Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΜΟΥΣΙΚΗ

/

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο θρυλικός Αμερικανός σαξοφωνίστας Φέροου Σάντερς

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο θρυλικός Αμερ...

Ο θάνατος του ανακοινώθηκε στις 24/9 από τη δισκογραφική του εταιρεία Luaka Bop, η οποία κυκλοφόρησε το 2021 το άλμπουμ «Promises», μια συνεργασία με τους Floating Points & τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου

Θλίψη και συγκίνηση σκόρπισε στους μουσικόφιλους η είδηση ότι πέθανε ο θρύλος της τζαζ Φέροου Σάντερς (Pharoah Sanders) που ήταν γνωστός για το μοναδικό, δεξιοτεχνικό του παίξιμο και για τη συνεργασία του με τον Τζον Κολτρέιν στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Ο Pharoah Sanders που ήταν ένας εξαιρετικός σαξοφωνίστας πέθανε σε ηλικία 81 ετών.

Ο θάνατος του ανακοινώθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου από τη δισκογραφική του εταιρεία Luaka Bop, η οποία κυκλοφόρησε το 2021 το άλμπουμ «Promises», μια συνεργασία με τους Floating Points και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου.

«Είμαστε συντετριμμένοι που ανακοινώνουμε ότι ο Φέροου Σάντερς πέθανε» αναφέρεται σε ανάρτηση της Luaka Bop στο Twitter. «Πέθανε ήσυχα περιτριγυρισμένος από τη στοργική οικογένεια και τους φίλους στο Λος Άντζελες νωρίτερα σήμερα το πρωί. Πάντα το πιο όμορφο ανθρώπινο ον, ας αναπαύεται εν ειρήνη».

Ο Σάντερς ανήκε σε μια ομάδα μουσικών οι οποίοι, στα μέσα του 20ου αιώνα, άνοιξαν τις πόρτες της τζαζ για να επιτρέψουν έντονες δυσαρμονίες, εκτεταμένες οργανικές τεχνικές και ένα νέο στυλ αυτοσχεδιασμού προσανατολισμένο στην ελεύθερη μορφή συλλογικής έκφρασης και όχι σε ατομικά σόλο, αναφέρει το Pitchfork.

Γεννημένος στις 13 Οκτωβρίου του 1940 στο Λιτλ Ροκ του Αρκάνσας, ο Φέρελ Σάντερς, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, ήταν τουλάχιστον μια δεκαετία νεότερος από τους μουσικούς που ξεκίνησαν το πρώτο κύμα της free jazz, μια γενιά που περιλάμβανε τον Τζον Κολτρέιν. Το άλμπουμ που κυκλοφόρησε το 1969, με τίτλο Karma, με έντονες τις επιρροές της παραδοσιακής Αφρικανικής μουσικής και της νοτιοανατολικής Ασίας, θεωρείται μία σημαντική στιγμή στην καριέρα του. Στη δεκαετία του 1970, ο Sanders συνέχισε να κυκλοφορεί δίσκους ως επικεφαλής μπάντας. Το 1973, Sanders κυκλοφόρησε album στην Arista και στο δισκογραφικό label της avant garde jazz μουσικής India Navigation, ενώ τη δεκαετία του ’80 έβγαζε τις μουσικές του δουλειές στο Theresa label.

Όπως διαβάσαμε στην εφημερίδα The Guardian, στα μέσα της δεκαετίας του 2010, ο Pharoah Sanders άκουσε μία σύνθεση του παραγωγού της Βρετανικής ηλεκτρονικής σκηνής Sam Shepherd και του ζήτησε να συνεργαστούν και το αποτέλεσμα ήταν το album «Promises» το 2021 που ηχογραφήθηκε το 2019, με την London Symphony Orchestra, και ήταν το πρώτο νέο άλμπουμ του Sanders εδώ και σχεδόν μία δεκαετία και έλαβε ιδιαίτερα θετικές κριτικές.

Με στοιχεία & από το ΑΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture