Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: «Να σφραγιστεί ο ποδηλατόδρομος, μέχρι να δοθεί στην κυκλοφορία» λέει στο thebest ο Ανδρέας Ηλιάδης- Οι παγίδες

Πάτρα: «Να σφραγιστεί ο ποδηλατόδρομος, ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Ο γιατρός, υπεύθυνος της ΜΕΘ Παίδων του ΠΓΝΠ Ανδρέας Ηλιάδης είναι και λάτρης του ποδηλάτου και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Πονεμένη ιστορία μοιάζει η μετακίνηση με ποδήλατο στην Πάτρα, δίνοντας την εικόνα μιας πόλης εχθρικής σχεδόν απέναντι στους ποδηλάτες. Μορφολογία, νοοτροπία οδηγών και ένας -υπό κατασκευή ακόμα- ποδηλατόδρομος, συνθέτουν ένα σκηνικό με επικίνδυνα σημεία όπως σημειώνει μιλώντας στο thebest.gr o Ανδρέας Ηλιάδης.

Εκτός από Γιατρός, Εντατικολόγος, Υπεύθυνος της ΜΕΘ Παίδων του ΠΓΝΠ, o κ. Ηλιάδης είναι και λάτρης του ποδηλάτου. Έχει εξαιτίας αυτού εντοπίσει σημεία – παγίδες και εκφράζει την αγωνία του, ειδικά στην περίπτωση χρήσης του ποδηλάτου από παιδιά. Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προτείνει, να κλείσει ο ποδηλατοδρόμος μέχρι να κατασκευαστεί πλήρως και να δοθεί το πλαίσιο λειτουργίας του, αλλά και μέχρι να γίνουν παρεμβάσεις ασφαλείας σε ανοικτά σημεία όπου ελλοχεύει κίνδυνος για τους ποδηλάτες.

Την ίδια ώρα οι εργασίες για τον υπό κατασκευή ποδηλατόδρομο βρίσκονται σε εξέλιξη και αυτή τη στιγμή έχει οριοθετηθεί το τμήμα της Ακτής Δυμαίων στο ύψος της Παπαφλέσσα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, Η παραλιακή διαδρομή θα ξεκινάει από την οδό Κανελλοπούλου και θα τερματίζει στην οδό Παπαφλέσσα όπου θα συνδεθεί με τον υφιστάμενο ποδηλατόδρομο που διέρχεται εντός του Νέου Λιμένα Πατρών από Παπαφλέσσα έως Ελ.Βενιζέλου.

 

Ο ποδηλατόδρομος που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί χρησιμοποιείται ήδη σε πολλά τμήματά του και ήδη έχουν παρατηρηθεί προβλήματα. Όχι μόνο λόγω των αυτοκινήτων ή των δικύκλων που μπαίνουν κάποιες φορές εκεί για να «κόψουν» δρόμο, αλλά και λόγω των σημείων που εγκυμονούν κινδύνους.

Ο Ανδρέας Ηλιάδης επισημαίνει τα σημεία αυτά.

«Είναι τρία πολύ επικίνδυνα σημεία που νομίζω όλοι οι ποδηλάτες έχουμε εντοπίσει. Το πρώτο είναι απέναντι από το νέο σταθμό του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Αχαΐας. Ξαφνικά, για να βρεθείς στον ποδηλατόδρομο πρέπει να βρεθείς μέσα σε δρόμο με αυτοκίνητα. Αν οι ποδηλάτες ποδηλατήσουν κατά μήκος  των κιγκλιδωμάτων του λιμένα, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη ροή των οχημάτων από πίσω τους»

Ο Ανδρέας Ηλιάδης με το ποδήλατό του

Ο Ανδρέας Ηλιάδης με το ποδήλατό του

«Το δεύτερο επικίνδυνο σημείο βρίσκεται στην Όθωνος Αμαλίας στο ύψος της Ναυτικής Διοίκησης Ιονίου. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο σημείο γιατί υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι προφανώς δεν γνωρίζουν -γιατί δεν υπάρχει και απαγορευτικό- και παρκάρουν κάθετα τα οχήματά τους και το μισό αυτοκίνητο κλείνει τον ποδηλατόδρομο. Αν  εσύ έρχεσαι ανέμελος και ακολουθείς τον ποδηλατόδρομο, εκεί πρέπει να βγεις δεξιά αλλά θα βρεθείς απέναντι από τα αυτοκίνητα και ό,τι ήθελε προκύψει», επισημαίνει ο κ. Ηλιάδης.

Το τρίτο σημείο που από την εμπειρία του υποδεικνύει ως επικίνδυνο είναι στην Όθωνος Αμαλίας στο ύψος του μώλου της Αγίου Νικολάου απέναντι από την Τριών Ναυάρχων. Στο σημείο όπως μπορείτε να δείτε και σε σημερινές φωτογραφίες του thebest.gr παρκάρουν αυτοκίνητα ή ακόμα και λεωφορεία για λίγο.

“Εκεί πάλι μπερδεύονται τα πράγματα. Μπαινοβγαίνουν αυτοκίνητα. Είναι σαν πάρκινγκ. Κάνουν όπισθεν τα αυτοκίνητα. Το έχω δει και το έχω παρακολουθήσει. Η σκέψη τους είναι να μην έχει εκεί αυτοκίνητα αλλά δεν είναι για τον ποδηλάτη που θα έρθει από την άλλη πλευρά. Το έχω δει και το έχω παρακολουθήσει. Κάνει όπισθεν για να βγει στον δρόμο και βλέπει από εκεί που είναι η ροή των αυτοκινήτων. Όμως δεν μπορεί να βλέπει ότι έρχονται από το νότιο πάρκο,  ποδηλάτες. Άρα θα  κάνει ο αυτοκινητιστής όπισθεν και ενδεχομένως να χτυπήσει ποδηλάτες».

Στο ύψος της Γεροκωστοπούλου επίσης στα παλιά ΚΤΕΛ Ζακύνθου, εκεί σταματά ξαφνικά ο ποδηλατόδρομος και δεν ξέρουμε πού θα πάμε επισημαίνει.

«Επειδή είμαι γιατρός της Εντατικής και έχουμε δει πολλούς ποδηλάτες και άσχημες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις σε παιδιά και έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία, νομίζω ότι ο ποδηλατόδρομος αυτός είναι επικίνδυνος, και πρέπει να σφραγιστεί, μέχρι να δοθεί στην κυκλοφορία. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ποδηλάτες που κινούνται σε αυτόν. Ας τον κλείσουμε, να μας δώσουν το πλάνο, πού πάει που τελειώνει, πού μπαίνουμε, πού δεν μπαίνουμε; Eίναι πάρα πολύ περίεργος ποδηλατόδρομος. Τον θεωρώ άκρως επικίνδυνο και η πρότασή μου είναι να απαγορευτεί η κίνηση μέχρι να δοθεί επίσημα στην κυκλοφορία, αν θα δοθεί επίσημα γιατί βλέπω εξαιρετικά επικίνδυνα σημεία. Φοβάμαι ότι αυτά τα σημεία είναι ανοικτά και μπλέκεται ο δρόμος με τον ποδηλατόδρομο χωρίς σαφή όρια, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η επικινδυνότητα για τους ποδηλάτες., αναφέρει.

«Δεν έχω καταλάβει γιατί πρέπει να είναι ανοικτά εκείνα τα σημεία. Όλοι έχουμε δει ποδηλατόδρομους στο εξωτερικό. Είναι πολύ συγκεκριμένοι και διακριτοί και υπάρχουν σαφή. Εδώ δεν μπορείς να καταλάβεις, βρίσκεσαι ξαφνικά σε σημεία τα οποία αυξάνουν την επικινδυνότητα.

Η πρότασή μου είναι τα σημεία που αναμειγνύονται με τον δρόμο να μπουν τουλάχιστον κορύνες εκεί. Εκτός κι αν θέλουν να εξυπηρετήσουν και κάποιους που θέλουν τις κάθετες θέσεις στάθμευσης. Πρέπει να αποφασίσουν. Υπάρχει πολύς κόσμος που έχει αυτή την αγωνία. Θέλουμε ασφαλή ποδηλατόδρομο. Έχουμε αγωνία ότι αυτή τη στιγμή μπαίνουν δειλά δειλά ποδηλάτες μέσα και χωρίς κανόνες και υπάρχει κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού».

Αναφερόμενος στα παιδιά τόνισε ότι «ο ποδηλατόδρομος αυτός θα χρησιμοποιηθεί κι από μικρά παιδιά τα οποία δεν έχουν τη γρήγορη αντίληψη που έχουν οι ενήλικες»

 

Άλλα σημεία

 

Εδώ ο ποδηλάτης αναγκάζεται να έρθει σε επαφή με τα αντίθετα αυτοκίνητα ενώ δεν υπάρχει κανένα διαχωριστικό.  Ένα μικρό λαθάκι να κάνει ένα παιδί θα βρεθεί απέναντι από. τη ροή των αυτοκίνητων που κινούνται γρήγορα", σχολιάζει ο κ. Ηλιάδης.

"Eδώ δεν υπάρχει καμία οριοθέτηση"

"Eδώ δεν υπάρχει καμία οριοθέτηση"

"Εδώ στην έξοδο του λιμανιού μπροστ...

"Εδώ στην έξοδο του λιμανιού μπροστά στο Θεατράκι......και πάλι ο ποδηλάτης θα αναγκαστεί να μπει στον δρόμο"

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις