Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Νέα αρχή για πασίγνωστο διατηρητέο της Ρήγα Φεραίου- Ήταν το σπίτι του Ανδρέα Μιχαλακόπουλου

Νέα αρχή για πασίγνωστο διατηρητέο της Ρ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Το ιστορικό κτίριο υπήρξε έδρα της Αχαϊκής Τράπεζας και αναμένεται να εξελιχθεί σε super hot προορισμό για τους λάτρεις της μόδας και των luxury labels

 Ένα ακόμα ιστορικό κτίριο και μάλιστα στην καρδιά της εμπορικής Πάτρας, στον πολυσύχναστο  πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου, αναβιώνει και σύντομα θα ξανανοίξει τις πόρτες του: Πρόκειται για το εμβληματικό αρχοντικό που υπήρξε κατοικία του κορυφαίου πατρινού πολιτικού Ανδρέα Μιχαλακόπουλου (1875-1938), ο οποίος διατέλεσε μάλιστα πρωθυπουργός της Ελλάδας την περίοδο 1924- 1925. Το νεοκλασικό αυτό υπήρξε και η στέγη της Αχαικής Τράπεζας και βρίσκεται απέναντι από το H&Μ, πολύ κοντά στο Επιμελητήριο Αχαίας. Ιδιοκτησία πλέον των αδελφών Ανδρικόπουλων, των ομώνυμων σούπερ μάρκετ, μόλις μισθώθηκε και ξεκινάει αυτόματα η ανάπλασή του.

 Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του thebest.gr το γνωστό διατηρητέο νοικιάστηκε από επιχειρηματίες της περιφέρειας και της Αθήνας ώστε να μετατραπεί σε multi brand megastore νέας εποχής. Εκτείνεται σε 825 τ.μ.  με ισόγειο, ημιώροφο, δύο ορόφους και δώμα. Δίχως να πειραχθούν τα νεοκλασικά του στοιχεία, θα φιλοξενήσει αναγνωρισμένες εταιρείες διεθνούς φήμης, θα συνδέεται με ήδη επιτυχημένο και βραβευμένο e- shop, θα παρέχει ακόμα και υπηρεσίες private shopping αλλά και καφετέρια στο εσωτερικό του αίθριο. Τα μωσαικά, τα γύψινα, οι καμάρες κ.α. θα παραμείνουν στις σάλες του όπου φιγουράρει και πλακέτα μνήμης για τον Μιχαλακόπουλο. Αυτό το διάστημα, λόγω των απαραίτητων εργασιών για το νέο, φιλόδοξο project, καλύπτεται η όμορφη και νοσταλγική πρόσοψή του. (Πιθανόν να γίνουν αποκαλυπτήρια τη γιορτινή περίοδο ή στις αρχές του καινούριου έτους, είναι κρίμα τέτοιοι iconic χώροι να μαραζώνουν).

 

Ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος, του οποίου ο ανδριάντας υπάρχει στο κάτω μέρος της πλατείας Ολγας, λαμπρύνει με το όνομά του την ένδοξη παράδοση πολιτικών ονομάτων της Αχαίας. Απόφοιτος του θρυλικού Α Γυμνασίου Πατρών, αριστούχος της Σχολής Ευελπίδων, με σπουδές νομικής σε Γαλλία, Γερμανία και Αθήνα εξελέγη βουλευτής με το κόμμα των Φιλελευθέρων για πρώτη φορά το 1911. Ηταν μια σπάνια νομομαθής προσωπικότητα, δεινός ρήτορας και εισηγητής των νόμων κοινωνικής πολιτικής τής πρώτης κυβερνήσεως Βενιζέλου για τα εργατικά ατυχήματα και τους συνεταιρισμούς. Πήρε μέρος στις διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη των Σεβρών, εκπροσώπησε τη χώρα στην Κοινωνία των Εθνών και συνυπέγραψε το Σύμφωνο Ειρήνης και Φιλίας Ελλάδος Τουρκίας στην Άγκυρα το 1930. Φανατικός βιβλιόφιλος διέθετε προσωπική βιβλιοθήκη 30.000 τόμων. Μετά  την άνοδο τού Ι. Μεταξά εξορίστηκε στην Πάρο και λίγο μετά απεβίωσε.

 «Ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος έκαμε στη ζωή του πάντα το εθνικό του καθήκον. Το φωτεινό του πνεύμα είχε ταχθή να φωτίζη την Ελλάδα. Δεν εγνώρισε άλλη μεγαλύτερη φροντίδα. Αυτό θα το χρεωστή αιώνια η Ελλάς στη μνήμη του» έγραψε ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος μετά το θάνατό του. 

Η κόρη του Ελένη, έγινε μετέπειτα σύζυγος του βιομηχάνου Λεωνίδα Κανελλόπουλου. Το αρχείο του βρίσκεται στο Ελληνικό Λογοτεχνικό Ιστορικό Αρχείο, [Ε.Λ.Ι.Α.], στο οποίο δωρήθηκε τον Μάρτιο του 1997 από τον ανιψιό του Σπύρο Μιχαλακόπουλο και τον Αύγουστο του 1997 από την εγγονή του Μαριλένα Παπαλεξοπούλου. 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις