Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η απάντηση των Φιλοζωικών Συλλόγων στο ρεπορτάζ του thebest.gr σε σχέση με τις καταγγελίες κατοίκων της Εγλυκάδας

Η απάντηση των Φιλοζωικών Συλλόγων στο ρ...

Κάνουν λόγο για άθλιες συνθήκες διαβίωσης- Τι λένε για την απόφαση της Εισαγγελίας να επιστραφούν τα ζώα στους ιδιοκτήτες τους

Από τους Φιλοζωικούς Συλλόγους «Φιλόζωοι εθελοντές Πάτρας και «Η Πάτρα για όλα τα ζώα, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με το ρεπορτάζ του thebest.gr που αφορούσε καταγγελίες κατοίκων της περιοχής της Εγλυκάδας σχετικά με την δράση μελών φιλοζωικών σωματείων.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης- απάντησης έχει ως εξής:

 ΑΠΑΝΤΗΣΗ

1) Του εδρεύοντος στην Πάτρα ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ με την επωνυμία «Φιλόζωοι Εθελοντές Πάτρας» νομίμως εκπροσωπουμένου

2) Του εδρεύοντος στην Πάτρα ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ με την επωνυμία «Η Πάτρα για όλα τα ζώα» νομίμως εκπροσωπουμένου

 Στο σημερινό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού διαδικτυακού μέσου με την επωνυμία «THEBEST» 

       Ως έχοντες έννομο συμφέρον, λόγω του γεγονότος ότι με την ιδιότητα των νομίμως συσταθέντων φιλοζωικών συλλόγων έχουμε επιληφθεί του συγκεκριμένου περιστατικού στο οποίο αναφέρεται το σημερινό σας δημοσίευμα, σας καθιστούμε γνωστά τα κάτωθι:

       Ως νόμιμα λειτουργούντες φιλοζωικοί σύλλογοι και όχι ως «φιλοζωική ομάδα», αρχές Μαρτίου του έτους 2021 λάβαμε ανώνυμες καταγγελίες  από κατοίκους της Εγλυκάδας που μας ενημέρωναν πως στον περιβάλλοντα χώρο οικίας είναι μόνιμα δεμένα και διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες έξι ζώα συντροφιάς (ημίαιμα σκυλιά).

       Κατόπιν επιτόπιας μετάβασης διαπιστώσαμε την ύπαρξη τριών σκύλων δεμένων με αλυσίδα εντός του περιφραγμένου χώρου της οικίας, δύο σκύλων δεμένων με αλυσίδα λίγων εκατοστών εκτός του περιφραγμένου χώρου, σε ετοιμόρροπο παράπηγμα και ενός ακόμα σκύλου δεμένου με αλυσίδα σε γειτνιάζουσα κατασκευή.

       Τα ζώα που βρίσκονταν εκτός του περιφραγμένου χώρου δεν είχαν καταλύματα και ήταν πλήρως εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες.

       Όλα τα σκυλιά διαβιούσαν καταφανώς υπό άθλιες συνθήκες.

       Προσπαθήσαμε με φιλική προσέγγιση να εξηγήσουμε στην ιδιοκτήτρια ότι θα πρέπει να βελτιωθούν κατά πολύ οι συνθήκες και προσφερθήκαμε να βοηθήσουμε όπου δεν μπορούσαν να το υποστηρίξουν οι ίδιοι για οποιοδήποτε λόγο. Η ιδιοκτήτρια των ζώων παραδέχτηκε ότι τα κατέχει χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα και χωρίς ηλεκτρονική σήμανση, και μας παρακάλεσε να μη προχωρήσουμε σε καταγγελία ενώ υποσχέθηκε να συνεργαστεί μαζί μας ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των σκύλων με την όποια βοήθειά μας.

       Προσφερθήκαμε να αναλάβουμε  με έξοδα των συλλόγων μας τη στείρωση των τριών θηλυκών ζώων της και τη γενικότερη φροντίδα τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα  έχει πλέον όλα τα ζώα ελεύθερα και θα φροντίσει για την έκδοση κτηνιατρικών βιβλιαρίων, εμβολιασμούς και ηλεκτρονική σήμανση.

       Η ιδιοκτήτρια συμφώνησε, οπότε τις επόμενες ημέρες αναλάβαμε τη μεταφορά των τριών θηλυκών ζώων στο κτηνιατρείο της κ. Νάκου.

       Τα δύο εκ των τριών ζώων ήταν σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Συνολικά είχαν δέκα επτά έμβρυα. Τα ζώα ήταν γεμάτα ψύλλους και τσιμπούρια. Αποπαρασιτώθηκαν και κουρεύτηκαν.

       Το συνολικό κόστος -το οποίο βάρυνε εξ ολοκλήρου τα φιλοζωικά σωματεία μας- όλων των ανωτέρω κτηνιατρικών υπηρεσιών υπερέβη το ποσό των 500 ευρώ.

       Στις 19 Μαρτίου 2021 τα ζώα επέστρεψαν στο χώρο τους.

       Η ιδιοκτήτρια αυτή τη φορά ήταν επιθετική απέναντί μας, ζήτησε με επιτακτικό ύφος να αφήσουμε τα ζώα και να φύγουμε, ενώ εξακολουθούσε να έχει δεμένα στις ίδιες συνθήκες τα υπόλοιπα ζώα και φυσικά δεν είχε φροντίσει για βιβλιάρια ούτε για ηλεκτρονική σήμανση.

       Επειδή η συμπεριφορά τόσο της ιδιοκτήτριας των ζώων όσο και της μητέρας της, ήταν ιδιαίτερα προκλητική (ύβρεις και προσβολές) αναγκαστήκαμε να καλέσουμε την Άμεση Δράση.

       Οι αξιωματικοί που έφτασαν στο σημείο ζήτησαν από την ιδιοκτήτρια των ζώων να λύσει αμέσως τα σκυλιά και να προσκομίσει στο καθ’ ύλην αρμόδιο Α.Τ. εντός μιας εβδομάδας τα ενημερωμένα κτηνιατρικά βιβλιάρια για όλα τα ζώα.

       Στις 13 Απριλίου 2021 υποβάλλαμε έγγραφη καταγγελία στο αρμόδιο Γ΄ Α.Τ. Πατρών, λόγω του γεγονότος ότι η ιδιοκτήτρια των ζώων εξακολουθούσε να διατηρεί αυτά δεμένα υπό τις ίδιες άθλιες συνθήκες διαπράττοντας το αδίκημα της παθητικής κακοποίησης κατ’ εξακολούθηση και κατά παράβαση του Ν. 4830/2021.

       Σχηματίσθηκε σχετική ποινική δικογραφία, βεβαιώθηκαν τα αναλογούντα διοικητικά πρόστιμα από το Α.Τ. και ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά της ιδιοκτήτριας η οποία παραπέμπεται να δικαστεί ( τον Μάρτιο του 2023) ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πατρών για παθητική κακοποίηση ζώων τελούμενη κατ’ εξακολούθηση.

       Την 15η Ιουνίου 2022, και ενώ διασταυρωμένα στοιχεία που περιήλθαν εις γνώση των συλλόγων μας, έκαναν λόγο για συνέχιση της κακοποιητικής συμπεριφοράς της συγκεκριμένης ιδιοκτήτριας κατά των ζώων της, προχωρήσαμε σε υποβολή Αιτήματος Αφαίρεσης Ζώων ενώπιον της αρμοδίας Εισαγγελέως.

       Στις 27/6/2022 εκδόθηκε η υπ. αριθ. 101/2022 Εισαγγελική Διάταξη οριστικής αφαίρεσης πέντε ζώων συντροφιάς από την ιδιοκτήτρια τους, λόγω μη τήρησης των κανόνων ευζωίας αυτών.

       Στις 6/7/2022 τα ανωτέρω ζώα αφαιρέθηκαν με τη συνδρομή υπαλλήλου του Δήμου Πατρέων καθώς και αστυνομικών του Γ΄ Α.Τ. Πατρών. Τα ζώα μεταφέρθηκαν άμεσα στο κτηνιατρείο της δημοτικής κτηνιάτρου. Κανένα ζώο δεν διέθετε κτηνιατρικό βιβλιάριο. Όλα τα ζώα – πλην ενός – σύμφωνα με την κτηνιατρική γνωμάτευση ήταν σε κατάσταση απίσχνασης, με εξωπαράσιτα, το τρίχωμα δε αυτών βρισκόταν σε άθλια κατάσταση.

       Τα ζώα αφού σημάνθηκαν αρχικώς στο Δήμο Πατρέων, εν συνεχεία ( αρχές Αυγούστου) παραδόθηκαν – με την τήρηση όλων των νόμιμων διαδικασιών – στις οικογένειες που αιτήθηκαν την υιοθεσία τους.

       Την 10η Αυγούστου 2022 ο Δήμος Πατρέων έλαβε γνώση της υπ. αριθ. 128/2022 Εισαγγελικής Διατάξεως περί ανακλήσεως της προηγούμενης που διέτασσε την αφαίρεση των ζώων.

Η νέα Διάταξη που ορίζει την απόδοση των αφαιρεθέντων και ήδη υιοθετηθέντων ζώων στην αρχική τους ιδιοκτήτρια στηρίχθηκε στο με αριθμό πρωτοκόλλου 1010/2183 – α΄ με ημερομηνία 13/7/2022 απόσπασμα του βιβλίου συμβάντων του Γ΄ Α.Τ. Πατρών.

Δηλαδή  (ως φαίνεται) στηρίχθηκε σε μια αυτοψία των αστυνομικών οργάνων που έλαβε χώρα σε χρόνο που τα σκυλιά είχαν ήδη αφαιρεθεί από την ιδιοκτήτρια τους (6/7/2022)!!!.

Προς επίρρωση όλων των ανωτέρω σας επισυνάπτουμε  τα σχετικά   έγγραφα καθώς και τις φωτογραφίες των κακοποιημένων ζώων.

Πέραν όλων των ανωτέρω που αποδεικνύονται με έγγραφα, απαντώντας στο σημερινό σας δημοσίευμα σας δηλώνουμε ότι:

1)Είναι ψευδές ότι τα κίνητρα των φιλοζωικών συλλόγων που εκπροσωπούμε είναι εκδικητικά. Κινούμεθα σύμφωνα με τον Νόμο και εφόσον έχουμε διασταυρώσει τα στοιχεία μας. Μοναδικός σκοπός μας είναι η προστασία των ζώων.

2)Είναι ψευδές ότι δεν καταβάλλουμε προσπάθειες να βοηθήσουμε τους ιδιοκτήτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων τους και είναι πρόθυμοι να συμμορφωθούν με τις επιταγές του Νόμου.

3) Είναι ψευδές ότι εισβάλουμε σε ιδιωτικούς χώρους απειλώντας και εξυβρίζοντας ανήμπορους ηλικιωμένους πολίτες. Στις αρχές μας είναι η προσφορά βοήθειας. Αυτή περιλαμβάνει τους ανθρώπους και τα ζώα.

4)Είναι ψευδές ότι οι υπάλληλοι του Δήμου όταν έφθασαν στο χώρο για την αφαίρεση των ζώων τα βρήκαν όλα καλά. Το αντίθετο! Επί προσθέτως η ιδιοκτήτρια απείλησε τη ζωή των υπαλλήλων μπροστά στην αστυνομία.

5)Είναι ψευδές ότι δεν καταδικάζονται οι ιδιοκτήτες που αποδεδειγμένα κακοποιούν τα ζώα τους. Σωρεία σχετικών δικαστικών αποφάσεων στη διάθεσή σας.

6)Είναι ψευδές ότι προβαίνουμε συνεχώς σε μηνύσεις για παράβαση του Νόμου περί προστασίας των ζώων.  Προβαίνουμε μετά από ενδελεχή έλεγχο και επιτόπια μετάβαση σε καταγγελίες για το αυτεπαγγέλτως διωκόμενο αδίκημα της κακοποίησης ζώων συντροφιάς.

7) Είναι ψευδές ότι στόχος μας είναι το ανηλεές κυνήγι αθώων ανθρώπων. Αντιθέτως καταβάλουμε υπέρμετρες και πολυέξοδες προσπάθειες να συνδράμουμε οικονομικά ασθενείς συμπολίτες μας που δυσκολεύονται να φροντίσουν επαρκώς τα ζώα τους.

8)Αυτό που ισχύει είναι ότι καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες πρώτα για φιλική προσέγγιση κι όταν αυτή δεν αποδίδει, καλούμε τις Αρχές και πάντα σύμφωνα με το Νόμο ενεργούμε ως προς την προστασία και διάσωση ζώων που κακοποιούνται είτε ενεργητικά είτε παθητικά από τους ιδιοκτήτες τους.

Αναμένουμε δε με μεγάλο ενδιαφέρον τις νομικές κινήσεις των κατηγόρων μας καθώς και τα αποδεικτικά τους στοιχεία για τις … εκδικητικές και ύποπτες κινήσεις μας!

 

Οι φωτογραφίες των ζώων την ημέρα που απομακρύνθηκαν από το σπίτι

Η γνωμάτευση- Τι εντόπισε η κτηνίατρος

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις