Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η Ευρώπη έβρασε στο θερμότερο καταγεγραμμένο καλοκαίρι

Η Ευρώπη έβρασε στο θερμότερο καταγεγραμ...

Η χρονιά της κλιματικής κρίσης σημαδεύτηκε από τη χειρότερη ξηρασία εδώ και 500 χρόνια

Το καλοκαίρι που μόλις τέλειωσε μπορεί να μην ήταν ιδιαίτερα θερμό για την Ελλάδα, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο όμως η ζέστη κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Η χρονιά της κλιματικής κρίσης σημαδεύτηκε επίσης από τη χειρότερη ξηρασία στην Ευρώπη εδώ και 500 χρόνια, με ποτάμια όπως ο Πάδος και ο Ρήνος να πέφτουν δραματικά σε στάθμη και να απειλούν την ακτοπλοΐα και την παραγωγή ενέργειας σε σταθμούς που απαιτούν νερό για ψύξη.

Το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, το οποίο χαρακτηρίστηκε από κύματα καύσωνα και σοβαρή ξηρασία, ήταν το πιο ζεστό που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη από τότε που άρχισε η επίσημη τήρηση αρχείων τον 19ο αιώνα, ανακοίνωσε την Πέμπτη η ευρωπαϊκή υπηρεσία παρατήρησης της Γης Copernicus.

Οι μέσες θερμοκρασίες ήταν «οι πιο υψηλές για τον Αύγουστο και για ολόκληρο το καλοκαίρι». Η μέση τιμή του διμήνου καθώς ξεπέρασε κατά 0,4°C το προηγούμενο ρεκόρ του 202.

Τον Αύγουστο, οι θερμοκρασίες ήταν «μακράν οι πιο υψηλές» που έχουν καταγραφεί, καθώς ξεπέρασαν κατά 1,72°C βαθμούς τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020.

«Μια σειρά από έντονους καύσωνες σε όλη την Ευρώπη, σε συνδυασμό με ασυνήθιστες συνθήκες ξηρασίας, οδήγησε σε ένα καλοκαίρι ακραίων συνθηκών, με ρεκόρ θερμοκρασιών, ξηρασία και πυρκαγιές», υπογραμμίζει στην ανακοίνωση αυτή η επιστημονική υπεύθυνη της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Φρέγια Βάμποργκ.

«Η ξηρασία και οι πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της Ευρώπης επηρέασαν την κοινωνία και τη φύση με διάφορους τρόπους» σημείωσε.

Και υπενθύμισε ότι «το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί μόλις πέρυσι».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις