Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σερβία: Δεκάδες συλλήψεις μετά τα επεισόδια για την πορεία του Pride

Σερβία: Δεκάδες συλλήψεις μετά τα επεισό...

«Είμαι πολύ περήφανη που καταφέρουμε να αποφύγουμε σοβαρά συμβάντα» δήλωσε η πρωθυπουργός

Επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και ακροδεξιών διαδηλωτών στη Σερβία, με φόντο την πορεία για το EuroPride στην οποία συμμετείχαν αρκετές χιλιάδες άτομα. 

Οι Αρχές συγκρούστηκαν με δύο ακροδεξιές ομάδες, που επιχειρούσαν να προκαλέσουν ταραχές στην πορεία, ενημέρωσε η πρωθυπουργός, Άννα Μπρνάμπιτς, συμπληρώνοντας πως 10 ένστολοι τραυματίστηκαν ελαφρώς, πέντε περιπολικά καταστράφηκαν και 64 άτομα συνελήφθησαν. 

 

«Είμαι πολύ περήφανη που καταφέρουμε να αποφύγουμε σοβαρά συμβάντα» είπε η ίδια, η οποία είναι η πρώτη ανοιχτά γκέι πρωθυπουργός της χώρας. 

Μετά τις διαμαρτυρίες από εθνικιστικές και θρησκευτικές ομάδες, η κυβέρνηση είχε απαγορεύσει την πορεία υπερηφάνειας. Αλλά, οι εκκλήσεις που έγιναν από πλευράς αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανθρωπιστικών οργανισμών, οδήγησαν στο να επιτραπεί η πορεία, αλλά σε πιο μικρή διαδρομή. 

 

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα, Κρίστοφερ Χιλ, και ο ειδικός εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Σερβία, Βλαντίμιρ Μπίλτσικ, συμμετείχαν στην πορεία.

Οι προηγούμενες σερβικές κυβερνήσεις είχαν απαγορεύσει τις πορείες για το Pride, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Ορισμένες εκδηλώσεις είχαν γίνει στις αρχές του 2000, αλλά είχαν χαρακτηριστεί από επεισόδια βίας. 

 

Οι τελευταίες πορείες, ωστόσο, έχουν γίνει σε πιο ήρεμες συνθήκες, κάτι που οδήγησε τους διοργανωτές του EuroPride να επιλέξουν το Βελιγράδι για τις φετινές εκδηλώσεις. 

Η Σερβία είναι υποψία προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά πρέπει να πρώτα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για τη βελτίωση του κράτους δικαίου και του ιστορικού της όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις