Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαϊκή τράπεζα: Η «ώρα της κρίσης» -Οι 87 κατηγορούμενοι και οι 2.476 σελίδες του βουλεύματος  

Αχαϊκή τράπεζα: Η «ώρα της κρίσης» -Οι 8...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Το ζήτημα της φυσικής παρουσίας των κατηγορούμενων

 

Ξεκινάει στις 11 Οκτωβρίου, εκτός κι αν αναβληθεί, η πολύκροτη δίκη για το αδίκημα της από κοινού και κατ’ εξακολούθηση κακουργηματικής απιστίας σε βάρος της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, για ζημία άνω των 200 εκατ. ευρώ.

  • Το κατηγορητήριο

Στην υπόθεση ελέγχονται πλέον, από το Τριμελές Εφετείο Πατρών, 87 κατηγορούμενοι μέλη του ΔΣ της Τράπεζας για καταχρηστική διαχείριση της περιουσίας της εις βάρος των μεριδιούχων που όχι μόνο απώλεσαν τα κέρδη τους, αλλά θα καταστούν υπόχρεοι για το τριπλάσιο της αξίας των μεριδίων τους. Στις 2.476 σελίδες του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πατρών (υπ’ αριθμ. 442/2020), μεταξύ άλλων ελέγχονται τα μέλη της διοίκησης της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας για υπέρογκα ποσά δανειοδοτήσεων χωρίς επαρκείς ή καθόλου εξασφαλίσεις, σε άγνωστης προέλευσης άτομα (θαλασσοδάνεια), αλλά και συναλλαγές σε ημετέρους.  

Από την πλευρά τους οι μεριδιούχοι έχουν ανασυντάξει τις δυνάμεις τους και ετοιμάζουν την υποστήριξη της κατηγορίας με την παράστασή τους ως πολιτικώς ενάγοντες. Στο παρελθόν μάλιστα, είχαν καταθέσει έγκληση στο δικαστήριο για να προστεθεί στο κατηγορητήριο, πέραν της απιστίας, και το αδίκημα της απάτης, έγκληση η οποία όμως τέθηκε στο αρχείο για νομικούς λόγους. Έτσι, λόγω του αυστηρού πλαισίου που χορηγούνται πλέον οι αναβολές στα ποινικά δικαστήρια, φαίνεται ότι θα ανοίξει η δικογραφία ενώπιον της δικαιοσύνης μετά από 10 περίπου χρόνια.

Λίγο πριν την έναρξη της δίκης στο thebest.gr μίλησε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου μεριδιούχων, Θανάσης Μπέλας.

Όπως αναφέρει, «ξεκινάει επιτέλους αυτή η δίκη που περιμένουμε εδώ και 10 χρόνια. Από την πρώτη στιγμή που έκλεισε η τράπεζα προσπαθήσαμε με τον σύλλογο των μεριδιούχων να διεκδικήσουμε και να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας. Πρόκειται για 15.000 μεριδιούχους που έχασαν τελείως και οριστικά την αξία των μερίδων τους. Το συνολικό ποσό που χάθηκε είναι 45.000.000 ευρώ. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι καλούνται να πληρώσουν τώρα το τριπλάσιο της αξίας των μερίδων τους. Αυτό αναλογεί σε μια ζημιά άλλων 45.000.000 ευρώ. Τα ποσά είναι τεράστια και τα επωμίζονται αυτοί που είχαν στηρίξει την τράπεζα για να μπορέσει να πάρει την άδεια λειτουργείας, τη δεκαετία του 1990. Πολλοί Πατρινοί πίστεψαν σε αυτό το δημιούργημα αλλά στην πορεία διαψεύστηκαν. Υπάρχουν συνεταιριστικές τράπεζες, στα Γιάννενα, στην Κρήτη, στην Καρδίτσα που λειτούργησαν σωστά. Εμείς πρέπει να τρέχουμε στη δικαιοσύνη, να δίνουμε καταθέσεις σχετικά με όσα διαδραματίστηκαν. Υπήρξε κακοδιαχείριση από τα μέλη των διοικήσεων των τελευταίων 10 ετών πριν κλείσει η τράπεζα, από ιδιώτες και στελέχη που αποφάσιζαν για τις χορηγήσεις των δανείων.

Ως σύλλογος κρατήσαμε μία συνεπή γραμμή. Τα μέλη μας σε μεγάλο βαθμό είχαν απογοητευτεί όμως τελευταία και ενόψει της δίκης υπάρχει μία ένδειξης συσπείρωσης και αποφασιστικότητας από πλευρά των μεριδιούχων για να προχωρήσουμε και σε άλλα νομικά μέτρα, αν υπάρχουν. Ίσως προχωρήσουμε και σε άλλες διεκδικήσεις αστικού χαρακτήρα».

  • Το ζήτημα της φυσικής παρουσίας των κατηγορούμενων

Ζήτημα τίθεται φυσικά σχετικά με την φυσική παρουσία όλων των κατηγορουμένων και των συνηγόρων τους, ώστε να ικανοποιείται το δικαίωμα ακρόασης, αλλά να τηρούνται παράλληλα τα υγειονομικά μέτρα και η ικανότητα χωροταξίας του Δικαστηρίου.

Όπως αναφέρει νομικός στο thebest.gr, η θέση του κατηγορουμένου στην ποινική δίκη είναι ιδιαιτέρως ευάλωτη, χρήζει δε ιδιαίτερης προστασίας έναντι ενδεχόμενης καταχρηστικής ή εσφαλμένης τήρησης των δικονομικών προϋποθέσεων, ενόψει των επαχθών συνεπειών που αυτή συνεπάγεται τυχόν ποινική καταστολή.

Από την άλλη μεριά, η παράσταση των μεριδιούχων ως πολιτική αγωγή, είναι ιδιαίτερα σημαντική, ώστε οι κατηγορούμενοι να μην κινούνται άνευ δικονομικού αντιπάλου και κατ’ επέκταση να βρίσκονται σε θέση να αντικρούσουν με μεγαλύτερη ευχέρεια το εις βάρος τους κατηγορητήριο τόσο για τυπικούς όσο για ουσιαστικούς λόγους.

Καθίσταται επομένως σαφές ότι η συμμετοχή των μεριδιούχων στην διαδικασία τίθεται στο επίκεντρο της ποινικής διαδικασίας της εκκρεμούς αυτής υπόθεσης και μπορεί να συμβάλλει στην επίτευξη του λειτουργικού προορισμού της ποινικής δίκης που είναι η ανεύρεση της ουσιαστικής αλήθειας όπως αυτή αποτυπώνεται κατά την εκφορά της δικαιοδοτικής κρίσης είτε με την αθώωση είτε με την καταδίκη του κατηγορουμένου.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις