Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Μεταχειρισμένο αμάξι- Ποιοι και γιατί το προτιμούν, ποιες μάρκες έχουν… πέραση και σε τι τιμές ψάχνουν οι περισσότεροι

Πάτρα: Μεταχειρισμένο αμάξι- Ποιοι και γ...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Τι γίνεται με τις πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων;

Το αυξημένο κόστος ζωής, φαίνεται να  αλλάζει τις ισορροπίες και στην αυτοκίνηση με τους πατρινούς καταναλωτές να διστάζουν να αγοράσουν ακόμα και  μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

«Οι πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων έχουν μειωθεί τον τελευταίο χρόνο» αναφέρει στο thebest.gr, o επιχειρηματίας Διονύσης Τσαγγαράς και εξηγεί: «με βάση ότι το 2022 που ήταν μια δύσκολη χρονιά, λόγω της αύξησης όλων των βασικών αγαθών, αντίστοιχα επηρεάστηκε και το πορτοφόλι του καταναλωτή, κάτι που είχε άμεσο αντίκτυπο και στις πωλήσεις των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Το 2022 ήταν πιο δύσκολο από το 2021 και υπήρξε πτώση και στα μεταχειρισμένα».

Πως επηρεάζει οι αύξηση της τιμής και ο χρόνος παράδοσης ενός καινούργιου αυτοκινήτου την αγορά ενός μεταχειρισμένου; Ο κ. Τσαγγαράς, μας λέει: «Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες πελατών, υπάρχουν αυτοί που θέλουν ένα φθηνό αυτοκίνητο λόγω του περιορισμένου μπάτζετ που έχει απλά και μόνο για να καλύψει τις βασικές ανάγκες των μετακινήσεων τους αλλά υπάρχει και μια μεγάλη μερίδα κόσμου που ζητάει ένα καλό μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, για να καλύψει και τις ανάγκες μετακίνησης του αλλά και να πάρει ένα αξιόπιστο και καλό αυτοκίνητο που θα μπορεί να το έχει για αρκετά χρόνια. Ένας ακόμα παράγοντας, που έχει συντελέσει σε αυτό είναι τα προβλήματα που υπάρχουν στις αλυσίδες ανεφοδιασμού καινούργιων αυτοκινήτων, όπου υπάρχουν μεγάλα διαστήματα χρόνου για τις παραδόσεις τους αλλά και οι αυξημένες τιμές που έχουν. Τα χρονικά διαστήματα που μπορεί να παραδοθεί ένα καινούργιο αυτοκίνητο μπορεί να είναι και 12, 14 ή ακόμα και 18 μήνες σε κάποιες μάρκες και σε κάποια συγκεκριμένα μοντέλα. Η αγορά του καινούργιου με το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο είναι αλληλένδετες  και παρότι με μια πρώτη ματιά κάποιος μπορεί να πιστέψει ότι δεν επηρεάζει το ένα το άλλο, δεν είναι έτσι, είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Δηλαδή, αν υπάρξει μια διαστρέβλωση στην αγορά του καινούργιου θα μεταφερθεί και στο μεταχειρισμένο και αντίστοιχα αν υπάρξει πρόβλημα στην αγορά του μεταχειρισμένου θα επηρεάσει και την αγορά του καινούργιου, οπότε αν θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι από το 2020 και μετά, υπήρξαν προβλήματα στους κατασκευαστές με την προμήθεια ανταλλακτικών κατά τη διάρκεια της συναρμολόγησης, την αύξηση των πρώτων υλών κ.α., τότε  με την αύξηση των τιμών καινούργιων αυτοκινήτων  σε συνδυασμό με τον περιορισμό της παραγωγής και την μακροχρόνια παράδοση επηρέασε και τον κλάδο των μεταχειρισμένων  όπου αυξήθηκαν οι τιμές τους».

Σε ό, τι αφορά, τις τιμές και τις μάρκες που προτιμούν οι πατρινοί, σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, «σταθερά στην προτίμηση των πατρινών καταναλωτών είναι μάρκες όπως η Toyota, η Nissan,η  Ford και τα τελευταία πέντε χρόνια έχει ανέβει πολύ στη ζήτηση και η Renault. Οι τιμές, που οι πατρινοί ψάχνουν είναι μέχρι 10.000 ευρώ-12.000 ευρώ. Η ζήτηση από το 12.000 ευρώ και πάνω περιορίζεται αισθητά. Αυτά που υπερβαίνουν αυτή την τιμή, σε ό, τι αφορά την δική μας εταιρία, πωλούνται εκτός Αχαΐας».

Πετρέλαιο ή βενζίνη; «Υπήρχε μια έντονη ζήτηση την τελευταία δεκαετία, κυρίως για αυτοκίνητα που κινούνται με πετρέλαιο, όμως σταδιακά αυτό βλέπουμε ότι αλλάζει και πλέον δείχνει να υπάρχει μια αναλογία 50%-50% με την βενζίνη».

Από την πλευρά του, ο επιχειρηματίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων Άγγελος Παπανδρέου, μιλώντας στο thebest.gr, τονίζει:  «Πολύς κόσμος προτιμά τα μεταχειρισμένα. Σε εμάς  οι πωλήσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά, είναι σταθερές και οι τιμές που έρχονται και μας ζητάνε είναι 3.000 ευρώ μέχρι 5.000 ευρώ. Οι καταναλωτές το ψάχνουν αρκετά και βλέπουν αυτοκίνητα σε αρκετές εταιρίες μέχρις ότου αποφασίσουν. Αν δεν βρουν αυτό που θέλουν π.χ. σε εμάς, θα πάνε σε άλλον, μέχρι να το βρουν. Ο κόσμος οικονομικά δεν έχει τα περιθώρια για να πάρει ένα καινούργιο αυτοκίνητο και στρέφεται προς το μεταχειρισμένο. Ένας λόγος είναι ότι τα καινούργια έχουν ακριβύνει αρκετά και έχουν και μακροχρόνια παράδοση και όσο συμβαίνουν αυτά, θα επηρεάζουν και την πώληση των μεταχειρισμένων».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις