Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

«Χωρίς Δ.Σ. 7 το ΠΓΝΠ εδώ και 7 μήνες με αποτέλεσμα απευθείας αναθέσεις από τον Διοικητή ύψους χιλιάδων Ευρώ»

«Χωρίς Δ.Σ. 7  το ΠΓΝΠ εδώ και 7 μήνες μ...

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση για την αδιαφορία που όπως επισημαίνουν, "επιδεικνύει το Υπουργείο Υγείας να εφαρμόσει το Νόμο και να προχωρήσει στον διορισμό Διοικητικού Συμβουλίου στο Πανεπιστημιακό Γενικό νοσοκομείο Πατρών, υπέβαλλαν οι Βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Μάρκου και Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου, μαζί με 20 ακόμα βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, προς το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των βουλευτών "το Υπουργείο Υγείας, έρμαιο του κραταιού γαλάζιου παραγοντισμού και της εγνωσμένης πλέον ανικανότητάς του, συνεχίζει την τακτική της απόλυτης απαξίωσης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της περιοχής μας, το οποίο τους τελευταίους επτά μήνες λειτουργεί χωρίς Διοικητικό Συμβούλιο. Τούτο, εκτός από τις δεδομένες δυσλειτουργίες που παράγονται σε ένα τόσο μεγάλο νοσοκομείο, αποτελεί και μια σοβαρή νομική παρατυπία αφού οι αποφάσεις του Διοικητή λαμβάνονται χωρίς την έγκριση Διοικητικού Συμβουλίου. Με τον τρόπο αυτό, ο νυν Διοικητής έχει αφεθεί ανέλεγκτος και έχει υπογράψει δεκάδες αποφάσεις, με τις οποίες έχει προβεί σε δεκάδες απευθείας αναθέσεις και γενικά έχει εγκρίνει δαπάνες αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, μόνο με την υποσημείωση πως οι αποφάσεις αυτές «τελούν υπό την έγκριση» του επόμενου Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου.

Κοινός παρονομαστής: Η αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, η οποία, αντί να διορίσει Διοικητικό Συμβούλιο στο ΠΓΝΠ και να ενισχύσει το επίπεδο της διοικητικής ευρυθμίας, της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της επαρκούς χρηματοδότησης του νοσοκομείου, πορεύεται με μοναδική πυξίδα το βόλεμα ημετέρων, με απώτερο στόχο τις πελατειακές σχέσεις και την εξυπηρέτηση των ΝΔκρατικών «ιδανικών» της κομματοκρατίας και των απευθείας αναθέσεων". 

 

 


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
                                                                           

                                                                                                                            Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2022                                                                                          

ΕΡΩΤΗΣΗ


ΠΡΟΣ: κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

 

Θέμα: «Χωρίς Διοικητικό Συμβούλιο εδώ και 7 μήνες το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών με αποτέλεσμα απευθείας αναθέσεις από τον Διοικητή ύψους χιλιάδων Ευρώ».

Σε συνέχεια αρκετών αναπάντητων ερωτήσεων που έχουμε θέσει αναφορικά με θέματα που αφορούν στη διοίκηση και τη διαχείριση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, διαπιστώνουμε ότι το Υπουργείο Υγείας, έρμαιο του κραταιού γαλάζιου παραγοντισμού και της εγνωσμένης πλέον ανικανότητας, συνεχίζει την τακτική της απόλυτης απαξίωσης του Νοσοκομείου.

Ειδικότερα, το Νοσοκομείο, με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου, αφού επί μακρό χρονικό διάστημα πορεύθηκε χωρίς Διοικητή, τους τελευταίους επτά μήνες λειτουργεί χωρίς Διοικητικό Συμβούλιο. Τούτο, εκτός από τις δεδομένες δυσλειτουργίες που παράγονται από τη μη λειτουργία Δ.Σ. σε ένα τόσο μεγάλο νοσοκομείο, εν μέσω μάλιστα νέας έξαρσης της πανδημίας, αποτελεί και μια σοβαρή νομική παρατυπία αφού οι αποφάσεις του Διοικητή λαμβάνονται χωρίς την έγκριση Διοικητικού Συμβουλίου.

Για παράδειγμα, την περίοδο 13/9/2022 μέχρι 13/10/2022, ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών έχει υπογράψει δεκάδες αποφάσεις, με τις οποίες έχει εγκρίνει δαπάνες περίπου 15.000.000 ευρώ, χωρίς κανέναν έλεγχο, αλλά μόνο με την υποσημείωση πως οι αποφάσεις αυτές «τελούν υπό την έγκριση» του επόμενου Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου.

Επειδή ο γαλάζιος θεσμός των απευθείας αναθέσεων κάποια στιγμή πρέπει να λάβει ένα τέλος.

Επειδή είναι επιεικώς απαράδεκτο να λειτουργεί ένα τόσο μεγάλο Νοσοκομείο χωρίς Συμβούλιο Διοίκησης.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Για ποιον λόγο δεν ενεργείτε νομίμως, διορίζοντας νέο ΔΣ στο ΠΓΝΠ;

2. Ποιος είναι υπεύθυνος για την καθυστέρηση ορισμού της σύνθεσης του Δ.Σ. του ΠΓΝΠ;

3. Κατά πόσο εξυπηρετείται κατ’ αυτόν τον τρόπο η αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης, το κοινωνικό αγαθό και το δημόσιο συμφέρον της Δημόσιας και Δωρεάν Υγείας;

4. Για πόσο χρονικό διάστημα μπορεί ένας διοικητής να λαμβάνει αποφάσεις με την υποσημείωση πως η απόφαση θα εγκριθεί από το επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου;

5. Πόσο νομιμοποιημένη θα είναι μία τέτοια σύνθεση ΔΣ να εγκρίνει αποφάσεις που έχουν ήδη παράγει αποτέλεσμα;

6. Ποιο είναι το συνολικό ποσό των απευθείας αναθέσεων από τον Διοικητή του νοσοκομείου το επτάμηνο (από Απρίλιο 2022 έως τώρα) που λειτουργεί χωρίς Δ.Σ.

7. Δύναται το Δ.Σ. ενός νοσοκομείου να απορρίψει εισήγηση ή/και απόφαση Διοικητή; Αν όχι, ποιος ο λόγος ύπαρξης Δ.Σ. σε νοσοκομείο; Αν ναι, πώς είναι νομικά κατοχυρωμένες οι αποφάσεις του Διοικητή και προχωράνε σε υλοποίησή τους;

8. Πόσο νομιμοποιημένη είναι η εκ των υστέρων έγκριση αποφάσεων που έχουν ήδη παράγει αποτέλεσμα;

9. Σε περίπτωση που το Δ.Σ. του συγκεκριμένου νοσοκομείου μπορεί τελικά να μην εγκρίνει τελικά μια απόφαση του Διοικητή που έχει ήδη υλοποιηθεί, ποια ακριβώς διαδικασία ακολουθείται;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μάρκου Κώστας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αυλωνίτης Αλέξανδρος Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γεώργιος

Βέττα Καλλιόπη

Δρίτσας Θεόδωρος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μωραΐτης Θάνος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος(Σάκης)

Παπαηλιού Γεώργιος

Πούλου Παναγιού

Ραγκούσης Γιάννης

Τζούφη Μερόπη

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις