Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σεισμός 5,4 Ρίχτερ ταρακούνησε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά

Σεισμός 5,4 Ρίχτερ ταρακούνησε Ζάκυνθο κ...

Στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά του Ληξουρίου

 

Ταρακουνήθηκαν Ζάκυνθος και Κεφαλονιά από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε λίγο μετά τις 10:30 της Πέμπτης (08.09.2022) στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στα δυο νησιά του Ιονίου. 

Ο σεισμός, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου της Αθήνας, ήταν 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ανοιχτά από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς. 
Η πρώτη εκτίμηση ήταν πως ο σεισμός ήταν 5,3 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 10 χλμ και επίκεντρο 36 χλμ νοτιοδυτικά από το Ληξούρι. 

Στη συνέχεια, όμως, η ένταση του σεισμού αναθεωρήθηκε στα 5,4 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος 11,6 χλμ, 57 χλμ νοτιοδυτικά από το Ληξούρι. 

 

Καθησυχαστικός ο Λέκκας

Όπως αναφέρει το kefaloniapress, Πρόκειται για το γνωστό ρήγμα ανάμεσα Κεφαλονιά και Ζάκυνθο.
Πάντως εδω και μεγάλο χρονικό διάστημα η Κεφαλονιά έχει σεισμική ηρεμία με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό..  Η Ζάκυνθος φαίνεται να κουνήθηκε περισσότερο από την Κεφαλονιά.

Σχόλια στα social media αναφέρουν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός και στη Λευκάδα. Ο σεισμός είχε, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, μεγάλη διάρκεια και έγινε αισθητός σε Ναύπακτο, Ιωάννινα, Πάτρα και Αγρίνιο .

«Παρά το γεγονός ότι έγινε έντονα αισθητός στην Πελοπ;oννησο και τη δυτική Ελλάδα δεν έχουμε πρόβλημα. Είναι μια περιοχή που δημιουργεί σεισμούς και είναι μακριά από κατοικημένη περιοχή. Εκτιμούμε ότι ανήκει στην τρέχουσα σεισμικότητα», δήλωσε πριν από λίγο στην ΕΡΤ ο Ευθύμιος Λέκκκας.

Ακολούθησαν τουλάχιστον επτά μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος είχε ένταση 3,7 Ρίχτερ.

Στην Κεφαλονιά η ζωή συνεχίζεται
Στο νησί, μπορεί οι κάτοικοι να ταρακουνήθηκαν αλλά ο σεισμός δεν έχει προκαλέσει ζημιές και προβλήματα.

«Μάλλον η Κεφαλονιά είναι συνηθισμένη σ’ αυτά, δεν έχει δημιουργηθεί πρόβλημα, ούτε στην πόλη, ούτε στη λειτουργία. Είναι όλα καλά» λέει μιλώντας στο newsit.gr ο δήμαρχος Αργοστολίου, Μιχαλάτος Θεόφιλος. «Κουνηθήκαμε, αλλά μάλλον ήταν μακριά το επίκεντρο, δεν είχαμε κάποιο θέμα. Δεν έχει αναφερθεί κάποια ζημιά, κάποιο πρόβλημα. Συνεχίζεται η ζωή κανονικά», σημείωσε.

Παπαζάχος για σεισμό στην Κεφαλονιά: Δεν εμπνέει ανησυχία 
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε, μιλώντας στο newsit.gr, ο καθηγητής Γεωφυσικής και διευθυντής του εργαστηρίου στο ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παπαζάχος για τον σεισμό ανοιχτά της Κεφαλονιάς.

«Το τελικό μέγεθος του σεισμού είναι 5,4 Ρίχτερ και δεν εμπνέει καμία ιδιαίτερη ανησυχία» είπε ο κος Παπαζάχος και συνέχισε λέγοντας ότι «ο σεισμός αυτός είναι πάρα πολύ μακριά από την Κεφαλονιά, είναι μέσα στην θάλασσα, 60 χλμ νοτιοδυτικά από το Ληξούρι και γύρω στα 12 χλμ το εστιακό βάθος».

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Γεωφυσικής «είναι ένας συνηθισμένος σεισμός για το ρήγμα της Κεφαλονιάς και είναι σε μεγάλη απόσταση από τις ακτές. Το ρήγμα αυτό αποτελεί το πιο μεγάλο ρήγμα του ευρωπαϊκού χώρου, όσον αφορά την μετακίνησή του είναι κάτι απολύτως τυπικό. Από την Λευκάδα μέχρι την Κεφαλονιά το ρήγμα αυτό έχει συνεχή δραστηριότητα γιατί είναι το ρήγμα με την μεγαλύτερη μετατόπιση στον ελληνικό χώρο. Δεν θα πρέπει να δώσουμε κάποια ιδιαίτερη σημασία». 

Ο Κώστας Παπαζάχος κάνει λόγο για ένα «ρήγμα πλαγιοανάστροφο που έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά» και αναφέρει ότι «δεν υπάρχει κατοικημένη περιοχή πάνω από το επίκεντρο, για να μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα το βάθος του σεισμού. Αν ήταν κάτω ακριβώς από την Κεφαλονιά θα έπαιζε κάποιο ρόλο».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις