Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Οι Αυξήσεις των συντάξεων κατώτερες του πληθωρισμού

 Οι Αυξήσεις των συντάξεων κατώτερες του...
Θεόδωρος Ξούλος

Του οικονομολόγου Θεόδωρου Ξύλου

Όπως αναφέρεται στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, η ονομαστική αύξηση των συντάξεων θα ανέλθει στο 7,75%. Το ποσοστό αυτό προκύπτει από το 50% του φετινού ΑΕΠ (5,6%) συν το 50% του πληθωρισμού (9,9%). Εν μέσω θριαμβολογιών για τις αυξήσεις των συντάξεων θα πρέπει να τονιστεί ότι είναι κατώτερες από τον πληθωρισμό, δεν αφορά όλους τους δικαιούχους, ενώ χιλιάδες άλλοι είναι οι ξεχασμένοι των ρυθμίσεων αυτών.

Συγκεκριμένα οι αναπροσαρμογές των αυξήσεων είναι κατώτερες της ακρίβειας που βιώνει ένα μέσο νοικοκυριό συνταξιούχου. Με καταβαλλόμενη σύνταξη 800 ή 1.000 ευρώ, δαπανά το σύνολο των εσόδων του σε τρόφιμα (συν 30% σε ένα χρόνο), ρεύμα (συν 50%) και καύσιμα (συν 40%). Κατά συνέπεια, οι συνταξιούχοι έχουν πολύ μεγαλύτερες απώλειες στο διαθέσιμο εισόδημά τους. Συνάμα οι μισοί συνταξιούχοι δεν θα πάρουν την αύξηση του 7,75% ή θα λάβουν μικρότερο ποσό λόγω «προσωπική διαφορά».

Ακόμη και η αύξηση της εθνικής σύνταξης κατά 7,75%, που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω μια σειρά «βασικών» συντάξεων που θα διαμορφώνονται ως εξής:

Εθνική σύνταξη με τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης θα ανέλθει στα 413,76 ευρώ από 384 ευρώ που είναι σήμερα. Η μείωση της εθνικής σύνταξης ανά έτος (χρόνος ασφάλισης κάτω των 20 ετών) θα είναι 8,28 ευρώ για κάθε έτος και θα καταλήγει στα 371,73 ευρώ για 15 έτη ασφάλισης.

Κατώτατο όριο σύνταξης χηρείας από τα 360 ευρώ θα ανέλθει στα 387,9 ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά την ελάχιστη καταβολή σύνταξης για δικαιούχο που δεν εργάζεται ή δεν συνταξιοδοτείται εξ ιδίου δικαιώματος, καθώς και για τέκνα, ανεξαρτήτως αριθμού, ορφανά και από τους δύο γονείς.

Επίδομα υπερήλικων ανασφάλιστων (67 ετών και άνω) θα διαμορφωθεί στα 388 ευρώ. Αφορά όσους έχουν ατομικό εισόδημα κάτω των 4.320 ευρώ και οικογενειακό έως 8.640. Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των ενενήντα χιλιάδων (90.000) ευρώ. Το τεκμήριο αντικειμενικής δαπάνης της κινητής περιουσίας (επιβατικά ΙΧ, ΜΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της, το ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ.

Παραμένει η αδικία με τους αγρότες που είτε λαμβάνουν μικρότερη σύνταξη από 360 ευρώ σύμφωνα με τον Ν.4387/2016(ν. Κατρούγκαλου), είτε 2-3 ευρώ παραπάνω από όσα λαμβάνουν οι υπερήλικες ανασφάλιστοι.  

Θα πρέπει να τονιστεί ότι, το εισόδημα ενός συνταξιούχου μπορεί να διαφυλαχθεί από τον πληθωρισμό μόνο εάν δινόταν ολόκληρος ο (μέσος-ετήσιος) πληθωρισμός (9,9%), συν ολόκληρη η οικονομική μεγέθυνση (ΑΕΠ 5,6%). Ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην σημερινή πολύ δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις