Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Εμφύλιος στη βασιλική οικογένεια της Δανίας μετά την αφαίρεση των τίτλων από τα παιδιά του

Εμφύλιος στη βασιλική οικογένεια της Δαν...

Ο δευτερότοκος γιος της Μαργαρίτας Β' δήλωσε πως η μητέρα του «πλήγωσε» τα τέσσερα παιδιά του

Δριμύ κατηγορώ κατά της 82χρονης βασίλισσας Μαργαρίτας της Δανίας εξαπέλυσε την Πέμπτη ο δευτερότοκος γιος της, πρίγκιπας Ιωακείμ, μετά την απόφαση της μονάρχη να αφαιρέσει από την 1η Ιανουαρίου του 2023 τους βασιλικούς τίτλους από τα τέσσερα παιδιά του. Ο 53χρονος γαλαζοαίματος, που τα τελευταία χρόνια ζει στο Παρίσι με την δεύτερη σύζυγό του, πριγκίπισσα Μαρί, δήλωσε πως μόνο πριν πέντε ημέρες ενημερώθηκε ότι τα τέσσερα παιδιά του δεν θα φέρουν πλέον τους τίτλους του «πρίγκιπα» και της «πριγκίπισσας» από το νέο έτος και, απλώς, θα αποκαλούνται «Αυτού ή Αυτής Εξοχότης».

«Μου δόθηκαν πέντε μέρες προθεσμία για να τα ενημερώσω,(τα παιδιά μου). Τον Μάιο μου παρουσίασαν ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο αυτό θα συνέβαινε (η απώλεια των τίτλων), όταν καθένα από τα παιδιά θα έκλεινε τα 25 έτη», δήλωσε ο πρίγκιπας, διαψεύδοντας το παλάτι που είχε αφήσει να διαρρεύσει πως ο Δανός γαλαζοαίματος είχε ενημερωθεί από τον περασμένο Μάιο για την απόφαση της μητέρας του.

«Είμαστε όλοι πολύ λυπημένοι. Δεν είναι καθόλου αστείο να βλέπεις τα παιδιά σου να πληγώνονται. Έχουν βρεθεί σε μια κατάσταση που δεν κατανοούν», δήλωσε ο Δανός γαλαζοαίματος σε δημοσιογράφους της εφημερίδας Ekstra Bladet έξω από την πρεσβεία της Δανίας στο Παρίσι. Ο 23χρονος πρίγκιπας Νικολάι και ο 20χρονος πρίγκιπας Φέλιξ, παιδιά του Ιωακείμ από τον πρώτο του γάμο με την κόμισσα Αλεξάνδρα καθώς και ο 13χρονος πρίγκιπας Χένρικ και η 10χρονη πριγκίπισσα Αθήνα, τα δύο παιδιά που έχει αποκτήσει ο πρίγκιπας Ιωακείμ από τον δεύτερο γάμο του με την πριγκίπισσα Μαρί, Γαλλίδα «κοινή θνητή», από την 1η Ιανουαρίου του 2023 θα μπορούν να χρησιμοποιούν τους τίτλους «κόμης και κόμισσα του Μονπεζάτ». Οι πρίγκιπες Νικολάι και Φέλιξ δεν φοίτησαν σε στρατιωτική Ακαδημία, όπως είθισται για τους γόνους των βασιλικών οίκων αλλά και οι δύο κάνουν καριέρα στο μόντελινγκ.

Για την απόφασή της να αφαιρέσει τους βασιλικούς τίτλους από τα τέσσερα από τα οκτώ εγγόνια της η 82χρονη βασίλισσα, που γιόρτασε στις 20 Σεπτεμβρίου το Χρυσό Ιωβηλαίο της, δήλωσε: «Είναι μια σκέψη που είχα εδώ και πολύ καιρό και θεωρώ ότι θα είναι καλό για το μέλλον τους». Η μακροβιότερη πλέον μονάρχης στην Ευρώπη, μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ στις 8 Σεπτεμβρίου, δεν αφαίρεσε τους βασιλικούς τίτλους από τα τέσσερα παιδιά του πρωτότοκου γιου της, πρίγκιπα Φρέντερικ, ο οποίος είναι και ο διάδοχος του θρόνου.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Γουσταύο της Σουηδίας και τον Κάρολο της Αγγλίας η βασίλισσα Μαργαρίτα


Με ανακοίνωση του το παλάτι της Δανίας δήλωσε για την απόφαση της βασίλισσας Μαργαρίτας πως: «Η βασίλισσα θέλει να δημιουργήσει το πλαίσιο ώστε τα τέσσερα εγγόνια της να είναι σε θέση να διαμορφώσουν τη ζωή τους σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό χωρίς να περιορίζονται από τις ειδικές απαιτήσεις και τα καθήκοντα που έχει μια επίσημη σχέση με τον βασιλικό οίκο της Δανίας». Στην ίδια δήλωση τονίζεται πως η απόφαση της μονάρχη σχετίζεται με παρόμοιες αποφάσεις που έλαβαν και άλλοι βασιλικοί οίκοι τα τελευταία χρόνια.

Τον Οκτώβριο του 2019 ο βασιλιάς Κάρολος Γουσταύος της Σουηδίας ανακοίνωσε πως τα παιδιά της κόρης του, πριγκίπισσας Μαντλέν και του συζύγου της, Κρις Ο'Νιλ καθώς και τα παιδιά του γιου του, πρίγκιπα Κάρολου Φίλιππου και της πριγκίπισσας Σοφίας, θα χάσουν τους βασιλικούς τους τίτλους. Έτσι, μόνο τα δύο ανήλικα εγγόνια του από την διάδοχό του, πριγκίπισσα Βικτώρια, είναι πλέον, «πριγκίπισσα» Εστέλ της Σουηδίας και «πρίγκιπας» Όσκαρ της Σουηδίας. Στο ίδιο μήκος κύματος για ένα περιορισμένο σχήμα των εργαζόμενων μελών της βασιλικής οικογένειας και ο νέος βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα απονείμει βασιλικούς τίτλους στα δύο παιδιά του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ, τον 3χρονο Άρτσι και την ενός έτους Λίλιμπετ Νταϊάνα, που, προς το παρόν, δεν φέρουν κανένα τίτλο, αν και εγγόνια βασιλιά.

Πάντως, η παραπάνω απόφαση της βασίλισσας της Δανίας δεν επηρεάζει την σειρά διαδοχής. Ο πρίγκιπας Ιωακείμ παραμένει έκτος στην διαδοχή για το θρόνο της Δανίας και ακολουθούν τα τέσσερα παιδιά του από την έβδομη μέχρι την δέκατη θέση. Από την πλευρά της η πρώτη σύζυγος του πρίγκιπα Ιωακείμ, η 58χρονη κόμισσα Αλεξάνδρα, μέσω της γραμματέως της δήλωσε στην εφημερίδα της Δανίας Billed Bladet πως τόσο η ίδια όσο και ο πρίγκιπας Ιωακείμ και η δεύτερη σύζυγός του, «είναι και οι τρεις τους βαθιά σοκαρισμένοι» από την απόφαση της βασίλισσας να αφαιρέσει από τα παιδιά τους τους τίτλους τους. «Τα παιδιά αισθάνονται αποκλεισμένα. Δεν μπορούν να καταλάβουν τον λόγο που τους αφαιρέθηκε η ταυτότητά τους», δήλωσε η πρώτη σύζυγος του πρίγκιπα Ιωακείμ μέσω της γραμματέως της και πρόσθεσε πως προς το παρόν είναι πολύ σοκαρισμένη για να προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις.

Το παλάτι της Δανίας απαντά στην «επίθεση» του πρίγκιπα Ιωακείμ στην βασίλισσα Μαργαρίτα

Μετά τις σκληρές δηλώσεις του πρίγκιπα Ιωακείμ πως τα τέσσερα παιδιά του ειδοποιήθηκαν μόνο πριν πέντε ημέρες για την απόφαση της βασίλισσας Μαργαρίτας να τους αφαιρέσει τους βασιλικούς τίτλους, το παλάτι της Δανίας με επίσημη ανακοίνωση διαψεύδει τον δευτερότοκο γιο της μονάρχη. Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως: «"υπάρχουν πολλά συναισθήματα" (μετά την απόφαση), αλλά αυτή η απόφαση είχε παρθεί εδώ και πολύ καιρό και λήφθηκε για να εξασφαλίσει το μέλλον της μοναρχίας».

Τα τέσσερα παιδιά του πρίγκιπα Φρέντερικ, διαδόχου του θρόνου, διατηρούν τους τίτλους τους. Πρόκειται για τον 16χρονο πρίγκιπα Κρίστιαν, την 15χρονη πριγκίπισσα Ιζαμπέλα και τα 11χρονα δίδυμα, τον πρίγκιπα Βίνσεντ και την πριγκίπισσα Ζοζεφίν. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης στη Δανία, η απόφαση της Μαργαρίτας να στερήσει τους βασιλικούς τίτλους στα τέσσερα από τα οκτώ εγγόνια της έχει δημιουργήσει ψυχρή ατμόσφαιρα ανάμεσα στα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Δανίας. Αν και η οικογένεια φαινόταν πάντα ενωμένη και δημόσια ποτέ δεν υπήρξε έριδα ανάμεσα στη βασίλισσα και τον μικρότερο γιο της, όπως όλα δείχνουν, οι ισορροπίες ανατρέπονται καθώς και ο πρίγκιπας Ιωακείμ αλλά και η πρώτη σύζυγός του δεν φείδονται δηλώσεων. Μόλις πριν από δύο εβδομάδες σύσσωμη η βασιλική οικογένεια συμμετείχε στους εορτασμούς για το Χρυσό Ιωβηλαίο της βασίλισσας (τα 50 χρόνια στο θρόνο) και τίποτα δεν προμήνυε την «καταιγίδα» που θα χτυπούσε τα ανάκτορα της Δανίας.

Πριγκίπισσα Μαίρη και πριγκίπισσα Μαρί της Δανίας: Δυο συννυφάδες σε πόλεμο;


Η ένταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στις δύο πριγκίπισσες της Δανίας, Μαίρη και Μαρί, δεν αποκλείεται να έχει συμβάλει στην απόφαση της βασίλισσας Μαργαρίτας να αφαιρέσει τους βασιλικούς τίτλους από τα παιδιά του δευτερότοκου γιου της. Η 50χρονη Μαίρη Ντόναλντσον από την Αυστραλία είναι η «κοινή θνητή», που γνώρισε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000 τον διάδοχο του θρόνου της Δανίας, πρίγκιπα Φρέντερικ. Το ζευγάρι παντρεύτηκε τον Μάιο του 2004 και απέκτησε τέσσερα παιδιά.

Η 46χρονη Γαλλίδα Μαρί Καβαλιέ είναι η δεύτερη σύζυγος του πρίγκιπα Ιωακείμ της Δανίας. Κόρη του διαφημιστή Αλέν Καβαλιέ και της Φρανσουάζ Γκρασό, ιδιοκτήτριας Πύργου στην Αβινιόν, μετακόμισε με την μητέρα της στην Ελβετία μετά το διαζύγιο των γονιών της. Σπούδασε Οικονομικά στη Γενεύη και έκανε μεταπτυχιακό στις Τέχνες σε κολλέγιο του Μανχάταν. Εργάστηκε σε μεγάλες εταιρείες σε Γαλλία και ΗΠΑ μέχρι που τον Αύγουστο του 2005 βρέθηκε στα φώτα της δημοσιότητας, όταν φωτογραφήθηκε σε διακοπές στην Αβινιόν της Γαλλίας με τον Δανό πρίγκιπα Ιωακείμ. Το 2007 η Μαρί Καβαλιέ συνάντησε για πρώτη φορά την βασίλισσα της Δανίας και τον Μάιο του 2008 παντρεύτηκε τον πρίγκιπά της. Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά ενώ ο Ιωακείμε είχε ήδη δύο γιους από τον πρώτο του γάμο με την Αλεξάνδρα Μάνλεϊ, κόμισσα του Φρεντέρικσμπουργκ.

Τον Ιανουάριο του περασμένου έτους δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο έκαναν λόγο για «αντιπαλότητα» μεταξύ των δύο γυναικών. Η αποκάλυψη των ψυχρών σχέσεων της πριγκίπισσας Μαίρη με την πριγκίπισσα Μαρί έγινε όταν η τελευταία σε συνέντευξή της δήλωσε πως «αναγκάστηκε» με τον σύζυγό της και τα δύο παιδιά τους να μετακομίσουν στο Παρίσι μόνιμα εντός του 2021. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους ο πρίγκιπας Ιωακείμ διαγνώστηκε με θρόμβωση στον εγκέφαλο και ο αδελφός του έτρεξε στο πλευρό του, ενώ η πριγκίπισσα Μαίρη παρέμεινε στην Κοπεγχάγη.

Η πριγκίπισσα Μαρί τον ίδιο μήνα παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό της Δανίας «See and Hear» και δήλωσε πως η απόφαση να μείνει η οικογένειά της μόνιμα στο Παρίσι δεν είναι αποκλειστικά δική τους απόφαση. «Όχι, δεν είμαστε μόνο εμείς που αποφασίζουμε πάντα. Νομίζω πως αυτό είναι σημαντικό να το γνωρίζετε», τόνισε αινιγματικά η πριγκίπισσα της Δανίας. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο πριγκιπισσών έγινε αισθητός όταν σε δημόσιες εκδηλώσεις στην Κοπεγχάγη έχουν εμφανιστεί με παρόμοια σύνολα. Αίσθηση είχε προκαλέσει η εμφάνιση της πριγκίπισσας Μαίρη το 2013 με μάξι εντυπωσιακή κόκκινη τουαλέτα σε επίσημη εκδήλωση ενώ ένα έτος μετά η πριγκίπισσα Μαρί εμφανίστηκε σε επίσημο δείπνο στα ανάκτορα της Κοπεγχάγης με παρόμοια τουαλέτα και στην ίδια ακριβώς απόχρωση.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight