Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Είκοσι Δήμαρχοι έρχονται το Σάββατο στην Πάτρα- Ζητάμε το «κάτι παραπάνω» για την Πάτρα, λέει στο thebest ο Πέτρος Ψωμάς

Είκοσι Δήμαρχοι έρχονται το Σάββατο στην...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

H πρωτότυπη «συνάντηση Δημάρχων» θα φιλοξενηθεί στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων»

Τη διαδρομή που διένυσε το «σπιράλ» μέχρι να πραγματοποιηθεί η ημερίδα «Επιτυχημένες πρακτικές Δήμων από όλη την Ελλάδα» στην Πάτρα, που φέρνει την πόλη μας Δημάρχους από όλη τη χώρα, περιγράφει μιλώντας στο thebest.gr ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης, Πέτρος Ψωμάς.

Στο ξεκίνημα της προεκλογικής χρονιάς, ακριβώς ένα χρόνο πριν από τις δημοτικές εκλογές του 2023. Αυτή η πρωτότυπη «συνάντηση Δημάρχων» θα φιλοξενηθεί στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τις 8 το απόγευμα του Σαββάτου 8 Οκτωβρίου 2022.

Μεταξύ άλλων, ο Πέτρος Ψωμάς μιλάει και για το στόχο που τέθηκε και σχετίζεται με δημιουργία ενός δικτύου επαφών με δήμους της χώρας που έχουν επιδείξει μικρές και μεγάλες επιτυχίες σε ποικίλους τομείς.

Τι θα συμβεί το Σάββατο στην Πάτρα;

Η «Συνάντηση Δημάρχων στην Πάτρα» διοργανώνεται στις 8 Οκτωβρίου φέτος, ακριβώς ένα χρόνο πριν τις επόμενες δημοτικές εκλογές, που έχουν ήδη οριστεί για την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023. Και με αυτόν τον συμβολικό τρόπο σηματοδοτεί και την επίσημη έναρξη της νέας προεκλογικής περιόδου για το σπιράλ, καθώς έχει ήδη αποφασιστεί και ανακοινωθεί πως θα είμαι εκ νέου Υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων, όπως και το 2019.

Ποια ήταν η «διαδρομή» μέχρι την ημερίδα;

Πίσω στο 2019 βρίσκεται η αρχή αυτής της διαδρομής που το Σάββατο θα κορυφωθεί με την ημερίδα που διοργανώνουμε στο Θέατρο «Απόλλων» της Πάτρας. Από την ανάληψη των καθηκόντων μας ως αντιπολιτευόμενη δημοτική κίνηση (τον Σεπτέμβριο του 2019) και κυρίως μετά την επίσημη έναρξη της λειτουργίας μας ως συλλογικότητα της αυτοδιοίκησης, με Ιδρυτικό Συνέδριο και έγκριση Καταστατικού (το Νοέμβριο του 2019) αρχίσαμε να λειτουργούμε θεσμικά, μεθοδικά και με ορίζοντα την καθοριστική για την Πάτρα επερχόμενη πενταετία 2024-2028.

Ποιος ήταν ο στόχος;

Ανάμεσα στα άλλα που επιδιώξαμε και καταφέραμε (οργανωτική δομή, ομάδες εργασίας, άρθρωση ουσιαστικού αντιπολιτευτικού λόγου, συνεχή παρουσία στην κοινωνία, ρεαλιστικές παρεμβάσεις επί δημοτικών θεμάτων, συμμετοχή σε όλα τα νομικά πρόσωπα του Δήμου Πατρέων κ.α.), βάλαμε ως στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου επαφών με δήμους της χώρας που έχουν επιδείξει μικρές και μεγάλες επιτυχίες σε ποικίλους τομείς.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα συναντηθήκατε με αρκετούς δημάρχους…

Προσωπικά έχω επισκεφτεί περισσότερους από 40 Δήμους κατά τη διάρκεια αυτής της τριετίας και έχω συναντηθεί με τους Δημάρχους των περισσότερων, πρώτα στα Δημαρχεία τους εθιμοτυπικά και έπειτα έξω στην κοινωνία, εκεί που χτυπά η καρδιά της κάθε πόλης, εκεί που η κάθε επιτυχημένη πρακτική δοκιμάζεται, ελέγχεται, εξυπηρετεί, βελτιώνει τη ζωή των δημοτών, αλλάζει την εικόνα της πόλης, οδηγεί τους σύγχρονους δήμους σε δρόμους προόδου, εξέλιξης, ανάπτυξης.

Μας θέλγουν στο σπιράλ οι καλές πρακτικές! Μόνο κέρδος έχεις όταν τις αναζητάς, τις μελετάς, εμπνέεσαι από αυτές, μαθαίνεις τις λεπτομέρειες της εφαρμογής τους, λύνεις τις απορίες σου και προσπαθείς να τις εμπεδώσεις, να τις υιοθετήσεις και να τις προσαρμόσεις και στη δική σου ζωή, στη δική σου πόλη, στη δική σου περιοχή ενδιαφέροντος.

Η πολυπρόσωπη ομάδα του «σπιράλ» φιλοδοξεί να διοικήσει την πόλη από θέση ευθύνης. Και παρότι η γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευση των μελών και στελεχών μας είναι στοιχεία επαρκή για την κατάρτιση ενός πλήρους προγράμματος προοπτικής της Πάτρας, εμείς ζητάμε και το «κάτι παραπάνω». Το μέλλον δεν  μπορεί να περιμένει, η πόλη μας βρίσκεται σε σημείο οριακό, τα βήματα οφείλουμε να τα κάνουμε γρήγορα και μεθοδικά. Εκεί είναι που χρειάζονται οι καλές πρακτικές. Ένα τηλεφώνημα σε έναν δήμαρχο και μία σύσταση στον εξειδικευμένο συνεργάτη του, μπορεί να σε γλιτώσει από πολλή ταλαιπωρία και από χαμένους χρόνους, να σε απαλλάξει από δαπάνες πόρων (οικονομικών και ανθρώπινων) και να σου δώσει μια λύση, μια ιδέα, μια συμβουλή, έστω μια απάντηση.

Το τελευταίο δίμηνο έκανα πολλά τηλεφωνήματα σε δημάρχους της χώρας, άλλους που γνώρισα σε αυτή τη διαδρομή, άλλους που μου σύστησαν άνθρωποι εμπιστοσύνης, άλλους που δεν τους ήξερα καν. Αυτή τη φορά δεν τηλεφώνησα να τους συμβουλευτώ για κάποιο θέμα  αυτοδιοικητικής αρμοδιότητας, τηλεφώνησα για να τους καλέσω στην Πάτρα για να συμμετάσχουν στην ημερίδα μας. Σε κάποιους αρκέστηκα απλώς να υπενθυμίσω το ραντεβού της 8ης Οκτωβρίου 2022, μια ημερομηνία που την είχα από καιρό σημειωμένη στην ατζέντα μου γι’ αυτό το λόγο.

Η ανταπόκριση από τους Δήμους ήταν μεγάλη…

Είναι συγκινητικό πως 20 Δήμοι της χώρας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και θα εκπροσωπηθούν στην εκδήλωσή μας παρουσιάζοντας τις καλές πρακτικές τους. Είμαι ευγνώμων που τόσοι Δήμαρχοι θα αφιερώσουν χρόνο για να μεταβούν στην Πάτρα και να παρουσιάσουν σε ένα κοινό (μη ψηφοφόρων τους) τα επιτεύγματά τους.  Εξωστρέφεια στην πράξη! Μια εξωστρέφεια που είναι δομικό στοιχείο της λογικής μας στο «σπιράλ». Την πιστεύουμε, την εφαρμόζουμε, την επιζητούμε, την εγκρίνουμε ως φιλοσοφία και ως πολιτική πράξη».

Φέρνουμε τώρα στην Πάτρα, στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων», αυτοδιοικητικούς από όλη τη χώρα για να μας παρουσιάσουν τις επιτυχίες τους. Θα είμαστε εκεί επί 8ωρο να κρατάμε σημειώσεις, να ζητάμε διευκρινίσεις, να μαθαίνουμε από αυτούς που τα κατάφεραν. Μετά θα δούμε με ποιον τρόπο κάθε καλή πρακτική θα μπορέσει να ωφελήσει την Πάτρα, τους πατρινούς, το κοινό μας μέλλον.

Τι θα θέλατε για τη συνέχεια;

Φιλοδοξώ η επόμενη μεγάλη στιγμή εξωστρέφειας που θα ζήσω να είναι όταν κάποιος άλλος Δήμαρχος ή έστω δημότης θα καλέσει την Πάτρα για να του παρουσιάσει μια επιτυχημένη πρακτική. Εμείς στο σπιράλ θεωρούμε πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί στο κοντινό μας μέλλον και περνά μέσα από την επιλογή της πόλης να διοικηθεί με αυτό που εμείς αποκαλούμε «λογική σπιράλ», δηλαδή με ανοιχτοσύνη, συνεργατικά, χωρίς παρωπίδες και κομματικά βαρίδια στις πλάτες, με διάθεση αγνής προσφοράς, με πυξίδα αποκλειστικά αυτοδιοικητική και με την πόλη απόλυτη προτεραιότητα στις σκέψεις και στις πολιτικές μας. Έχουμε διαμορφωμένο όραμα για την Πάτρα και θα το… ξεδιπλώσουμε προσεχώς.

Προς το παρόν,  καλούμε τους συνδημότες μας να έρθουν το Σάββατο (από τις 12μμ μέχρι τις 8μμ το απόγευμα) για να γνωρίσουν και να ακούσουν εκείνους που τα δικά τους οράματα για τις πόλεις τους τα υπηρετούν με συνέπεια και επιτυχία. Αξίζει ένα πέρασμα από το θέατρο, έστω μια βόλτα. Αν μη τι άλλο, θα είναι σαν να διατρέχουμε τη χώρα ολόκληρη (πρωτεύουσες νομών, Αττική και περιφέρεια, νησιά, αγροτικές περιοχές, μικρούς και μεγάλους δήμους, σχεδόν όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας), μέσα από ένα θέατρο, μέσα από μια ημερίδα. Αυτή είναι ιδέα! Και χαίρομαι που την υλοποιούμε. Εξωστρέφεια.

Οι 20 καλεσμένοι Δήμαρχοι του σπιραλ και τα θέματα που θα συζητηθούν

Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» (από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το απόγευμα) και είναι ελεύθερη για το κοινό. 

Καλεσμένοι του Πέτρου Ψωμά είναι εν ενεργεία δήμαρχοι από όλη τη χώρα που έχουν καταγράψει κάποια επιτυχία σε συγκεκριμένο τομέα των δημοτικών αρμοδιοτήτων. Είναι οι εξής:

 

·        Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων

·        Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

·        Χαράλαμπος Λυσίκατος, Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας

·        Δημήτρης Λοτσάρης, Δήμαρχος Άνδρου

·        Θανάσης Βασιλόπουλος, Δήμαρχος Καλαμάτας

·        Γιάννης Κορεντσίδης, Δήμαρχος Καστοριάς

·        Γιάννης Κωνσταντάτος, Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης

·        Γιάννης Φωστηρόπουλος, Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου

·        Γιώργος Καπεντζώνης, Δήμαρχος Δωρίδος

·        Παναγιώτης Σημανδηράκης, Δήμαρχος Χανίων

·        Λάζαρος Μαλούτας, Δήμαρχος Κοζάνης

·        Βαγγέλης Ντηνιακός, Δήμαρχος Χαϊδαρίου

·        Παναγιώτης Νάνος, Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα

·        Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, Δήμαρχος Βέροιας

·        Γιώργος Στάντζος, Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου

·        Ευάγγελος Φραγκάκης, Δήμαρχος Χάλκης

·        Ροζίτα Βαβέτση, Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά

·        Αντώνης Γκουντάρας, Δήμαρχος Αγιάς Λάρισας

·        Σπύρος Μυλωνάς, Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας

 

Διευκρινίζεται πως ο Σπύρος Μυλωνάς θα παραστεί στην εκδήλωση ως εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδος, καθώς οι διοργανωτές επέλεξαν να μην καλέσουν στην ημερίδα ως ομιλητές Δημάρχους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Το σπιράλ συνομιλεί με όλους τους Δήμους ανά την Ελλάδα, τους ο οποίους ο Πέτρος Ψωμάς επισκέπτεται συνειδητά και μεθοδικά από την αρχή της αυτοδιοικητικής του διαδρομής. Η «Συνάντηση Δημάρχων στην Πάτρα» επιδιώκει να δώσει τη δυνατότητα σε Δημάρχους μακρινών πόλεων να έρθουν στην πόλη και να καταθέσουν τις καλές τους πρακτικές.

Στην εισαγωγική συνεδρία, στις 12μμ του Σαββάτου θα συμμετάσχουν ακόμα οι:

·        Πάνος Σκοτινιώτης, Τέως Δήμαρχος Βόλου

·        Ανδρέας Καράβολας, Πρώην Δήμαρχος Πατρέων και ο οικοδεσπότης

·        Πέτρος Ψωμάς, Επικεφαλής δημοτικής παράταξης «σπιράλ»

 

Μεταξύ των θεμάτων που θα παρουσιαστούν στην ημερίδα είναι και τα ακόλουθα:

«Οι κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ευρώπης»

«Καλές πρακτικές για το Περιβάλλον,

«Διαχείριση απορριμμάτων»

«Εξοικονόμηση ενέργειας»

«Αναπτυξιακές Εταιρείες Ο.Τ.Α»

«Η ευρωπαϊκή προοπτική των δήμων»

«Δράσεις διαχείρισης βιο-αποβλήτων»

«Γραφείο δημότη»

«Υγιείς πόλεις»

«Ηλεκτρονική διακυβέρνηση»

«Έξυπνες πόλεις»

«Δημοτική συγκοινωνία»

«Καινοτομία και εξωστρέφεια»

«Ψηφιακός Μετασχηματισμός»

«Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Δημοτών και Επιχειρήσεων»

«Τουριστική ανάπτυξη με μοχλό τον Δήμο»

«Ενεργειακές Κοινότητες»

«Μετάβαση σε ένα πράσινο μέλλον»

«Δίκτυα Πόλεων»

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις