Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

«Ζωντανεύει» η λεγόμενη Αλάμπρα, το iconic μέγαρο- αξιοθέατο της οικογένειας Γκολφινόπουλου

«Ζωντανεύει» η λεγόμενη Αλάμπρα, το icon...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

To μνημειακό art nouveau κτίριο στα Ψηλαλώνια μετά από απραξία τόσων χρόνων θα αποκτήσει ισόγειο fun restaurant με τη σφραγίδα του επιχειρηματία Τόλη Φωτεινάτου

Ένα μοναδικό, αρχιτεκτονικό «στολίδι» της Πάτρας θα ξανανοίξει τις πόρτες του στο κοινό. Ο λόγος για την πρώην «Αλάμπρα» ή το Μέγαρο Γκολφινόπουλου στα Ψηλαλώνια. Ο επιχειρηματίας της εστίασης Τόλης Φωτεινάτος που διατηρεί στην παραλία Καστελόκαμπου το γνωστό και πολύ επιτυχημένο beach bar restaurant Tulum- ενώ έχει δραστηριοποιηθεί με γευστικά στέκια και στην πλατεία Ολγας- θα ανακαινίσει την μεγάλη, ισόγεια σάλα ενώ θα κάνει επίσης χρήση του εξωτερικού εξώστη και του αντίστοιχου, απέναντι τμήματος της πλατείας.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί το χειμερινό Tulum, με all day λειτουργία και απόλυτο σεβασμό στη vintage ομορφιά του μνημειακού αυτού κτιρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr μόλις «έπεσαν οι υπογραφές» και άμεσα ξεκινούν οι εργασίες ώστε ο χώρος να είναι έτοιμος για τις εορταστικές μέρες του Δεκεμβρίου.

 

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ: Παλιά κατοικία του πρώην δημάρχου και πρόξενου Κωνσταντίνου Γκολφινόπουλου, εδώ οι πατρινοί πρωτόφαγαν σάντουιτς!

 Το εμβληματικό art nouvau κτίριο, -γωνιακό διατηρητέο που κατασκευάστηκε το 1917- αποτελεί αξιοθέατο της πλατείας αλλά και ιστορικό τοπόσημο όλης της πόλης. Το τμήμα με το μεταλικό θόλο και τις τζαμαρίες σε καμάρες και κύκλους υψώνεται ως ένα από τα πιο εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία του όλου οικοδομήματος και ξεχωρίζει όχι μόνο στα Ψηλαλώνια αλλά και αγναντεύοντάς το από την Τριών Ναυάρχων. Πρώην μεγαλοαστική κατοικία, συνδέεται με την οικογένεια του νομικού, διπλωμάτη και πολιτικού Κωνσταντίνου Γκολφινόπουλου που υπήρξε δήμαρχος Πατρέων και πρόξενος Δυτικής Γερμανίας με έντονη ενασχόληση με τα δημόσια έργα στην Πάτρα. Πέρα από σπίτι πάντως, έχει λειτουργήσει και ως σχολείο, αστυνομική λέσχη, καφενείο- ψησταριά και μπιστρό καθώς κατά καιρούς άλλαζαν χρήση τα ισόγεια και υπόγεια τμήματά του. Μάλιστα, εδώ οι πατρινοί πρωτοέφαγαν σάντουιτς! Το 2008 οι κληρονόμοι το ανακαίνισαν ενώ πρόσφατα είχε γνωστοποιηθεί η πρόθεση για πώληση (η σχετική αγγελία έγραφε τιμή 1.300.000 ευρώ). Διαθέτει συνολικά 1372 τ.μ. σε οικόπεδο 478 τ.μ. αποπνέοντας σπάνια νεοκλασική αρχοντιά. Μετά από πολλά χρόνια λοιπόν «σιωπής» και αδράνειας, μαθαίνουμε λοιπόν επιτέλους πως θα αξιοποιηθεί.

Τέλος επισημαίνουμε πως αποτελεί διεθνές trend η αξιοποίηση ιστορικών κτιρίων ρετρό σαγήνης. Και χαιρόμαστε που μετά από το The Bold Type στην πλατεία Αγίου Γεωργίου  «ξυπνά» ένα ακόμα iconic μέγαρο της πόλης. Επικρατεί η αντίληψη και έχει γραφτεί πως ίσως πρόκειται για το ωραιότερο παλιό σπίτι της Πάτρας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις