Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Αναγκαιότητα των Μ.Ε.Θ- Η πραγματικότητα στον απόηχο της πανδημίας

Αναγκαιότητα των Μ.Ε.Θ- Η  πραγματικότητ...
Κώστας Δραγώτης, Ιατρός ΜΕΘ

Κώστας Δραγώτης, Ιατρός ΜΕΘ

Δεν πέρασαν πολλοί  μήνες από τις δραματικές  καταστάσεις που ζήσαμε σαν κοινωνία με την κορύφωση του πανδημικού κύματος  με τους εκατοντάδες νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ και κλινικές  . Σήμερα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση ύφεσης όσον αφορά τις νοσηλείες στις ΜΕΘ, αλλά παραμένουν οι νοσηλευόμενοι σε κλινικές  και οι απώλειες συνανθρώπων από το νέο στέλεχος του κορονοιού.  Τελειώσαμε με την σοβαρή νόσο ; Χρειάζονται οι ΜΕΘ στο Σύστημα Υγείας ; To νέο νομοσχέδιο τι  προβλέπει για την ανάπτυξη  κλινών και την  πολύ δύσκολη επάνδρωσή τους ;

Σήμερα οι ΜΕΘ δεν επαρκούν για τις τρέχουσες ανάγκες του Υγειονομικού  Συστήματος . Καθημερινές διακομιδές βαρέως πασχόντων ασθενών λόγω έλλειψης κυρίως σε Νοσοκομεία της περιφέρειας ,καθώς και πολλές ημέρες νοσηλείας διασωληνομόνων εκτός Εντατικής .Καθημερινά  απεγνωσμένα αναζήτηση κλίνης στην  ΜΕΘ τηλεφωνικά από ΕΚΑΒ και Νοσοκομεία.   Εξοπλισμός που αγοράστηκε η δωρίθηκε την κρίσιμη περίοδο ( πανάκριβα κρεβάτια, αναπνευστήρες, αντλίες, μηχανήματα αιμοκάθαρσης και αλλά υψηλής τεχνολογίας)  παραμένουν στην εφεδρεία, παρκαρισμένα λόγω αναστολής λειτουργίας των ΜΕΘ Covid. Kαι δεν  είναι λίγες οι απενεργοποιημένες κλίνες. Κλίνες που αν ενεργοποιούνταν  με σωστή Ιατρονοσηλευτική στελέχωση  θα ανέβαζαν την αναλογία  κλινών  ΜΕΘ – πληθυσμού χωρίς να πλησιάζουν ακόμα τα διεθνή στάνταρ.

Η  έλλειψη κυρίως ιατρικού και νοσηλευτικού  εξειδικευμένου  προσωπικού απόρροια  επιλογών των κυβερνήσεων  είναι  παράγοντες καθοριστικοί  .Για  τους νοσηλευτές η άρνηση βρίσκεται στην  απουσία διορισμών, κυρίως μόνιμων προσλήψεων .Για τους εξειδικευμένους γιατρούς η έλλειψη κινήτρων εκτρέπει σε άλλες επιλογές άσκησης της ειδικότητας τους η την μετανάστευση  . Με το Νέο Νομοσχέδιο που προβλέπει άσκηση ιδιωτικού επαγγέλματος περιορίζει τους γιατρούς των ΜΕΘ  σε επιδόματα ελεημοσύνης σκόπιμα.  Απόδειξη  η  απουσία  πραγματικής αναγνώρισης εκ μέρους της πολιτείας της προσφοράς του προσωπικού των ΜΕΘ την κρίσιμη περίοδο.

Οι ΜΕΘ αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των Συστημάτων Υγείας. Προσφέρουν την  τελευταία δυνατότητα   επιβίωσης στον βαρέως πασχόντων ασθενή. Είναι το τελευταίο θεραπευτικό όπλο  εκεί που σταματάει η συμβατική Ιατρική, μοναδική ελπίδα.

Τα στατιστικά από  τροχαία με τους χιλιάδες νεκρούς ,τραυματίες και αναπήρους στην χώρα μας  θα βελτιώνονταν σημαντικά αν υπήρχαν  ανεπτυγμένες ΜΕΘ  στην επικράτεια. Αναρωτηθήκαμε γιατί με τόσους νεκρούς από τραύμα η χώρα μας είναι η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ στην δωρεά οργάνων για Μεταμόσχευση ; Σημαντικός παράγοντας (όχι ο μοναδικός ) η ανυπαρξία κλίνης ΜΕΘ όταν και όπου χρειαστεί. Ας  ανατρέξουμε στα μοντέλα και τις πολιτικές  των κοντινών Ευρωπαϊκών χωρών  στην προώθηση  της δωρεάς οργάνων και θα δούμε τι φταίει.

Η πανδημία ανέδειξε την προσφορά , την χρησιμότητα  και την σημασία των Δημοσίων  ΜΕΘ στην χώρα μας  .Είναι  επικίνδυνη η άρνηση της πραγματικότητας και ακόμα περισσότερο ο σχεδιασμός που βασίζεται στο κόστος και όχι στην ποιότητα.

 

 

 

Η Ανάπτυξη σωστά διαμορφωμένων ΜΕΘ (όχι όπως επί πανδημίας)  , με  στελέχωση εκπαιδευμένου Ιατρονοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού αποτελούν  πρωταρχική αναγκαιότητα . Απαραίτητη η  δημιουργία κινήτρων στα πλαίσια του ΕΣΥ ( μισθός, εφημεριακό ωράριο,  αμοιβή και φορολογία , συνθήκες εργασίας, εκπαίδευση ) ώστε να κάνουν ελκτική την επιλογή νέων γιατρών να εξειδικευτούν στην Εντατική που πληροφοριακά χρειάζονται  Δυο χρόνια επιπλέον μετά την βασική ειδικότητα που επέλεξαν.

Όλα αυτά έπονται ,προηγείται η πολιτική απόφαση Κυβέρνησης και Υπουργείου για  μια άλλη επιλογή ανασυγκρότησης, εκσυγχρονισμού του  ΕΣΥ και στα πλαίσια αυτού του Δημόσιου συστήματος την ανάπτυξη των  ΜΕΘ  . Αν μείνουμε εμείς στις διαπιστώσεις και οι κυβερνόντες στις αλλαγές με άξονα την  ιδιωτικοποίηση και την αποδυνάμωση του ΕΣΥ  οι στατιστικοί δείκτες θα παραμένουν στα χαμηλά του επονομαζόμενου Δυτικού κόσμου ,με σοβαρές συνέπειες για τον λαό μας.

ΔΡΑΓΩΤΗΣ  Ε.  ΚΩΣΤΑΣ

ΙΑΤΡΟΣ   Μ.Ε.Θ. 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις