Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ουκρανία: Τα πρώτα χιόνια έπεσαν - Χωρίς ρεύμα το Κίεβο και 17 επαρχίες

Ουκρανία: Τα πρώτα χιόνια έπεσαν - Χωρίς...

Η πρωτεύουσα Κίεβο και η περιοχή γύρω από την Οδησσό, στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και περισσότερες από δέκα άλλες επαρχίες είναι αντιμέτωπες με διακοπές στην ηλεκτροδότηση

Η Ουκρανία ζήτησε «επιπλέον στήριξη» από την ΕΕ για να περάσει τον χειμώνα, αφού σχεδόν οι μισές ενεργειακές της υποδομές έχουν «τεθεί εκτός λειτουργίας» λόγω των μαζικών ρωσικών βομβαρδισμών, με τις αρχές του Κιέβου να προειδοποιούν για ενδεχόμενη «πλήρη διακοπή» της ηλεκτροδότησης.

Με τη θερμοκρασία στην Ουκρανία να πέφτει και το Κίεβο να βλέπει το πρώτο χιόνι για φέτος, αξιωματούχοι εργάζονται για να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση σε όλη τη χώρα έπειτα από τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Διαβάστε επίσης: Αφού ζητούσε επίμονα… Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, τώρα τα «γυρίζει» ο Ζελένσκι για τον πύραυλο στην Πολωνία

Η διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου ηλεκτροδότησης της χώρας, η Ukrenegro, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε έξι ευρείες πυραυλικές επιθέσεις εναντίον των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών από τις 10 Οκτωβρίου ως τις 15 Νοεμβρίου.

Κίνδυνος ανθρωπιστικής καταστροφής
Ο ΟΗΕ από την πλευρά του προειδοποίησε ότι οι ελλείψεις σε ηλεκτρική ενέργεια και νερό στην Ουκρανία εγείρουν τον κίνδυνο ανθρωπιστικής καταστροφής τον χειμώνα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε εξάλλου χθες ότι η ΕΕ και οι εταίροι της σκοπεύουν να επιβάλουν νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν, το οποίο κατηγορείται ότι προσέφερε drones στη Ρωσία τα οποία χρησιμοποιεί για να πλήξει την Ουκρανία.

Κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στο Κίεβο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Ντένις Σμιγκάλ, ο οποίος ζήτησε «επιπλέον στήριξη» από την ΕΕ.

«Δυστυχώς η Ρωσία εξακολουθεί να εξαπολύει πυραυλικές επιθέσεις εναντίον των πολιτικών και κρίσιμων υποδομών της Ουκρανίας», κατήγγειλε ο Σμιγκάλ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ντομπρόβσκις.

«Σχεδόν το μισό μας ενεργειακό σύστημα έχει τεθεί εκτός λειτουργίας», πρόσθεσε και ζήτησε «επιπλέον στήριξη» από την ΕΕ προκειμένου η Ουκρανία να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή, κυρίως «για να αγοράσει επιπλέον φυσικό αέριο».

«Περιορισμοί πολλών ωρών επιβάλλονται σε όλη την Ουκρανία στη διάρκεια της ημέρας» ανακοίνωσε η Ukrenegro.

Μήνυμα Ζελένσκι
Η πρωτεύουσα Κίεβο και η περιοχή γύρω από την Οδησσό, στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και περισσότερες από δέκα άλλες επαρχίες είναι αντιμέτωπες με διακοπές στην ηλεκτροδότηση, επιβεβαίωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η κατάσταση με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας είναι δύσκολη σε 17 επαρχίες και την πρωτεύουσα», επεσήμανε στο νυχτερινό του διάγγελμα μέσω βίντεο.

«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα στην επαρχία και την πόλη του Κιέβου, στην επαρχία της Οδησσού και επίσης στην Βινίτσια και την Τερνοπίλ» πρόσθεσε, αναφερόμενος σε δύο περιοχές στη δυτική και τη νοτιοδυτική Ουκρανία.

 Έκτακτες διακοπές ηλεκτροδότησης σημειώνονται σε αυτές τις περιοχές, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, ενώ άλλου γίνονται «σταθεροποιητικές» διακοπές ρεύματος βάσει προγράμματος.

Το Κίεβο είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, με εκτιμώμενο πληθυσμό περίπου 3 εκατομμυρίων, ενώ άλλοι δύο εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην ομώνυμη επαρχία. Η Οδησσός είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις