Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η απόφαση της Βασίλισσας Ελισάβετ για την οποία μετάνιωνε σε όλη της τη ζωή

Η απόφαση της Βασίλισσας Ελισάβετ για τη...

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ

Η τραγωδία που συνέβη στο ανθρακωρυχείο στο Αμπερφαν, το πρωί της 21ης Οκτωβρίου του 1966, ήταν και η ημέρα που η Βασίλισσα Ελισάβετ έκανε ένα λάθος, το οποίο θα μετάνιωνε για πάντα.

Στις 21 Οκτωβρίου 1966 οι μαθητές του δημοτικού σχολείου του Πάντγκλας στο Άμπερφαν, ένα μικρό χωριό στην Ουαλία είχαν μπει στην αίθουσα για μάθημα, μέχρι που, λίγα λεπτά μετά, ένας ολόκληρος λόφος από το κοντινό ανθρακωρυχείο κατέρρευσε και έθαψε όλο το σχολείο.

Ο απολογισμός ήταν τραγικός, με 116 παιδιά και 28 ενήλικες να χάνουν την ζωή τους. Αυτή η τραγωδία και η καθυστερημένη επίσκεψη της Βασίλισσας Ελισάβετ στην περιοχή, αποτέλεσαν θέμα συζήτησης και κυριάρχησαν ακόμα τρίτο επεισόδιο της πραγματικά επικής σειράς The Crown, η τρίτη σεζόν της οποίας προβάλλεται από το Netflix.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ ενημερώθηκε σχεδόν αμέσως για το δυστύχημα, αλλά περίμενε 8 ολόκληρες ημέρες για να επισκεφθεί την μικρή κοινότητα.

Ο λόγος; Σύμφωνα με μια από τις βιογράφους της Βασίλισσας, την Sally Bechdel Smith ήταν πρακτικός. «Θα στρέψω όλα τα βλέμματα πάνω μου. Και αυτό μπορεί να κοστίσει στην ανεύρεση ενός ζωντανού παιδιού» φέρεται να είχε πει.

Κύκλοι της Βασίλισσας την συμβούλευαν να κάνει το ταξίδι, εκείνη όμως δεν άλλαζε γνώμη. «Παραθέταμε όλα τα επιχειρήματα αλλά τίποτα δεν την έπειθε» είπε ένας σύμβουλός της στον βιογράφο της, Robert Lacey.

Μετάνιωσε για την απόφασή της 
«Το Άμπερφαν επηρέασε τη βασίλισσα πολύ όταν πήγε εκεί. Ήταν μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις που δάκρυσε. Νομίζω ότι αισθάνθηκε ότι θα μπορούσε να είχε πάει νωρίτερα. Έγινε μάθημα σε όλους μας, πρέπει να δείχνεις συμπόνια και να είσαι στο σημείο που πρέπει τη σωστή στιγμή. Αυτό λαχταρούσαν από αυτήν οι Βρετανοί» είπε στο ντοκιμαντέρ «Elizabeth: The Queen» ο Sir William Heseltine, ο οποίος δούλευε τότε στο γραφείο Τύπου του Παλατιού.

Ο λαός της Βρετανίας στο πλευρό της 
Την… πεισματάρα Βασίλισσα ωστόσο, δεν την κατέκριναν οι Βρετανοί. «Όταν έφτασε ήταν αναστατωμένη, οι άνθρωποι του Άμπερφαν εκτιμούσαν ότι ήταν εκεί. Ήρθε όταν μπορούσε και κανείς δεν θα την καταδίκαζε που δεν το έκανε νωρίτερα» είπε στην εφημερίδα South Wales Echo το 2002 ο Jeff Edwards, ένα από τα παιδιά που όταν επέζησαν.

Από τότε, η Βασίλισσα Ελισάβετ έχει επισκεφτεί το Άμπερφαν τέσσερις φορές. Το 2012 μάλιστα βρέθηκε στα εγκαίνια του νέου σχολείου που άνοιξε στη θέση του κατεστραμμένου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις