Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Τέμπη
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Να τολμήσουμε να λάβουμε μέτρα που θα λύνουν το πρόβλημα των Ρομά

Να τολμήσουμε να λάβουμε μέτρα που θα λύ...

Του Αλέξανδρου Χρυσανθακόπουλου

Ο επιχειρούμενος κοινωνικός διχασμός δεν θα περάσει! Σε πείσμα αυτών που τρέχουν να καπηλευτούν ψηφοθηρικά το πρόβλημα. Ας το καταλάβουν όλοι: Οι Έλληνες θέλουν να ζούν σε μια ευνομούμενη πολιτεία, όπου η ανθρώπινη ζωή θα έχει αξία και οι πολίτες θα απολαμβάνουν ασφάλεια και κοινωνική ειρήνη. Ρομά, Γύφτοι και Τσιγγάνοι, η τριλογία περιγραφής τους παραμένει ανεπαρκής. Πρώτον δεν έχουν την ίδια γλώσσα παρότι η ρίζα τους είναι βορειο-ινδική και δεύτερον δεν είναι μία φυλή.

Η καταγωγή τους ποικίλει, προέρχονται από την Ινδία, πέρασαν από την Αίγυπτο, (Αι-γύπτιοι) πάντως τώρα μετακινούνται συνεχώς μέσα στα ευρωπαϊκά κράτη. Ζούσαν  σε σκηνές με τη ζητιανιά ή ως τροφοσυλλέκτες (κλέψιμο). Τα τελευταία χρόνια η ταχύρρυθμη ανάπτυξη της γεωργικής καλλιέργειας και η περίφραξη της ατομικής ιδιοκτησίας, τους οδήγησαν στο να στήνουν τσαντίρια σε δημόσια ή εγκαταλειμμένα οικόπεδα. Οι περισσότεροι ήσαν αδήλωτοι και άργησαν να αποκτήσουν αστυνομική ταυτότητα. Η προσπάθεια να μάθουν γράμματα που έγινε με κόπο από ηρωικούς δασκάλους, αναβάθμισε μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτούς. Πριν από τριάντα χρόνια αρκετοί εργάζονταν ως εποχιακοί εργάτες σε χωράφια. Άλλοι μάζευαν μεταλλικά απορρίμματα ή παλιά έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές. Παλαιότερα ήσαν σιδεράδες, καλαθόγυφτοι, αρκουδόγυφτοι, ενώ αρκετοί ασχολήθηκαν με το τραγούδι και ως αυτοδίδακτοι οργανοπαίχτες. Πολλοί απέκτησαν κουμπάρους λαϊκούς. Επιχειρήθηκε να μετακομίσουν σε σπίτια τα οποία απέκτησαν δωρεάν, αλλά εντούτοις τα περισσότερα τα πούλησαν, για να εγκατασταθούν πάλι σε παράγκες. Την ύπαρξη τους χειραγωγούν περίεργοι κύκλοι. Οι ΜΚΟ που καθοδηγούνται από μυστικές υπηρεσίες ξένων δυνάμεων και που σχεδιάζουν την παγκοσμιοποίηση, κάνουν οργανωμένο και συστηματικό παιχνίδι και με τους Ρομά. Τους μετέτρεψαν σε κοινωνική μειονότητα.

Τους χρησιμοποιούν συχνά ως μέσο αποσταθεροποίησης. Τους κατηγοριοποιούν ως εθνοτική ομάδα και τέλος τους εξωθούν σε εξεγέρσεις και βίαιες συμπεριφορές. Δείτε ποιοί επωνύμως τους καθοδηγούν και θα καταλάβετε πόσο δίκιο έχω. Ο ελληνικός λαός βρίσκεται κατά περιόδους, μετά από τροχαία ή άλλα ατυχήματα, αντιμέτωπος με εξαγριωμένους Ρομά. Τώρα μετά από δεκαετίες αποτυχημένης επιδοματικής πολιτικής έχει χαθεί κάθε έλεγχος. Η επιδότηση τέκνων συνδυάστηκε προ τριετίας με νόμο, που με προσωπικές μου παρεμβάσεις ζητούσα να ψηφιστεί εδώ και 15 χρόνια σε κάθε νομοσχέδιο για την Παιδεία: «Τα επιδόματα θα δίνονται μόνο εφόσον τα παιδιά θα παρακολουθούσαν τα σχολικά μαθήματα όλη τη χρονιά».  Μόνο που ο κορονοϊός τον αχρήστεψε και τώρα επικρατεί μεταβατικά πάλι το εκπαιδευτικό χάος. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία αρμόδιος να επιβάλει διοικητικά πρόστιμα στους Ρομά είναι ο εκάστοτε Δήμαρχος. Όλοι όμως τους καλοπιάνουν, για να μη χάσουν τους ψήφους. Δυστυχώς πολλοί από αυτούς εξαγοράζονται από τους υποψηφίους βουλευτές, δημοτικούς συμβούλους κλπ! 50-100 ευρώ το κεφάλι για κάθε μία ψήφο, ζητάνε οι αρχηγοί των οικογενειών. Διασυρμός και ευτελισμός κάθε αξίας!

Η παραβατικότητα, η πορνεία, η διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, οι κλοπές, οι ληστείες, κάθε είδους  ανομία συνοδεύει ένα εγκαταλελειμμένο στο περιθώριο κοινωνικό στρώμα. Η νέα γενιά των Ρομά εξοικειώνεται και παραδειγματίζεται από άνομες συμπεριφορές. Υπάρχουν άτομα μικρής ηλικίας με γεμάτο το δικαστικό τους φάκελο με καταδίκες. Τα δικαστήρια όταν γίνονται προσαγωγές ανηλίκων γεμίζουν από εκατοντάδες μέλη των οικογενειών τους. Η κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά θα επιτευχθεί, όταν τα παιδιά τους θα μπαίνουν σε ολοήμερα σχολεία κατά την υποχρεωτική εκπαίδευση. Και πρέπει να λαμβάνουν, όσα συνεχίζουν τις σπουδές, υποτροφία για συνέχιση στην ανώτατη εκπαίδευση. Αν δεν κατορθωθεί αυτό, θα καταδικάζονται στην εφ όρου ζωής παρανομία. Αν μια γενιά τα καταφέρει να αποκτήσει προσαρμοστικά κοινωνικά χαρακτηριστικά, ο πολιτισμός θα νικήσει. Καθότι όσοι σπουδάσουν θα γίνουν η μορφωμένη ηγεσία της φυλής τους.

Αν δεν υπάρξει πλήρες εξειδικευμένο σχέδιο δεν θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα, που πλέον έχει μετατραπεί σε κύμα κοινωνικής αποσύνθεσης και περιθωριοποίησης. Το ζήτημα δεν είναι να αναζητηθούν βίαιες λύσεις, ούτε να αφεθεί στη μοίρα της η κατάσταση. Κυβέρνηση, κοινωνικές υπηρεσίες, δημοτικές υπηρεσίες, δημόσιες υπηρεσίες, εκπαιδευτικά ιδρύματα και το σύνολο της αυτοδιοίκησης οφείλουν να λάβουν άμεσα μέτρα. Κάποιοι λοιδορούν τον όρο κοινωνική ένταξη και θέλουν απλά μια επιφανειακή προσαρμογή. Μόνο με πλήρη ένταξη των Ρομά στο μορφωτικό, εργασιακό, ασφαλιστικό και κοινωνικό ιστό θα έχουμε θετικά αποτελέσματα. Μια τέτοια πολιτική απόφαση οφείλει να αποφασιστεί με τη συνεργασία όλων μας. Κάθε δειλία και απεμπόληση ευθυνών ομολογεί ενοχή. Ο γερασμένος ηλικιακά ελληνικός πληθυσμός υποφέρει και οι αρμόδιοι για να ενεργήσουν κωφεύουν, μήπως και χαρακτηριστούν ρατσιστές. Να δώσουμε τέλος στην παρακμή με γενναίες και δίκαιες αποφάσεις. Να δώσουμε τέλος σε παραβατικά γκέτο. Να τελειώνουμε με την παράνομη οπλοχρησία. Να έχουν όλοι οι Ρομά και κάθε Έλληνας σπίτι, εργασία και παιδεία. Η καταστολή από μόνη της δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Αγώνα στις ρίζες και τα αίτια.

Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος -Πάτρα Διεθνής Σύγχρονη Πόλη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις