Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Πρώτα αγοράζουν χαρτικά και μετά τσάντες- Οι αυξήσεις αλλάζουν και τις μαθητικές συνήθειες

Πάτρα: Πρώτα αγοράζουν χαρτικά και μετά ...
Μαρτάτος Tάκης

Ικανοποιητική η κίνηση χωρίς να έχει φτάσει την προ covid χρονιά του 2019 - Μαζεμένος ο κόσμος

Η πρώτη εβδομάδα αφότου οι μαθητές γύρισαν στα σχολεία και ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά, ολοκληρώθηκε, Ωστόσο η κίνηση στα βιβλιοπωλεία της πόλης της Πάτρας είναι μεν ικανοποιητική αλλά δεν έχει φτάσει για παράδειγμα την προ covid χρονιά του 2019.

Ο βιβλιοπώλης Γιάννης Μαντάς μιλώντας στο thebest.gr, ανέφερε πως η αύξηση στις τιμές των σχολικών ειδών έχει κυμανθεί κατά μέσο όρο στο 20% και πως αυτό που προσπάθησε ο ίδιος είναι να εξασφαλίσει είδη σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές όπως για παράδειγμα ένα 50φυλλο τετράδιο πλαστικό με ετικέτα επώνυμης εταιρείας που πωλείται προς 85 λεπτά, ποσό αντίστοιχο με το 2021 όπως και μία σχολική τσάντα μάρκας Polo που κοστίζει 25 ευρώ, επίσης στα ίδια περίπου επίπεδα τιμής με πέρυσι.

Η κίνηση θεωρεί ο κ. Μαντάς πως είναι καλή ωστόσο παρατηρεί πως ο κόσμος είναι μαζεμένος και υπάρχουν πολλοί που δεν έχουν ψωνίσει ακόμα, ρωτούν για τις τιμές, καταλήγουν στο τι θα πάρουν και δεσμεύονται πως θα ξανάρθουν τις επόμενες μέρες που ενδεχομένως θα έχουν πληρωθεί.

Στις τσάντες όπως αναφέρει και ο Χρήστος Παπαχρίστου του βιβλιοπωλείου "Η Γωνιά του Βιβλίου" η αύξηση δεν ήταν ιδιαίτερη και δεν ξεπέρασε το 10-15%. «Παρά τις αυξήσεις προσπαθήσαμε να χαμηλώσουμε όσο περισσότερο γίνεται τις τιμές και παρότι θεωρώ ότι η κίνηση ήταν λίγο καλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή καθώς δεν είχαμε τους περιορισμούς λόγω covid και ο κόσμος μπαίνει ελεύθερα στα βιβλιοπωλεία, η αύξηση του τζίρου και της κίνησης που μπορεί να είναι 5%, χάνεται λόγω της ακρίβειας», ανέφερε χαρακτηριστικά στο thebest.gr ο κ. Παπαχρίστου τονίζοντας ότι παρατηρήθηκε και το φαινόμενο όπως παλιά να έρχονται για να ψωνίσουν τέσσερις- τέσσερις μαζί, γονείς με τα παιδιά τους ή και παππούδες με τα εγγόνια".  

Όλα τα αναλώσιμα όπου εντάσσονται και τα περιζήτητα είδη των ημερών όπως τετράδια, γόμες, μολύβια, στιλό, μπλοκ, ξύστες, κ.α., είχαν αύξηση από 15 έως και 25%. Τα είδη ωστόσο που στην κυριολεξία έχουν εκτοξευτεί προκαλώντας έντονο προβληματισμό και στους βιβλιοπώλες είναι για παράδειγμα το φωτοτυπικό χαρτί που χρησιμοποιείται ευρέως και που έχει πλέον φτάσει να πωλείται το λιγότερο 6,5 ευρώ το πακέτο των 500 φύλλων όταν δεν ξεπερνούσε πριν ένα χρόνο τα 4,30 ευρώ. Το επώνυμο λοιπόν φωτοτυπικό χαρτί (Inacopia, Navigator) έχει ανέβει στα 6,5 με 7 ευρώ με τους βιβλιοπώλες να προσπαθούν για το καλύτερο κατεβάζοντας τα ποσοστά κέρδους τους προκειμένου να εξυπηρετήσουν όσο καλύτερα γίνεται τον κόσμο.

Πέρυσι, εκτιμά ο κ. Μαντάς ο κόσμος ήταν πιο διψασμένος μετά την ταλαιπωρία και τον εγκλεισμό λόγω covid. «Ήταν ένα ξέσπασμα, ένα boom και θα έλεγα πως σχεδόν δεν έμειναν διαθέσιμα προϊόντα πέρυσι», είπε στο thebest.gr  προσθέτοντας πως ο περισσότερος κόσμος φέτος είναι διστακτικός, πως η κίνηση και ο τζίρος ουσιαστικά επισκιάζονται από τις συνεχείς ανατιμήσεις, πως βρίσκουν τα νέα προϊόντα ολοένα σε διαφορετικές τιμές προς τα πάνω και πως γενικά είναι μία ασταθής κατάσταση που δημιουργεί ανασφάλεια στους ίδιους και στο καταναλωτικό κοινό.

Τέλος είναι αξιοσημείωτο πως τα προηγούμενα χρόνια συνηθιζόταν πρώτα να έρχονταν για να αγοράσουν την σχολική τσάντα και μετά τα σχολικά είδη της λίστας ενώ τώρα η γραφική ύλη & τα αναλώσιμα έχουν πάρει την πρωτιά με την τσάντα να έπεται ενδεχομένως λόγω και υψηλότερου κόστους.

Βέβαια η κίνηση αναμένεται να συνεχιστεί και έως το τέλος Σεπτεμβρίου καθώς υπάρχει και η αγορά των αγγλικών και ξενόγλωσσων βιβλίων ή φροντιστηριακών βοηθημάτων.

Το παρήγορο στοιχείο ήταν η χαρά με την οποία έμπαινε ο κόσμος στο βιβλιοπωλείο για να ψωνίσει τα σχολικά είδη μιας & πάντα ο Σεπτέμβριος σηματοδοτεί την αρχή μίας νέας (αισιόδοξης) περιόδου όσο κι αν φέτος το όλο κλίμα επισκιάζεται από την απειλή της ακρίβειας και τα δυσβάσταχτα έξοδα όπως οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικά την αγωνία για το πώς θα κυλήσει ο χειμώνας.

*Να σημειώσουμε επίσης πως τα βιβλιοπωλεία όλη αυτή την περίοδο λόγω της κίνησης και της κάλυψης των αναγκών του κόσμου για την αγορά των σχολικών ειδιών, είναι ανοικτά και την Δευτέρα και Τετάρτη το απόγευμα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις