Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα και προσωπικός γιατρός: «Υπάρχουν 15 ιδιώτες ελεύθεροι για 300.000 κόσμο»- Περιορισμένη η προσέλευση στα Φαρμακεία

Αχαΐα και προσωπικός γιατρός: «Υπάρχουν ...
Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου
[email protected]

Το πρόβλημα στην πλατφόρμα

Περιορισμένη είναι η προσέλευση στα φαρμακεία της Πάτρας για την εγγραφή πολιτών στην πλατφόρμα για τον Προσωπικό Γιατρό, όπως αναφέρει στο thebest.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας  Ανδρέας Σοφιανόπουλος, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει επάρκεια γιατρών στην περιοχή. Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου ανέφερε στο thebest.gr ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τους γιατρούς να ενταχθούν στο πρόγραμμα του Προσωπικού Γιατρού και ότι στην παρούσα χρονική στιγμή υπάρχουν στο σύστημα 70 περίπου γιατροί δημοσίου (νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας) και 14 ιδιώτες σε όλη την Αχαΐα: «Οι λίστες συμπληρώνονται σιγά σιγά και ήδη υπάρχουν μη διαθέσιμοι συνάδελφοι που έχουν κλείσει τις λίστες των ατόμων που δέχονται. Οπότε συνιστώ οι πολίτες να επισπεύσουν τη διαδικασία, ειδικά αυτοί που έχουν προβλήματα υγείας. Για τον κάθε γιατρό είναι το ανώτερο όριο είναι 2.000 πολίτες ωστόσο στον ιδιωτικό τομέα υπάρχει η δυνατότητα να δεχθούν λιγότερους». 

Ο κ. Σοφιανόπουλος αναφερόμενος στη μη επάρκεια των γιατρών στην πλατφόρμα εγγραφής: «Η πλατφόρμα έχει ανοίξει για τα φαρμακεία της τελευταίες ημέρες και η προσέλευση των συμπολιτών μας μέχρι στιγμής είναι μικρή, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που εγγράφονται μόνοι τους. Επίσης, οι γιατροί είναι περιορισμένοι και δεν επαρκούν δηλαδή υπάρχουν 15 με 17 περίπου ιδιώτες ελεύθερους για 300.000 κόσμο».

Μιλώντας για την διαδικασία και για πως θα αντιμετωπιστεί στο άμεσο μέλλον, μιας και ακόμα αρκετοί είναι συμπολίτες μας που δεν έχουν πλήρη ενημέρωση για τον νέο θεσμό και κυρίως προχωρημένης ηλικίας άτομα, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, λέει: «Πιστεύουμε ότι όσο περνούν οι μέρες και θα ενημερώνεται ο κόσμος, τότε θα υπάρξει πρόβλημα για τα φαρμακεία καθώς η διαδικασία είναι χρονοβόρα για να την υλοποιήσεις».

Ένα από τα προβλήματα που έρχονται αντιμέτωποι οι πολίτες μπαίνοντας στην πλατφόρμα είναι η επικαιροποίηση του κινητού τηλεφώνου τους, γεγονός που δεν τους επιτρέπει να προχωρήσουν στην διαδικασία. Η επικαιροποίηση γίνεται μέσω τραπέζης και θα πρέπει να μεταβούν σε κατάστημα προκειμένου να γίνει η συγκεκριμένη κίνηση. Αυτό αφορά όσους προχωρούν μόνοι τους στην εγγραφή, ενώ όπως εξηγεί ο κ. Σοφιανόπουλος: «Είναι αλήθεια ότι υπάρχει αυτό το πρόβλημα αλλά να διευκρινιστεί ότι αυτό δεν συμβαίνει εάν η αίτηση γίνει από φαρμακείο».

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να εγγραφούν στον θεσμό με τρεις διαφορετικούς τρόπους:

1.  μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό ιατρό (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη.

2.  αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό ιατρό, φέροντας μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.

3. στο φαρμακείο της γειτονιάς του, φέροντας μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο. 

Η διαδικασία εγγραφής στα φαρμακεία

O φαρμακοποιός επιλέγει προσωπικό ιατρό με βάση την επιθυμία του πολίτη, και ολοκληρώνει την εγγραφή του σε αυτόν.

Με την ολοκλήρωση της εγγραφής ο πολίτης λαμβάνει ενημερωτικό SMS ή / και email για την ολοκλήρωση της εγγραφής του στο συγκεκριμένο προσωπικό ιατρό καθώς και τους προσωπικούς κωδικούς του για την ηλεκτρονική πρόσβαση στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας. Όσοι δεν έχουν κινητό θα τα λαμβάνουν αποκλειστικά με εκτυπώσιμη μορφή. Τα ανήλικα μέλη τα οποία δεν έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους δεν μπορούν ακόμη να εγγραφούν σε προσωπικό ιατρό.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις