαζόμενους, για το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό.  Ζητήσαμε να γίνει ιατρείο με τρεις ειδικότητες, παθολόγο, καρδιολόγο και ψυχίατρο.  Από εκεί και πέρα για τον πρώτο και το δεύτερο όροφο, ζητήσαμε να δημιουργηθούν ξενώνες για αξιωματικούς και υπαξιωματικούς. Ακόμα τα ζητάμε όλα αυτά, έχουμε στείλει επιστολές σε αρμόδιους υπουργούς, φορείς και αναμένουμε. Μέχρι τώρα οι προσπάθειες μας έχουν πέσει στο κενό. Αυτή τη στιγμή μέσα στο κτίριο μπορεί να γίνει οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς».

Όπως επισημαίνει, «δεν θέλουμε το 409 να περάσει σε ιδιώτες γιατί θα μπορούσαν να λυθούν προβλήματα που έχει η μονάδα και η περιοχή γενικότερα. Στις 22 Φεβρουαρίου αναμένουμε να μάθουμε το πού θα δοθεί. Ο χειρισμός ανήκει στο ταμείο εθνικής άμυνας. Όλα τα ακίνητα του στρατού ανήκουν σε αυτό το ταμείο και το βγάζει προς ενοικίαση».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις