Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η χώρα που γράφει ιστορία στη δημόσια υγεία: Δωρεάν σερβιέτες και ταμπόν σε όλες τις γυναίκες

Η χώρα που γράφει ιστορία στη δημόσια υγ...

Η Σκωτία πρωτοπορεί

Ιστορία στη δημόσια υγεία γράφει η Σκωτία, όπου μπήκε σε εφαρμογή χθες το νομοσχέδιο για δωρεάν παροχή προϊόντων περιόδου προς όλες τις γυναίκες. Πρόκειται για την πρώτη χώρα στον κόσμο που προστατεύει το δικαίωμα σε δωρεάν προϊόντα υγιεινής. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη διάθεση προϊόντων περιόδου σε όλους τους δημόσιους χώρους. 

Την καμπάνια για τη διαβούλευση και την ψήφιση του νομοσχεδίου διεξήγαγε η βουλευτής των Εργατικών, Monica Lennon, ενώ το νομοσχέδιο ψηφίστηκε ομόφωνα από το Κοινοβούλιο της χώρας το 2020. Η ίδια δήλωσε στο BBC όρι «Οι τοπικές αρχές και οι συνεργαζόμενες οργανώσεις εργάστηκαν σκληρά για να κάνουν πραγματικότητα το νόμιμο δικαίωμα πρόσβασης σε δωρεάν προϊόντα περιόδου. Πρόκειται για άλλο ένα μεγάλο ορόσημο για τους ακτιβιστές της αξιοπρέπειας της περιόδου και τα κινήματα βάσης, το οποίο δείχνει τη διαφορά που μπορούν να κάνουν οι προοδευτικές και τολμηρές πολιτικές επιλογές. Καθώς η κρίση του κόστους ζωής παίρνει διαστάσεις, ο νόμος για τα προϊόντα περιόδου είναι ένας φάρος ελπίδας που δείχνει τι μπορεί να επιτευχθεί όταν οι πολιτικοί ενώνουν τις δυνάμεις τους για το καλό των ανθρώπων που υπηρετούμε». 

«Πρέπει να επιλέξετε αν θα αγοράσετε ένα πακέτο ζυμαρικά ή ένα κουτί ταμπόν»

Σύμφωνα με την Hey Girls, την ΜΚΟ για την αντιμετώπιση της φτώχειας της περιόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο,  τα προϊόντα περιόδου θα πρέπει να είναι εξίσου προσιτά με το χαρτί υγείας στις δημόσιες τουαλέτες. Πριν από την πανδημία, η οργάνωση είχε διεξάγει έρευνα, σύμφωνα με την οποία μία στις τέσσερις γυναίκες στη Σκωτία έχει, κάποια στιγμή στη ζωή της, δυσκολευτεί να ανταπεξέλθει οικονομικά στις ανάγκες για την αντιμετώπιση της περιόδου της. «Η φτώχεια της περιόδου περιγράφεται με έναν πολύ απλό τρόπο: πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ και πρέπει να επιλέξετε αν θα αγοράσετε ένα πακέτο ζυμαρικά ή ένα κουτί ταμπόν. Είναι τόσο απαραίτητο», σημείωσε η Georgie Nicholson της Hey Girls στην εκπομπή Good Morning Scotland του BBC Radio. «Συχνά μαθαίνουμε για μητέρες οι οποίες δεν χρησιμοποιούν προϊόντα περιόδου, προκειμένου να μπορέσουν να ταΐσουν τα παιδιά τους», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι η εφαρμογή του νόμου στη Σκωτία αποτελεί «πραγματικά τεράστιο» ορόσημο.

Η υπουργός κοινωνικής δικαιοσύνης της χώρας, Shona Robison, υπογράμμισε ότι η παροχή πρόσβασης σε δωρεάν προϊόντα περιόδου είναι «θεμελιώδης όρος για την ισότητα και την αξιοπρέπεια», και πρόσθεσε: «είμαστε περήφανοι που αποτελούμε την πρώτη  κυβέρνηση παγκοσμίως που αναλαμβάνει την πρωτοβουλία. Είναι περισσότερο σημαντική από ποτέ, σε μία εποχή που οι άνθρωποι αναγκάζονται να κάνουν δύσκολες επιλογές λόγω της κρίσης του κόστους ζωής. Δε θέλουμε ποτέ κανείς να βρεθεί στη θέση του αποκλεισμού από την πρόσβαση σε προϊόντα περιόδου».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις