Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Η Μεγάλη Ρήξη στην Κινηματογραφική Λέσχη της Πάτρας

Η Μεγάλη Ρήξη στην Κινηματογραφική Λέσχη...

Τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου

Την ταινία "Η Μεγάλη Ρήξη" προβάλλει η Κινηματογραφική Λέσχη της Πάτρας τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, σε δύο προβολές, ώρες 19.00 και 21.30 στην Αίθουσα 3 της Grouper Cinemas (πρώην Odeon Veso Mare).

Η ΜΕΓΑΛΗ ΡΗΞΗ – LA FRACTURE
·         Σκηνοθεσία: Κατρίν Κορσινί

·         Σενάριο: Κατρίν Κορσινί, Ανιές Φεβρέ, Λορέτ Πολμάνς

·         Ηθοποιοί: Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι, Μαρίνα Φουά, Πίο Μαρμάι, Αϊσάτου Ντιάλο Σαγκνά.

·         Φωτογραφία:  Ζαν Λαπουαρί

·         Μοντάζ: Φρεντερίκ Μπελεσέζ

·         Μουσική: Ρομπέν Κουντέρ

·         Χώρα:  Γαλλία (Έγχρωμη)

·         Διάρκεια: 98΄    

 

Πρώτη προβολή:     7.00 μμ.
Δεύτερη προβολή:   9.30 μμ.
 

Διακρίσεις:  5 Βραβεία και 9 Υποψηφιότητες

Cannes Film Festival 2021, Bραβείο Queer Palm στη σκηνοθέτη.
    «           «        «           «   Υποψηφιότητα σγια Χρυσό Φοίνικα.
César Awards, France 2022, Βραβείο Β! Γυναικείου ρόλου (Aissatou Diallo Sagna)
Gijón International Film Festival 2021, Βραβείο Κοινού, καλύτερης ταινίας
Namur International Festival of French-Speaking Film 2021, 2 Βραβεία στη  σκηνοθέτη
Υποψηφιότητες.

 

Μια ταινία με αφορμή ένα σύγχρονο κοινωνικό και πολιτικό κίνημα.
 

Ένα ζευγάρι και μια χώρα κομμένοι στα δυο. Μια εύκολη πολιτικοινωνική αλληγορία (υποψήφια για έξι Σεζάρ) με χιούμορ και απολαυστικές ερμηνείες. 

 

Με ένα δυνατό καστ ηθοποιών, διασκεδαστική αλλά και αστεία, η ταινία είναι επίσης ξεκάθαρη σε αυτά που θέλει να δηλώσει σχετικά  με τη σταδιακή καταστροφή του κοινωνικού κράτους στη Γαλλία.

 

Δύο γυναίκες που βιώνουν έναν οδυνηρό χωρισμό, βρίσκονται σε νοσοκομείο του Παρισιού,  αντιμέτωπες με τις συνέπειες των διαδηλώσεων και με τους οργισμένους και τραυματισμένους εργάτες-διαδηλωτές που καταλαμβάνουν το κτίριο του νοσοκομείου. Μία ταινία για την Γαλλία του Μακρόν στην εποχή των «Κίτρινων Γιλέκων», καθώς το Παρίσι παραδίδεται στο χάος και το εξαντλημένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό δίνει μάχη για να αντιμετωπίσει την αυξημένη προσέλευση τραυματισμένων διαδηλωτών.

Εμπνευσμένη από τις επεισοδιακές διαδηλώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» είναι η ταινία της Κατρίν Κορσινί, η οποία εκτυλίσσεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στο εσωτερικό ενός παρισινού νοσοκομείου. Επειτα από άγριες συγκρούσεις με την αστυνομία, αρκετοί τραυματίες καταλήγουν στα επείγοντα. Εκεί ωστόσο βρίσκεται ήδη πλήθος περιστατικών, με τους απελπισμένους γιατρούς και νοσοκόμους –διαμαρτύρονται και οι ίδιοι για τα βάρβαρα ωράριά τους– να προσπαθούν να βάλουν τάξη στο χάος και να σώσουν ζωές.

Το γαλλικό φιλμ παρουσιάζει μια οριακή κατάσταση της δημόσιας υγείας και της κοινωνίας γενικότερα, μέσα από τη συνάντηση διαφόρων ετερόκλητων χαρακτήρων.

Μια «μπουρζουά» καλλιτέχνις (Βαλέρια Μπρούνι-Τεντέσκι) με τη σύντροφό της, ένας οδηγός φορτηγού, μια φιλότιμη νοσοκόμα και αρκετοί άλλοι, οι οποίοι θα έρθουν (αρχικά) σε σύγκρουση αλλά θα αναπτύξουν και δεσμούς αλληλεγγύης, καθώς η δύσκολη εφημερία προχωράει. Εικόνες γνώριμα χαοτικές για όσους έχουν επισκεφθεί και τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία, σε μια πολιτική, εκτός των άλλων, ταινία, που πάντως διαθέτει αρκετό χιούμορ και ρυθμό παρά τις κάποιες σχηματικές παρατηρήσεις της.

Αιμίλιος Χαρμπής, 1.12.2022

Η Ραφ είναι μια ανασφαλής και υστερική comic artist σε σχέση με την ψύχραιμη και τετράγωνης λογικής Ζιλί. Όταν η πρώτη θα σπάσει τον αγκώνα της το ζευγάρι, στα πρόθυρα του χωρισμού, θα οδηγηθεί στα Επείγοντα ενός παρισινού νοσοκομείου τη νύχτα μιας μεγάλης διαδήλωσης. Το εξουθενωμένο προσωπικό του και οι εξοργισμένοι διαδηλωτές που θα εισβάλλουν σ’ αυτό θα μεγαλώσουν τη μεταξύ τους ένταση, βγάζοντας τη συνολική κατάσταση εκτός ελέγχου.

Ένα ζευγάρι και μια χώρα κομμένοι στα δυο. Μια εύκολη πολιτικοινωνική αλληγορία, η οποία στα χέρια της Κατρίν Κορσινί ("Φεύγω", "Η Ομορφότερη Εποχή", "Μια Αγάπη Ανέφικτη") κινδυνεύει να γίνει κραυγαλέα, διασώζεται όμως χάρη στο χιούμορ και τις απολαυστικές ερμηνείες – ειδικά της διασκεδαστικότατης Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι και της βραβευμένης με Σεζάρ β΄ ρόλου Αϊσατού Ντιαλό Σανιά (από τις εξι συνολικά υποψηφιότητες της ταινίας). Τα φαρσικά στοιχεία εμπλουτίζουν τη σάτιρα, οι εναλλαγές τόνου ενορχηστρώνονται δεξιοτεχνικά και έτσι η χοντροκομμένη περιγραφή της Γαλλίας του Μακρόν και των Κίτρινων Γιλέκων ενοχλεί το λιγότερο δυνατό.

Χρήστος Μήτσης, 1.12.2022

Η ταινία «La Fracture» αφορά την κρίση της πανδημίας στη Γαλλία, αλλά και το ξέσπασμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του κινήματος «Κίτρινα Γιλέκα».

Παρουσιάζεται ένα στιγμιότυπο κοινωνικών εντάσεων στη Γαλλία, κάτι εξαιρετικά επίκαιρο μετά την πανδημία του κορονοϊού, όπως δήλωσε η σκηνοθέτης της στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών.  Επικεντρώνεται σε χαρακτήρες από διάφορους κοινωνικούς και επαγγελματικους χώρους--ανάμεσά τους ένας οδηγός φορτηγού και ένας παριζιάνος καρτουνίστας–που έρχονται σε σύγκρουση μέσα στο νοσοκομείο με φόντο τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με τα “Κίτρινα Γιλέκα”.

Οι διαδηλώσεις, οι οποίες οδήγησαν το 2018 στη δημιουργία ενός κινήματος κατά του υψηλού κόστους διαβίωσης και σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν βίαιη κατάληξη και συγκρούσεις με την αστυνομία, αμαύρωσαν την δεύτερη χρονιά της θητείας του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ερωτηθείσα τι θα έλεγε στον Μακρόν αν είχε την ευκαιρία η δημιουργός της ταινίας, Κατρίν Κορσινί, η οποία πέρασε χρόνο σε νοσοκομεία και μίλησε με μέλη των “Κίτρινων Γιλέκων” για τις ανάγκες της ταινίας της, απάντησε ότι κυρίως θα έκανε εκστρατεία για λογαριασμό των νοσοκομείων: “Θα του έλεγα να διπλασιάσει τον μισθό όλων των εργαζομένων του ιατρικού κλάδου”.

Emea.gr

Catherine Corsini

Σκηνοθέτης, Σεναριογράφος και Ηθοποιός, γεννήθηκε το 1956 στη Dreux, Γαλλία. Για τις ταινίες της έχει κερδίσει 9 Βραβεία και 15 Υποψηφιότητες.

Φιλμογραφία:   2022 Jeunesse sans Dieu (TV Movie), 2021 La fracture, 2018 Μια Αγάπη Ανέφικτη, 2015 Η ομορφότερη εποχή, 2012 Trois mondes, 2009 La poudre d'escampette (TV Short), 2009/I Partir, 2006 Les ambitieux, 2003 Mariées mais pas trop, 2001 La répétition, 2001 Pas d'histoires!, 2000 Pas d'histoires!: 12 regards sur le racisme au quotidien (TV Series), 1999 La nouvelle Ève, 1998 Denis (TV Movie), 1994 Les amoureux, 1992 Interdit d'amour (TV Movie), 1991 Haute tension (TV Series), 1987 Poker, 1986 Nuit de Chine (Short), 1983 Ballades (Short), 1982 La mésange (Short).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture