Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Χαριστική η «βολή» για τα ροδάκινα στην Κεντρική Μακεδονία - Εκτεταμένες οι καταστροφές

Χαριστική η «βολή» για τα ροδάκινα στην ...

Σε απόγνωση βρίσκονται οι ροδακινοπαραγωγοί

Ροδάκινα χτυπημένα και πεσμένα στο χώμα είναι η εικόνα που επικρατεί στα χωράφια της Πέλλας και της Ημαθίας μετά το πέρασμα των τελευταίων έντονων και ακραίων βροχοπτώσεων. Την ίδια στιγμή, σε απελπισία βρίσκονται οι αγρότες, που είδαν τους κόπους τους να πηγαίνουν χαμένοι.

Η ζημιά που άφησε πίσω της η κακοκαιρία είναι εμφανής. Ακόμα και τα ροδάκινα που έμειναν στα δέντρα είναι υποβαθμισμένα, ενώ όπως επισημαίνουν οι αγρότες των περιοχών, ελάχιστες ποσότητες θα μπορέσουν να συγκομιστούν και να εμπορευτούν.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι το 80% των καρπών της ποικιλίας «Άνδρος», που συγκομίζεται αυτές τις ημέρες έχει πέσει στο έδαφος και το υπόλοιπο έχει υποβαθμισμένη ποιότητα. 

Η τελευταία κακοκαιρία, όμως δεν αποτέλεσε το μοναδικό πρόβλημα των ροδακινοπαραγωγών της Κεντρικής Μακεδονίας. Η αρχή έγινε με την έλλειψη εργατικών χεριών και του αυξημένου κόστους παραγωγής, ενώ στην συνέχεια και ενώ βρίσκονταν στην καρδιά της συγκομιδής, μεταποιητικές εταιρείες πριν λίγες μέρες έβαλαν  «φρένο» στις παραλαβές συμπύρηνου ροδάκινου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν ασυγκόμιστες στα δέντρα μεγάλες ποσότητες συμπύρηνων και ειδικά ποικιλίες όπως η Catherina, Α39, Α37, η «Άνδρος.

Την ίδια στιγμή, η τιμή παραγωγού που προτάθηκε από την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) από 0,33 έως 0,35 ευρώ/κιλό (πέρυσι η τιμή ήταν στα 0,40 με 0,43 ευρώ/κιλό), βρίσκει αντίθετους τους αγρότες, οι οποίοι τονίζουν ότι η τιμή αυτή είναι κάτω από το κόστος παραγωγής.

Στρεμματικές ενισχύσεις ζητούν οι ροδακινοπαραγωγοί
Μέτρα στήριξης για τους ροδακινοπαραγωγούς, με τη μορφή στρεμματικών ενισχύσεων σε όλες τις ποικιλίες συμπύρηνων ροδάκινων και σε όσες έχουν πληγεί από τις έντονες βροχοπτώσεις (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος) σε νεκταρίνια, επιτραπέζια ροδάκινα, δαμάσκηνα και βερίκοκα, ζητά από το ΥπΑΑΤ ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας.

Σε σχετική ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «ο αγροτικός κόσμος της Ημαθίας και άλλων ροδακινοπαραγωγικών νομών, βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση, καθότι ανήμπορος να αντέξει το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής και λαμβάνοντας τιμές κάτω του κόστους παραγωγής σε συνδυασμό με τα προαναφερθέντα προβλήματα στη δυσκολία της συγκομιδής και της μη απορρόφησης από τις βιομηχανίες μεγάλων ποσοτήτων συμπύρηνων ροδάκινων, μοιάζει απομονωμένος και αβοήθητος, βιώνοντας την απόλυτη αδιαφορία της πολιτείας, γεγονός που θα επιφέρει δύσκολες καταστάσεις στις τοπικές οικονομίες και θα γίνει περισσότερο αισθητή τους επόμενους μήνες».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις