Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Κοινωνία 2022: Αυτοί που προσέφεραν, δια...

Κοινωνία 2022: Αυτοί που προσέφεραν, διακρίθηκαν, συζητήθηκαν και ξεχώρισαν

Άφησαν με τον τρόπο τους το δικό τους αποτύπωμα

RETROSPECTIVE 2022
/

Μέσα στο 2023 παραδειγματιστήκαμε από πρόσωπα που άφησαν το δικό τους αποτύπωμα.

Πρόσφεραν στην κοινωνία, διακρίθηκαν και μας έκαναν να σκεφτούμε ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει τον κόσμο μας λίγο καλύτερο.

12/01/2022

KARAN PRASHER 

Τον Ιανουάριο του 2022 κυκλοφόρησε η ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Μυρσίνη»  που υπογράφει σεναριακά και σκηνοθετικά ο Karan Prasher και που όπως είχε πει και ο ίδιος είναι… “made in Patras”. Η ταινία  πραγματεύεται την ιστορία μιας παρέας νεαρών ατόμων που περιδιαβαίνουν την Πάτρα, ζουν και ερωτεύονται στα στενά της Παλιάς Πόλης και επιχειρούν μια αναζήτηση της συνειδητότητας και του εσώτερου εαυτού, σε μόλις μία νύχτα. Ο ίδιος είχε μιλήσει στο thebest.gr για την ταινία που μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε…

28/01/2022

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΟΥΤΣΟΣ

Στις αρχές του 2022 ο Αχαιός Γιάννης Πετρούτσος προήχθη στη θέση του Υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος  κατά τη διάρκεια των Κρίσεων στην Πυροσβεστική. Ο Γιάννης Πετρούτσος που υπηρέτησε πολλά χρόνια στην Πάτρα και από διάφορες θέσεις ευθύνης, ήταν στη θέση του  Αττικάρχη.

28/01/2022

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ 

Σε υποστράτηγο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προήχθη και επιστρέφει στην Πάτρα ο Νίκος Ρουμελιώτης, μέχρι τώρα Περιφερειακός Διοικητής Ιονίων Νήσων, με έδρα την Κέρκυρα.

03/02/2022

ΜΥΡΤΩ ΚΙΟΥΡΤΗ 

Η Πατρινή αρχιτέκτονας Μυρτώ Κιούρτη δημιούργησε για ένα νέο ζευγάρι, στο Χαϊδάρι, ένα «κουτί που πετάει». Πρόκειται για ένα σπίτι που κατασκευάστηκε ακριβώς πάνω από το πατρικό σπίτι το οποίο είχε χτιστεί τη δεκαετία του 1990 και  για το οποίο απέσπασε αρκετές σημαντικές διακρίσεις. Η ίδια είχε μιλήσει στο thebest.gr για το δημιούργημα αλλά και την αρχιτεκτονική σε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση…

05/02/2022

Το deal του Facebook με την Accusonus, που ιδρύθηκε στην Πάτρα 

Η Meta Platforms θα εξαγοράσει το 100% της Accusonus από τους ιδρυτές και μετόχους της Αλέξανδρο Τσιλφίδη, Ηλία Κοκκίνη και Μιχάλη Τζάννε, όπως και έτερο μέτοχό της, το κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών Big Pi Ventures, συμφερόντων Μάρκου Βερέμη, σε αποτίμηση (enterprise value) που κινείται στην περιοχή μεταξύ 70 και 100 εκατομμυρίων ευρώ. Οι υπογραφές έχει προγραμματιστεί να μπουν, εκτός απροόπτου, την ερχόμενη Παρασκευή και οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η Accusonus δραστηριοποιείται στην Αθήνα και στην Πάτρα όπου διατηρεί γραφεία, ενώ η έδρα της είναι στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. Παράλληλα η Facebook σχεδιάζει την ίδρυση θυγατρικής στη χώρα μας, προκειμένου να προχωρήσει και σε νέες εξαγορές.

 17/02/2022

ΕΥΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ 

Σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων «Ζακλίν ντε Ρομιγί» του Υπουργείου Παιδείας βραβεύτηκαν οι μαθητές που αποτελούν την Ελληνική Εθνική Ομάδα Ρομποτικής “First Global Challenge Team Greece”, η οποία κέρδισε τρία μετάλλια στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής FIRST GLOBAL Challenge “Discover and Recover 2021”, που πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως και στην οποία συμμετείχαν εθνικές ομάδες από 191 χώρες. Η ομάδα, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία FIRST Global Challenge Award στον τομέα της Υγείας, το ασημένιο μετάλλιο για το project «Πανάκεια» στην κατηγορία FIRST Global Challenge Award και το χάλκινο μετάλλιο καθώς και την 3η θέση στην γενική κατάταξη της Ολυμπιάδας.

Το ρομπότ «Πανάκεια» έχει τη δυνατότητα να απολυμαίνει ένα μικρό χώρο, να παρακολουθεί την πίεση, τη θερμοκρασία, το οξυγόνο πολλών ασθενών συγχρόνως, να υπενθυμίζει τη λήψη και τη δοσολογία φαρμάκων, να λαμβάνει φωτογραφίες, να μπορεί να παρέχει οξυγόνο σε ένα ασθενή και μέσω μιας εφαρμογής να ενημερώνει τον θεράποντα ιατρό για την πορεία του ασθενή.

 

02/03/2022

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΕΝΕΣ  

Ο καθηγητής με τη σημαντική αυτή διάκριση είναι επικεφαλής του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικών Διαδικασιών στη Σχολή Αρχιτεκτονικής, Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάνης (EPFL), αντεπιστέλλων ερευνητής του Ινστιτούτου ΙΕΧΜΗ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Πάτρα, καθώς επίσης συντονιστικό μέλος του Κέντρου για τη Μελέτη της Ποιότητας του Αέρα και την Κλιματική Αλλαγή (C-STACC).

Η βράβευση του διακεκριμένου Έλληνα επιστήμονα της διασποράς γίνεται για τις σημαντικές συνεισφορές του και τα θεμελιώδη επιτεύγματα του στο πεδίο της επιστήμης των αερολυμάτων για τον σχηματισμό νεφών, την ποιότητα του αέρα, τους βιογεωχημικούς κύκλους και το κλίμα, μέσω συνδυασμού θεωρίας, ανάπτυξης οργάνων, μετρήσεων και μοντελοποίησης.

08/04/2022

ΑΝΔΡΕΑΣ ΗΛΙΑΔΗΣ  

Στις Αρχές Μαρτίου, ο εντατικολόγος της ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας Ανδρέας Ανδρέας Ηλιάδης πέρασε την πόρτα του ανακριτικού γραφείου προκειμένου να καταθέσει όσα γνωρίζει για τις συνθήκες νοσηλείας της άτυχης Τζωρτζίνας καθώς κούραρε την 9χρονη όσο αυτή νοσηλευόταν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν στα δικαστήρια της Ευελπίδων, εξέφρασε την οδύνη και τη θλίψη του για τον θάνατο των τριών παιδιών από την Πάτρα ενώ σχολίασε και τη μάχη που έδωσε ο ίδιος και οι συνεργάτες του στην ΜΕΘ του νοσοκομείου για να την κρατήσουν στη ζωή. «Η Τζωρτζίνα ήταν ένα παιδί που πολεμήσαμε μαζί. Να σας θυμίσω ότι μετά τη δραματική διάσωση που έλαβε χώρα στο παιδιατρικό νοσοκομείο της Πάτρας κληθήκαμε με τη δική μου ομάδα να φέρουμε εις πέρας ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο. Αγωνιστήκαμε και δώσαμε πραγματικά μάχη για να καταφέρουμε ό,τι θα μπορούσαμε να περισώσουμε από τη μικρή Τζωρτζίνα. Νομίζω τα καταφέραμε, τη θωρακίσαμε, εξασφαλίσαμε τον περίφημο απινιδωτή και βηματοδότη. Θέλαμε να πιστεύουμε ότι με αυτό θα πορευόμαστε. Δυστυχώς η αγκαλιά μας δεν ήταν τόσο μεγάλη» είπε και συγκίνησε το πανελλήνιο.

 

13/4/2022

Στα μέσα Απριλίου μάθαμε για την εξαγορά της Transifex, (κορυφαίος πάροχος λύσεων λογισμικού στο continuous localization -συνεχής μετάφραση προϊόντων). από την PARC Partners.  Η εταιρεία που ιδρύθηκε στην Πάτρα το 2009, εδρεύει σήμερα στην Αθήνα και διατηρεί γραφεία στη Silicon Valley - 2014, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, θα επιταχύνει μέσω της εξαγοράς την ανάπτυξη της με επιπλέον κεφάλαια και πόρους.

Στο πλαίσιο της εξαγοράς, οι Chris Reese και Tony Pilnik διαδέχονται τον ιδρυτή Δημήτρη Γλέζο, ο οποίος παραμένει στην εταιρεία ως advisor.

05/05/2022

Ο Αναστάσιος Γιατράς είναι ο νέος πρόεδρος του ΔΣ του ΣΚΕΑΝΑ – Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Αχαΐας που συγκροτήθηκε σε σώμα.

 

25/5/2022

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ 

Ο Πατρινός Δημήτρης Ζαχαρής πέτυχε μέσα στο 2022 μία σπουδαία ευρωπαϊκή διάκριση αφού συγκαταλέγεται, πλέον, στους 27 καλύτερους νεαρούς μεταφραστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Ως  μαθητής της Γ’ τάξης του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων «Αναγέννηση» πήρε μέρος στον ετήσιο ευρωπαϊκό διαγωνισμό «Juvenes Translatores», που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 705 σχολείων και 3.000 περίπου υποψηφίων και κατάφερε να ξεχωρίσει μεταφράζοντας -άριστα- κείμενο από τα Σλοβάκικα στα Ελληνικά.

 

07/06/2022

ΕΛΕΝΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ 

Πέρασε ενάμιση χρόνο μέσα στο ογκολογικό νοσοκομείο «Ελπίδα». Κρατούσε το μικρό χεράκι ενός μωρού που στους πρώτους μήνες της ζωής του χρειάστηκε να δώσει σκληρή και δύσκολη μάχη με τον καρκίνο για κρατηθεί στη ζωή. «Είναι το δικό μου παιδί, είναι το παιδί που δε γέννησα αλλά πάντα θα νιώθω δεύτερη μαμά του. Είναι το παιδί που γέννησε η αδελφή μου και που κοντά του βίωσα όλη τη μάχη που έδωσε» είπε στο thebest.gr η Ελένη Βασιλοπούλου για τη μάχη με τον καρκίνο . Η ιστορία της μικρής Άννας- Αποστολίας συγκίνησε τους Πατρινούς ενώ η Ελένη Βασιλοπούλου, οργάνωσε μία μεγάλη εκστρατεία όταν η μικρή ηρωίδα άφησε πίσω την ασθένεια, προκείμενου η πόλη να ενημερωθεί για τη δωρεά μυελού των οστών.

 

 

08/06/2022

ΜΑΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 

Η Μαρία Κωνσταντίνου, από την Ροδοδάφνη Αιγιαλείας, είναι μαθήτρια της πέμπτης τάξης στο δημοτικό σχολείου Αβύθου και κατάφερε να βραβευτεί, σε εκδήλωση της Αντικαρκινικής εταιρείας,  στο διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα «Η ζωή με τον κορονοϊό στο σπίτι και στο σχολείο», δείχνοντας πως οι γοργόνες μπορεί να πέρασαν την καραντίνα στον φανταστικό βυθό τους.

Η Μαρία περιέγραψε πώς εμπνεύστηκε τη ζωγραφιά και όπως «εξομολογήθηκε» μικλώντας στο thebest.gr, ρίσκαρε παίρνοντας  την απόφαση να φτιάξει γοργόνες στο βυθό.

 

17/06/2022

ΕΡΙΦΥΛΗ 

Έτοιμη να προσφέρει βοήθεια και ένα πολύπλευρα οργανωμένο πλαίσιο παρέμβασης και συλλογικής ενδυνάμωσης στην κοινότητά μας είναι μία διεπιστημονική ομάδα που «συχνάζει», στην οδό Σαχτούρη.  Εκεί βρίσκεται το κέντρο διαχείρισης έμφυλων διακρίσεων «Εριφύλη». Κύριες λειτουργίες της είναι τα βιωματικά εργαστήρια ψυχοεκπαίδευσης και αυτοβελτίωσης, η συμβουλευτική υποστήριξη, ενημερωτικές δράσεις, εκθέσεις, ημερίδες, εκδηλώσεις, όπως και η ανάπτυξη αυτόνομης εθελοντικής ομάδας, που εδράζεται στον χώρο της.  Το thebest.gr βρέθηκε στο πολυχώρο και συνάντησε μέλη της ομάδας….

 

19/9/2022

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ 

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας, ένα πολυσυζητημένο πρόσωπο, δεν μασάει τα λόγια του, ούτε με τους φοιτητές, ούτε με τους συνεργάτες του, ούτε με τους Φορείς. Δεν διστάζει να μιλήσει ανοιχτά, να εκφράσει τις απόψεις  του χωρίς να ενδιαφέρεται αν θα είναι αρεστός αλλά και να συγκρουστεί, όταν κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να οδηγήσει σε επίλυση προβλημάτων και γόρδιων δεσμών. Τον Σεπτέμβριο του 2022, παραχώρησε στο thebest,gr μία συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης που προκάλεσε αίσθηση. Να σημειώσουμε ότι μέσα στη χρονιά που έφυγε ο πρύτανης και το Πανεπιστήμιο Πατρών πήραν μία σημαντική πρωτοβουλία και σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Επιμελητήριο Αχαΐας και τη συνδρομή του Δήμου της Πάτρας, πραγματοποιήθηκε ένα φεστιβάλ που αγκάλιαζε τους πρωτοετείς φοιτητές γνωρίζοντάς τους την πόλη, και άνοιξε τις πύλες της Πανεπιστημιούπολης προσκαλώντας τους Πατρινούς και τους επισκέπτες σε μια σειρά εκδηλώσεων.

 

 

12/10/2022

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΛΙΩΤΗΣ 

Το γεγονός ότι κάποτε κινδύνευσε μέσα στη θάλασσα οδήγησε τον Δημήτρη Χαλιώτη στο να γίνει εθελοντής ναυαγοσώστης. Όπως λέει ο ίδιος, «η ναυαγοσωστική δεν είναι επάγγελμα. Είναι τρόπος ζωής» που εδώ και αρκετά χρόνια τον ακολουθεί. Ο ίδιος μίλησε στο thebest.gr για τις δυσκολίες σε αυτή τη διαδρομή αλλά και για την πιο έντονη ανάμνησή του….

 

20/10/2022

ΠΑΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ 

Μέσα στο 2022 ο πρώην διοικητής του Καραμανδανείου Παύλος Αθανασόπουλος, είπε «Αντίο» στο παιδιατρικό νοσοκομείο. Ο ίδιος μίλησε στο thebest.gr για τα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει από τη θέση του διοικητή, για τα περιστατικά και τις εικόνες που δε θα ξεχάσει, γι΄ αυτά που έγιναν και γι΄ αυτά που δεν έγιναν

 

09/11/2022

ΑΛΙΚΗ ΡΑΓΚΟΥ 

Όταν η 18χρονη Αλίκη Ράγκου βρέθηκε στη σχολική αίθουσα χωρίς τα γυαλιά της, μπήκε στη θέση των μαθητών χωρίς όραση, κατάλαβε τις δυσκολίες τους και έβαλε ως στόχο να κάνει κάτι που θα τους  βοηθήσει. Αρχικά εκείνη και ο ξάδελφός της, ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης οποίος είχε γνώσεις προγραμματισμού και ρομποτικής  αποτελούσαν τα πρώτα μέλη της ομάδας. Πλέον μαζί με τον αδελφό της Γιάννη Ράγκο αλλά και τον Σπύρο Τσουκαλά είναι μία ομάδα με πολλές διακρίσεις, η Pop2See, η οποία ονειρεύεται να αλλάζει τις ζωές τυφλών μαθητών με τις συσκευές που δημιουργεί και μεταξύ άλλων μπορούν να μετατρέπουν σε μορφή μπράιγ τις σημειώσεις από έναν σχολικό πίνακα. Η Αλίκη που υπόσχεται να παλέψει για να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο οι τυφλοί, μιλάει στο thebest.gr και κάνει λέξεις τα όνειρα και τις προσδοκίες της.

 

 11/11/2022

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΝΔΑΡΕΣ

Ο Πατρινός σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο μέσα στο 2022 καθώς υπήρξε αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών σύμφωνα με την οποία ο Πατρινός σκηνοθέτης και η οικογένειά του «υπήρξαν θύματα τυφλής, ωμής και αυθαίρετης αστυνομικής βίας, προκειμένου να δικαιολογηθεί η παταγώδης αποτυχία μίας αστυνομικής επιχείρησης» 

Ο ίδιος μίλησε στο thebest.gr μετά την αθωωτική απόφαση στέλνοντας το δικό του μήνυμα.

 

22.11.22

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ 

Τον Νοέμβριο του 2022 έμπαινε στην τελική ευθεία η δωρεά-μαμούθ του Πατρινού ομογενούς ευεργέτη Αθανασίου Στεφανόπουλου προς το νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας της Πάτρας συνολικού ύψους 3.561.500 ευρώ για τη δημιουργία νέας πτέρυγας για τους καρκινοπαθείς. 

Ο ομογενής επιχειρηματίας Αθανάσιος Στεφανόπουλος έχει δείξει πολλές φορές στο παρελθόν την αγάπη του για την πατρίδα και ειδικότερα για την Πάτρα την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Οι περισσότεροι θυμούνται ότι με δική του πρωτοβουλία έγινε αγορά και στη συνέχεια ανάπλαση στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο ποιητής Κωστής Παλαμάς στην Πάτρα, ενώ ανάμεσα στις πολλές επενδυτικές κινήσεις του ίδιου και της οικογένειάς του στην Πάτρα προστέθηκε και το ξενοδοχείο «My Way».

 

24/11/2022

ROBOCORES 

Η ομάδα ρομποτικής Robocores από την Πάτρα η οποία συμμετείχε στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής (WRO 2022) που διεξήχθη στις 17-19/11 επέστρεψε με μία σπουδαία διάκριση από τη Γερμανία. Οι Robocores κατέκτησαν το αργυρό μετάλλιο ενώ η ομάδα συνέβαλε ώστε η Ελλάδα να αναδειχθεί 1η ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές ομάδες και 4η δύναμη στη ρομποτική παγκοσμίως, ανάμεσα σε 73 χώρες.  Η ομάδα ξεκίνησε πριν από περίπου 14 μήνες όταν η 18χρονη Αλίκη Ράγκου  πρωτοετής φοιτήτρια πλέον, και ο 17χρονος Κωνσταντίνος Μαζαράκης, μαθητής της 3ης λυκείου αποφάσισαν να ξεκινήσουν ένα project που να αφορά τη ζωή των τυφλών μαθητών στο σχολείο. Στην ομάδα πλέον έχει προστεθεί και ο 15χρονος Γιάννης Ράγκος, μαθητής της 1ης λυκείου, ενώ την ομάδα συντονίζει ο Κερκυραίος Σπύρος Τσουκαλάς, που ασχολείται με το χώρο των startups.  Τα μέλη της ομάδας μίλησαν στο thebest.gr για την εμπειρία τους αλλά και για τη σημαντική θέση που κατέκτησαν.

02/12/2022

Ο Πατρινός Μπάμπης Κούτρας είναι από τις περιπτώσεις ανθρώπων που με πράξεις αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει τίποτα ανέφικτο αν το θέλεις πολύ. Είναι 28 ετών, τυφλός και κατάφερε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Πήρε μετά από τεράστια προσπάθεια το απολυτήριό του από το 12ο Δημοτικό Σχολείο της Πάτρας, μετά από ειδικές εξετάσεις που έδωσε.  

Mερικούς μήνες μετά τον άθλο του, ήρθε και του «χτύπησε την πόρτα» η ασυνεννοησία του κράτους. Ο 28χρονος τον Σεπτέμβριο, άρχισε να φοιτά στο 1ο Εσπερινό Γυμνάσιο Πάτρας και ενσωματώθηκε άριστα στην σχολική κοινότητα, ωστόσο το πρόβλημα που προέκυψε είναι η παράλληλη στήριξη με δεδομένο ότι είναι τυφλός. Κατατέθηκε αίτημα στο Υπουργείο Παιδείας αλλά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση, γεγονός που δυσχεραίνει την φοίτησή του, καθώς μπορεί να συμμετέχει στα μαθήματα μόνο προφορικά γιατί στα γραπτά δεν μπορεί να κάνει χρήση του συστήματος Μπράιγ.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr