Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Aχαΐα: «Είμαστε δακτυλοδεικτούμενοι»- Η "γκρίζα" καθημερινότητα των Ρομά στην περιοχή

Aχαΐα: «Είμαστε δακτυλοδεικτούμενοι»- Η ...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Η κοινωνική ένταξη των Ρομά

Για περιστατικά  καθημερινής και συνεχούς ρατσιστικής αντιμετώπισης και βίας εναντίον των Ρομά και στην περιοχή της Αχαΐας κάνει λόγο μιλώντας στο thebest.gr o αντιπρόεδρος της Ελλάν Πασσέ και πρόεδρος των Ρομά της Κάτω Αχαΐας Αντώνης Μπατζαλής με αφορμή το περιστατικό με τον 35χρονο Ρομά που έκανε το γύρο του πανελληνίου.

«Είναι μεγάλη η μερίδα συμπολιτών μας που μας θεωρούν, ύποπτους και απειλητικούς. Κάποιοι απομακρύνονται, αλλάζουν ακόμα και πεζοδρόμιο. Οι επιπτώσεις αυτών των συμπεριφορών είναι σοβαρές όχι μόνο για το άτομο που θα ζήσει αυτή την άδικη συμπεριφορά αλλά και για το σύνολο της κοινότητας που στιγματίζεται» αναφέρει. «Τα περιστατικά ρατσισμού, κοινωνικού αποκλεισμού αλλά και γενετήσιας προσβολής, και στην περιοχή μας είναι άπειρα. Καθημερινά αντιμετωπίζουμε διάφορα συμβάντα και υπάρχουν διαμαρτυρίες. Ξεκινώντας από τα απλά καθημερινα δηλαδή από τα καταστήματα ιδιωτών μέχρι την τοπική αυτοδιοίκηση, τα ΕΛΤΑ και τα ΚΕΠ. Σε όλο το φάσμα της κοινωνίας είμαστε δακτυλοδεικτούμενοι» τονίζει. «Συμπολίτες μας πηγαίνουν σε καταστήματα εστίασης και όχι μόνο δεν τους σερβίρουν αλλά τους διώχνουν από τα μαγαζιά. Είμαστε Έλληνες πολίτες και μετά Ρομά. Καταδικάζουμε την παραβατικότητα κάποιων Ρομά αλλά έχουν όνομα και επώνυμο, δεν γίνεται να στοχοποιείται μια ολόκληρη κοινότητα. Υπάρχει μια καχυποψία προς τους Ρομά αλλά δεν είμαστε όλοι κακοί, όπως συμβαίνει και σε όλες τις κοινωνίες».

Αναφερόμενος, στον ρατσισμό που δέχονται οι Ρομα, μας λέει: «Τα φαινόμενα του ρατσισμού, της καλλιέργειας της ρητορικής του μίσους προς τους κόλπους των Ρομά είναι καθημερινό πρόβλημα και είναι κάτι για το οποίο εφιστούμε την προσοχή της πολιτείας, να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, να μπορέσουμε στοχευμένα να μειώσουμε τα φαινόμενα αυτά. Οι μηχανισμοί υπάρχουν και θεωρώ ότι αν υπάρξει και η πολιτική βούληση, μπορούμε να καθήσουμε στο ίδιο τραπέζι, να καταθέσουμε τις προτάσεις μας και να λύσουμε ορισμένα θέματα που διαιωνίζονται δεκαετίες και δημιουργούν τα προβλήματα. Μεγάλο βαθμό ευθύνης έχει η πολιτεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν φταίνε ως ένα βαθμό και οι Ρομά. Αν δεν υπάρξει κοινωνική ένταξη των Ρομά, θα βγαίνουμε και θα μιλάμε συνέχεια για περιστατικά βίας και για ακραίες καταστάσεις όπως αυτό που συνέβη στην Πάτρα. Αυτό που έγινε είναι καταδικαστέο».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις