Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ψαλίδι στην επιδότηση βάζει φωτιά στην τιμή

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ψαλίδι στην επιδότη...

Παράταση στην κρατική επιδότηση

Την παράταση της κρατικής επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης έως τις 31 Μαρτίου του 2023 ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ωστόσο αυτή θα είναι μικρότερη των 25 λεπτών που ισχύει σήμερα. Η κυβέρνηση από 1η Ιανουαρίου θα επιδοτεί κατά 15 λεπτά το λίτρο, κάτι που σημαίνει ότι αν οι τιμές του πετρελαίου δεν σημειώσουν περαιτέρω πτώση, οι παραλαβές πετρελαίου θέρμανσης από το νέο έτος θα είναι «τσιμπημένες», ενώ είναι άγνωστο αν τα διυλιστήρια συνεχίσουν την έκπτωση του καυσίμου που προς το παρόν είναι σε ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου.

H μείωση της κρατικής επιδότησης έρχεται μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου το τελευταίο διάστημα. Ενδεικτικά, χθες η μέση τιμή του diesel θέρμανσης ήταν στα 1,122 ευρώ το λίτρο, αρκετά χαμηλότερα από τα 1,413 ευρώ το λίτρο που ξεκίνησε να πωλείται στις 14 Οκτωβρίου.

Αν υποθέσουμε λοιπόν, ότι οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, με δεδομένη τη χαμηλότερη επιδότηση από το κράτος, όσοι δεν κατάφεραν να γεμίσουν τις δεξαμενές των σπιτιών τους, από 1η Ιανουαρίου 2023, με τον χειμώνα να δείχνει πιο έντονα τα δόντια του, θα χρειαστεί να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ειδικότερα με κρατική επιδότηση 15 λεπτών το λίτρο κι εφόσον διατηρηθεί η έκπτωση από τα διυλιστήρια στα ίδια επίπεδα, η σημερινή τιμή θα διαμορφωνόταν στα 1,222 ευρώ το λίτρο (από 1,122 ευρώ το λίτρο). Αν αποσυρθεί από 1/1/2023 και η έκπτωση των διυλιστηρίων (που θα φορολογηθούν τώρα από το κράτος) τότε η σημερινή τιμή θα ανέβαινε στα 1,259 ευρώ το λίτρο.

 Υπενθυμίζεται ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων είχε ζητήσει παράταση της της κρατικής επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία έως και την 30η  Απριλίου 2023.

Επίδομα θέρμανσης
Στις 21 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη πληρωμή για το  επίδομα θέρμανσης. 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την υπουργική απόφαση:

Έως την 21η Δεκεμβρίου 2022 θα λάβουν την προκαταβολή και το σύνολο των αγορών, που τιμολογήθηκαν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2022, εφόσον αυτές αντιστοιχούν σε επίδομα που υπερβαίνει το ποσό της προκαταβολής και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 9 Δεκεμβρίου 2022.
Έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.
Έως την 28η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.
Οι παλαιοί δικαιούχοι - δηλαδή όσοι επιδοτήθηκαν και πέρυσι - θα λάβουν στις 21/12 ως προκαταβολή το συνολικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης που τους είχε καταβληθεί κατά την προηγούμενη περίοδο.

Επιπλέον, όσοι δικαιούχοι καταναλώσουν, για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου, ενώ πέρσι έκαψαν φυσικό αέριο δικαιούνται διπλάσιο επίδομα θέρμανσης.

Έτσι, νέοι δικαιούχοι οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και παλαιοί δικαιούχοι οι οποίοι παύουν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και το αντικαθιστούν με μία από τις άλλες επιδοτούμενες καύσιμες ύλες ή με τηλεθέρμανση μπορούν να λάβουν επίδομα ύψους μέχρι και 1.600 ευρώ.

πηγή imerisia.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις