Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Γυναικεία Συλλογικότητα Πάτρας: Εκδηλώσεις για την ημέρα της Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Γυναικεία Συλλογικότητα Πάτρας: Εκδηλώσε...

Δείτε το πρόγραμμα

Η «ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΠΑΤΡΑΣ» την Παρασκευή 25-11-2022 «Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των ΓΥΝΑΙΚΩΝ» καλεί τις γυναίκες της Πάτρας: 

Το πρωί, στην Πλατεία Γεωργίου, ώρα 11.00-13.00, σε διαμαρτυρία και ενημέρωσή μας για τα θέματα έμφυλης βίας και τις δομές στήριξης των γυναικών από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών –ΚΕΘΙ.

Το απόγευμα 
Στην Αγορά Αργύρη, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Femicidio» (Φεμιτσίντιο), με τη συνεργασία του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. 

Ώρα έναρξης της προβολής 6.30 μ.μ. 

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση 

25 ΝΟΕΜΒΡΗ 2022 

        ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ για την ΕΞΑΛΕΙΨΗ της ΒΙΑΣ κατά των ΓΥΝΑΙΚΩΝ

« Η μισή μου καρδιά βρίσκεται εδώ πέρα, η άλλη μισή στο Ιράν βρίσκεται….»,  παραφράζοντας το στίχο του ποιητή  Ναζίμ Χικμέτ. 

 Όμως, εκτός από τις θεοκρατούμενες χώρες  και στις πολιτισμένες δυτικές κοινωνίες, η πατριαρχία είναι παρούσα και οι έμφυλες σχέσεις, σχέσεις εξουσίας,  μετατρέπουν τη διαφορετικότητα των ατόμων  σε ανισότητα, που, συνήθως  εκφράζεται με σχέσεις βίας πολλαπλών μορφών….., με αποκορύφωμα τις γυναικοκτονίες.                                                                                                                                  .   Η έμφυλη βία είναι δομικό στοιχείο του συστήματος. Δεν είναι αποτέλεσμα της ανδρικής φύσης, όπως μας μαθαίνουν, ούτε ατομική υπόθεση, αλλά αποτέλεσμα ενός συστήματος, ενός καθεστώτος έμφυλων σχέσεων, το οποίο παράγει άνδρες που (μαθαίνουν  να…) ταυτίζουν την εξουσία τους με την θέληση να χρησιμοποιούν τα σώματα γυναικών  και ανδρών και άλλων φύλων, με πολλαπλές μορφές σεξισμού και βίας, λεκτικής, ψυχολογικής, σωματικής, αλλά  και οικονομικής.

   Ενός συστήματος , που παράγει γυναίκες που (μαθαίνουν να…) υπακούουν, να κρύβουν την σεξουαλικότητά τους, να ντρέπονται γι’ αυτήν και να ενοχοποιούν  τον εαυτό τους, για την εξουσιαστική βία των ανδρών, γιατί αυτές δεν πρόσεξαν….

Το φεμινιστικό κίνημα έχει αμφισβητήσει, από χρόνια, τη χρήση της βιολογικής διαφοράς των φύλων , ως αιτία επιβολής των σχέσεων εξουσίας μεταξύ τους, επιδιώκοντας να αναδείξει την κυρίαρχη αιτία  που  προκαλεί την βία. 

   Αν , δεν γίνουν δομικές  αλλαγές στο σύστημα και τους θεσμούς του, δεν θα μπορέσει να ανατραπεί αυτή η πραγματικότητα.

Μέχρι να υλοποιηθούν, όμως,  οι δομικές  αλλαγές, εμείς  διεκδικούμε:

την βελτίωση  και την αύξηση  των δομών στήριξης κακοποιούμενων και κακοποιημένων γυναικών και ΛΟΑΤΚΙ ατόμων
την εκπαίδευση από την παιδική ηλικία  των πολιτών, στο σεβασμό και την αποδοχή της ισότητας των φύλων 
Την εκπαίδευση και την αναδιοργάνωση: 
Της αστυνομίας 
Του δικαστικού κλάδου
των εκπαιδευτικών  όλων των βαθμίδων
Την εφαρμογή κωδίκων δεοντολογίας στα ΜΜΕ, ώστε να προβάλλουν ισότιμα πρότυπα φύλου.
Για  την προστασία των θυμάτων  έμφυλης βίας, αλλά κυρίως , για την πρόληψη  της έμφυλης βίας .

Διεκδικούμε:

Την προσαρμογή της εκάστοτε κυβερνητικής  πολιτικής,  με την εισαγωγή  της       « αρχής της ισότητας των φύλων» σε κάθε μορφή πολιτικής δράσης, ώστε να εξαλειφθούν οι καθημερινές πολλαπλές εκφάνσεις της έμφυλης βίας. 
Στην διαδρομή της ανθρωπότητας, οι έμφυλες σχέσεις βίας παράγονται, αναπαράγονται   αλλά  και  ανατρέπονται  μέσα από την συλλογική και πολιτική δράση, μέσα από την έμπρακτη αλλαγή των προτύπων.

Ως ‘’Γυναικεία Συλλογικότητα Πάτρας’’, ζητάμε, να αναγνωρισθεί ο όρος  γυναικοκτονία και να συμπεριληφθεί στον ποινικό κώδικα, ως ιδιώνυμο έγκλημα, με όλες τις επιβαρυντικές συνέπειες.

   Κλείνοντας δανειζόμαστε τα λόγια του Ουρουγουανού συγγραφέα Εδουάρδο Γκαλεάνο από το βιβλίο του « Γυναίκες» : Αν είχε γράψει η Εύα τη Γένεση , πώς θα ήταν άραγε η πρώτη νύχτα έρωτα του ανθρώπινου γένους;    

   Η  Εύα θα άρχιζε δηλώνοντας πως δεν είχε γεννηθεί από κανένα παΐδι , ότι δεν γνώριζε κανέναν όφι, ότι δεν πρόσφερε μήλα σε κανέναν, ότι ο Θεός δεν της είπε ποτέ ότι θα κοιλοπονάει  στη γέννα κι ότι ο άνδρας θα είναι το αφεντικό. Όλα αυτά είναι σκέτα ψέματα, δηλώσεις του …Αδάμ στον Τύπο.

 *Την Παρασκευή  25 -11- 2022  καλούμε τις γυναίκες της Πάτρας  στην Πλατεία Γεωργίου  μαζί με το Σ.Κ.Γ- ΚΕΘΙ ,  ώρα 11.00 -13.00 το πρωί  σε ένδειξη διαμαρτυρίας  ενάντια  στα  συνεχή φαινόμενα  έμφυλης  βίας και τις γυναικοκτονίες που παίρνουν, πλέον, τη μορφή  χιονοστιβάδας  και  για να πληροφορηθούμε για τις δομές προστασίας  Επίσης :

 * Την Παρασκευή  25-11-2022, το απόγευμα,  στις 6.30 μ.μ.  στην ‘’Αγορά Αργύρη’’ θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ  “Femicidio” σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα  του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, φοιτήτριες του οποίου  θα το σχολιάσουν. Μετά την προβολή , θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις και συζήτηση.                                                                                         .                                              

                                                   Να  πάρουμε  τις  ζωές  μας στα χέρια μας!!!!!! 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις