Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Απόστολος Λύτρας
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

«Τα βήματα της μετανάστευσης για τη Νέα Γη» - Έκθεση για το μεταναστευτικό κύμα από το λιμάνι της Πάτρας - ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ

«Τα βήματα της μετανάστευσης για τη Νέα ...

Όταν έφευγαν από το λιμάνι της Πάτρας, για τη Νέα Υόρκη

Μία ξεχωριστή έκθεση με μνήμες μέσα από φωτογραφίες από το παρελθόν λειτουργεί το τελευταίο διάστημα για το κοινό τίτλο «Γης Απόδημοι Έλληνες | Πάτρα - νήσος Ellis» που είναι αφιερωμένη στη μετανάστευση της Νεότερης Ελλάδας από το Λιμάνι της Πάτρας του 1900 με προορισμό τη Νέα Υόρκη.

Στο πλαίσιο της έκθεσης και λίγο πριν κλείσει τις πύλες και ετοιμαστεί για τον επόμενο σταθμό της πραγματοποιήθηκε σήμερα ειδική εκδήλωση έχει τίτλο «Τα βήματα της μετανάστευσης για τη Νέα Γη» και περιελάβανε την παρουσίαση της έκθεσης από τους συντελεστές της με περιήγηση και παράλληλη εξιστόρηση των γεγονότων, και ακόμα περισσότερων σημείων από όσων παρουσιάζονται στο αφήγημα, με ιδιαίτερες αναφορές στις μνήμες της πόλης και του λιμανιού της.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ σχεδιάστηκε με την υποστήριξη του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ, του Οργανισμού Λιμένος Πατρών, του Επιμελητηρίου Αχαΐας και του Δήμου Πατρέων, σε συνεργασίας με ιστορικούς, μελετητές, φορείς, συλλέκτες και ιδιώτες της πόλης που διέθεσαν αρχειακό υλικό, βιβλιογραφία και τεκμήρια.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Το λιμάνι της Πάτρας, ένωσε την χώρα μας με τον νέο κόσμο. Έγινε το λιμάνι της μετανάστευσης των Ελλήνων αλλά και πολλών άλλων φυλών, καθώς αποτελούσε το πέρασμα για την Δύση.

Στα τέλη κοντά του 19ου αιώνα οι διεθνείς συγκυρίες και η ολοκλήρωση των έργων του τεχνητού λιμανιού, προσέφεραν στην Πάτρα νέες ευκαιρίες εμπορικής εκμετάλλευσης της γεωγραφικής θέσης της, η αξιοποίηση των οποίων κατέστησαν το λιμάνι της σημαντικό κέντρο εξαγωγής του μεταναστευτικού ρεύματος από τον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Η μεταναστευτική περίοδος από το λιμάνι ξεκινάει από το 1890 και διαρκεί μέχρι το 1965 με τα τελευταία πλοία "Σατούρνια" και "Βουλκάνια".

Με προορισμό τον «Νέο Κόσμο», δηλαδή την Αμερικανική Ήπειρο και ιδιαίτερα τις Η.Π.Α., την λεγόμενη «Γη της Επαγγελίας» με την ταχεία βιομηχανική ανάπτυξη, φτωχοί Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι από το 1889 ήδη, μεταναστεύουν μέσω του λιμανιού της Πάτρας. Από την Αχαΐα κυρίως, φεύγουν κάτοικοι της επαρχίας των Καλαβρύτων, αλλά και αρκετοί Πατρινοί, εκ των οποίων ορισμένοι είναι γόνοι εύπορων οικογενειών, που αναζητούν νέες ευκαιρίες και νέες συγκινήσεις.

Η έκθεση «ΓΗΣ ΑΠΟΔΗΜΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ , Πάτρα – Νήσος HELLIS» περιλαμβάνει φωτογραφικά αρχεία, ιστορικά τεκμήρια και αντικείμενα από την περίοδο όπου η πόλη της Πάτρας και η ευρύτερη περιοχή αποχαιρετούσε στο λιμάνι τους φερέλπιδες μετανάστες κάθε φυλής, θρησκείας, κοινωνικής τάξης και χρώματος.
Η έκθεση θα λειτουργεί έως τις 4 Δεκεμβρίου στο Νέο Λιμάνι της Πάτρας (Κτίριο ΚΒ1, πρώην Εμβολιαστικό Κέντρο) στις ώρες 18.00-22.00 και Σαββατοκύριακο 10.00-22.00

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture