Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Κ. Κατσανέβας: Ο εγγονός του Ανδρέα που θεωρείται η συνέχεια των Παπανδρέου στην επόμενη γενιά, έρχεται στην Αχαΐα και μιλάει στο thebest.gr

Κ. Κατσανέβας: Ο εγγονός του Ανδρέα που ...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Δηλώνει ότι η πολιτική είναι για αυτόν η διαδρομή, αλλά δεν είναι αυτοσκοπός ούτε η υποψηφιότητα ούτε η εκλογή του σε κάποιο αξίωμα

Ο μικρότερος γιος της Σοφίας Παπανδρέου και του Θεόδωρου Κατσανέβα, είναι το μοναδικό- με βάση τα έως τώρα δεδομένα- εγγόνι του Ανδρέα Παπανδρέου που «κοιτάζει» προς την πλευρά της πολιτικής, συνεχίζοντας μια πολιτική παράδοση «βαριά σαν ιστορία»: την παράδοση μίας εκ των οικογενειών που σημάδεψαν την πορεία της χώρας και φυσικά την ιστορία του Κοινοβουλευτισμού.

 -Συνέντευξη στη Γιώτα Κοντογεωργοπούλου-

Το μέλος της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ Κωνσταντίνος  Κατσανέβας ο οποίος θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην πρώτη δράση αυτοργάνωσης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, την Παρασκευή 29 Ιουλίου στις 21:30 στην Δαφνούλα  Ερυμάνθου, στα χώματα των Παπανδρέου δηλαδή, είναι ένας συγκροτημένος, ευγενής και χαμογελαστός νέος άνθρωπος, ο οποίος βλέπει την πολιτική με καθαρό μάτι, έχοντας στο οπλοστάσιό του μια αξιοσημείωτη διαδρομή σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον όπως αυτό του Καναδά. Ένα περιβάλλον που του έδωσε τη  δυνατότητα να βλέπει τα πράγματα στην Ελλάδα μέσα από το «φακό» ενός Έλληνα της διασποράς, χωρίς την τρέχουσα πολιτική τοξικότητα και με αισιοδοξία για ό,τι έρχεται και θέλει τους νέους ανθρώπους συνδιαμορφωτές και μπροστάρηδες.

Σήμερα ο -γεννημένος στη Αθήνα στις  21 Μαρτίου του 1991- Κωνσταντίνος, ο οποίος έφυγε μαζί με τη μητέρα του για το Τορόντο σε ηλικία μόλις 6 ετών, για να σπουδάσει στη συνέχεια Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση, καταφέρνοντας να αφήσει πίσω του και μια  μόνιμη έδρα Ελληνικών σπουδών μετά από προσωπικό αγώνα, θεωρείται από πολλούς η συνέχεια των Παπανδρέου στην επόμενη γενιά.

Μάλιστα λέγεται ότι εκείνη που πρώτη είχε προβλέψει πως αυτό της το εγγόνι θα ασχοληθεί με την πολιτική, είναι η γιαγιά του, η Μαργαρίτα, την οποία ο Κωνσταντίνος λατρεύει, ενώ η διαδρομή του στο Τορόντο θυμίζει σε κάποιους τη διαδρομή του παππού του.

Και ο ίδιος όμως είναι αγαπημένο παιδί των Παπανδρέου, διατηρώντας άψογες σχέσεις με τον Γιώργο και τον Νίκο Παπανδρέου, αλλά και με τα ξαδέλφια του, ιδίως δε με την Μαργαρίτα με την οποία έχουν στενούς δεσμούς.

Ο νεαρός Κωνσταντίνος Κατσανέβας, δηλώνει ότι η πολιτική είναι για αυτόν η διαδρομή, αλλά δεν είναι αυτοσκοπός ούτε η υποψηφιότητα ούτε η εκλογή του σε κάποιο αξίωμα.

Όσο για την Αχαΐα; «Έχω φίλους και δεσμούς ζωής τόσο στον Ερύμανθο και στο Καλέντζι όσο και στην Πάτρα» λέει στο thebest.gr. 

Μεγάλωσα σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον όπου ο κόσμος δεν ενδιαφερόταν για το πόσους πρωθυπουργούς έχεις στην οικογένειά σου

Εγγονός του  Ανδρέα Παπανδρέου, δισέγγονος του Γεωργίου Παπανδρέου και γιος του Θόδωρου Κατσανέβα. Πόσο βαριά είναι αυτή η κληρονομιά; Ιδίως για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική;

Απάντηση: Όπως ξέρετε μεγάλωσα στον Καναδά, μακριά από την πατρίδα και την βουή της πολιτικής. Ως παιδί δεν είχα σίγουρα την πλήρη εικόνα του μεγέθους και του βάρους της κληρονομιάς αυτής. Μεγάλωσα σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον όπου ο κόσμος δεν ενδιαφερόταν για το πόσους πρωθυπουργούς έχεις στην οικογένειά σου. Επίσης είχα την τύχη ως Έλληνας της διασποράς να συναντάω μεταξύ των συμπατριωτών μας στην ελληνική κοινότητα του Καναδά αρκετούς συντρόφους και συντρόφισσες  οι οποίοι με βοήθησαν πολλές φορές να αντιληφθώ το μέγεθος της κληρονομιάς αυτής. Μέσα από διηγήσεις τους, τις ιστορίες  τους για το ΠΑΚ, το ΠΑΣΟΚ και την μεταπολίτευση, καθώς και μέσω της ενασχόλησής μου με την ελληνική κοινότητα εκεί κατάφερα όχι μόνο να αντιληφθώ την κληρονομιά όπως λέτε αλλά κυρίως να αγαπήσω την ευθύνη.  Για εμένα η ενασχόληση με την πολιτική δεν είναι ηθική υποχρέωση ή κληρονομική παράδοση, είναι πρωτίστως  η έκφραση της εσωτερικής μου ανάγκης για περισσότερο δίκιο για όλους και όλες. Και αναμφίβολα οι εμπειρίες και οι παραστάσεις που έχω  είναι σημαντικές αλλά δεν τις βλέπω ως βάρος, είναι η παρακαταθήκη μου. Άλλωστε  η ενασχόληση με την πολιτική έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και αυτό από μόνο του όχι δεν είναι βάρος αλλά αντιθέτως είναι ο σκοπός και η ουσία της δημοκρατίας.

Ήταν η δραστηριοποίησή σας στον Σύλλογο Ελλήνων Φοιτητών του Τορόντο και στην κοινότητα των ομογενών του Καναδά το έναυσμα για την ενασχόληση με τα κοινά;

Απάντηση: Αναμφίβολα η δραστηριοποίηση μου στην ελληνική κοινότητα του Τορόντο και στο Σύλλογο Ελλήνων φοιτητών ήταν τα πρώτα μου βήματα στην ενασχόλησή μου με τα κοινά. Είχα την τιμή να εκπροσωπήσω ως πρόεδρος τον Σύλλογο Ελλήνων φοιτητών στους αγώνες μας για ενίσχυση της  διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού και νομίζω αφήσαμε το λιθαράκι μας.  Μετά από προσπάθειες ετών ώστε να ενταχθεί η διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιου του Τορόντο, το πετύχαμε.  Και το πετύχαμε με μία καμπάνια όπου για τρία χρόνια προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε και να πείσουμε την ελληνική κοινότητα ότι είναι ανάγκη να βρεθούν οι πόροι για την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας καθώς η επένδυση αυτή ήταν για εμάς στοίχημα γενιάς ώστε να μπορούμε περήφανα να κοιτάξουμε στα μάτια τις γενιές που έρχονταν μετά από εμάς και να κοιτάμε το μέλλον της ελληνικής κοινότητας με αισιοδοξία και προοπτική. Πλέον η έδρα Ελληνικής γλώσσας όπως αυτή ιδρύθηκε αποτελεί φάρο του ελληνισμού του Καναδά και θα ήθελα να ευχαριστήσω εκτός των μελών της τον καθηγητή  Robert Austin, ο οποίος είναι ένας πραγματικός φιλέλληνας,  αλλά και τον αξιότιμο πρόξενο κ.  Δημήτρη Αζεμόπουλο, καταφέραμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του Ιδρύματος Ελληνικής Κληρονομιάς (Hellenic Heritage Foundation) το  οποίο αποφάσισε να επενδύσει σε εμάς, στις επόμενες γενιές των Ελλήνων της διασποράς και στον Ελληνισμό. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε νέα έδρα Ελληνικών σπουδών όπου τώρα ξένοι και Ελληνόπουλα μαθαίνουν για την Ελλάδα, την πολιτική μας ιστορία, τις παραδόσεις μας, την γλώσσα μας και για αυτό είμαι πολύ περήφανος . 

Η εμπειρία σας από τη συμμετοχή σας στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ποια είναι;

Απάντηση:  Κάθε αρχή και δύσκολη. Και αναφέρομαι στο νέο ξεκίνημα του ΠΑΣΟΚ με το πρόσφατο συνέδριό του. Σίγουρα σε πολλά σημεία θεώρησα δυσλειτουργική την διαδικασία του κυρίως στο ότι καλείσαι να συνθέσεις απόψεις, προτάσεις ακόμη και τα όργανα του κόμματος μέσα σε ένα τριήμερο συνέδριο. Τηρουμένων των αναλογιών λοιπόν θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ κατάφερε όσο περισσότερο μπορούσε να κάνει στο συνέδριό του  αυτό το νέο ξεκίνημα και είμαι αισιόδοξος ότι στην πορεία η λειτουργία του κόμματος θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο. Άλλωστε ο ίδιος ο Πρόεδρος μας ο Ν. Ανδρουλάκης έχει  θέσει ως προτεραιότητα την λειτουργία του κόμματος σαν να πρόκειται για  έναν  συλλογικό διανοούμενο ο οποίος όμως πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα νέα μέσα και τις νέες τεχνολογίες ώστε να βελτιώσει την λειτουργία του κόμματος.

Πόσο ζωντανό είναι κατά τη γνώμη σας το όραμα του Ανδρέα Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ του 2022 με Πρόεδρο τον Νίκο Ανδρουλάκη;

Απάντηση: Το 2022 δεν είναι 1981. Η κοινωνία εξελίσσεται προχωράει και στην πολιτική πρέπει πρωτίστως να μπορείς να ακούσεις τον παλμό της κοινωνίας. Αυτός ήταν και είναι ο κοινός τόπος κάθε προοδευτικού πολίτη, κάθε σοσιαλιστή. Το όραμα λοιπόν του Ανδρέα Παπανδρέου  για εθνική ανεξαρτησία – λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική απελευθέρωση  θα είναι πάντα επίκαιρο. Το ΠΑΣΟΚ του 2022 οφείλει να έχει ως πυξίδα τις αρχές και τις αξίες μας ωστόσο οφείλει πάντα να κοιτάει με ορίζοντα το μέλλον. Και σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται  τόσο ο Πρόεδρός μας Ν. Ανδρουλάκης όσο και μια σειρά από νέα στελέχη που πάλεψαν όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια για το Κίνημα.

 

Το 2022 δεν είναι 1981. Η κοινωνία εξελίσσεται προχωράει και στην πολιτική πρέπει πρωτίστως να μπορείς να ακούσεις τον παλμό της κοινωνίας

Πόσο εύκολο είναι να επιτευχθεί ο στόχος που θέτει το  ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής να φέρει την κοινωνία ξανά στο προσκήνιο ως συνδιαμορφωτή στον πολιτικό διάλογο;

Απάντηση: Για το ΠΑΣΟΚ είναι  προτεραιότητα η επαναφορά της κοινωνίας στο προσκήνιο. Το ΠΑΣΟΚ είναι η παράταξη των μεγάλων αλλαγών του τόπου και χωρίς την κοινωνία στο προσκήνιο καμία αλλαγή δεν είναι εφικτή. Από το ΕΣΥ, το ΑΣΕΠ και τη δημόσια δωρεάν παιδεία στα μεγάλα έργα, την Διαύγεια και το opengov  τίποτα δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την κοινωνία στην πρώτη γραμμή. Ακόμη και στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης που το ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να διαχειριστεί στο πιο κρίσιμο σημείο της, το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε με κάθε δυνατό μέσο να προασπίσει όσο μπορούσε βασικά θεμελιώδη κεκτημένα της ελληνικής κοινωνίας. Όπως ήταν η προστασία της πρώτης κατοικίας η θεσμοθέτηση οργανωμένου πλαισίου για την απόκτηση της ιθαγένειας και η ενίσχυση των θεσμών που προασπίζουν την διαφάνεια και την δικαιοσύνη. Η δύναμή μας λοιπόν ήταν και είναι η ίδια η κοινωνία, αυτήν υπηρετούμε και αυτήν πρέπει να φέρουμε ξανά στο προσκήνιο.

Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητο να στηριχθούν οι πιο αδύναμοι και να δημιουργηθεί ξανά μια αξιοπρεπώς διαβιούσα, παραγωγική μεσαία τάξη την οποία οι πολιτικές τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ εξαφάνισαν τα τελευταία χρόνια.

Είστε αισιόδοξος για την πορεία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις εκλογές;

Απάντηση: Είναι σαφές κ. Κοντογεωργοπούλου πως η κοινωνία έχει αρχίσει να αγκαλιάζει ξανά το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι οι δημοσκοπήσεις που μετράω προσωπικά αλλά η ίδια η ανταπόκριση που έχουμε από την κοινωνία στις δράσεις μας και στις περιοδείες που κάνουν κλιμάκια του Κινήματος ανά την χώρα. Στο χέρι μας είναι μέχρι τις εκλογές  να διασαφηνίσουμε ακόμη περισσότερο το πρόγραμμά μας και τις θέσεις μας ώστε  η προοδευτική μας πρόταση για την διακυβέρνηση του τόπου να αγκαλιαστεί από όσο το δυνατόν περισσότερους και περισσότερες. Όσο λοιπόν έχουμε την κοινωνία στο πλευρό μας δεν μπορώ παρά να είμαι αισιόδοξος.

Σε προσωπικό επίπεδο ποια είναι η στόχευση; Υποψήφιος Βουλευτής; Υποψήφιος ευρωβουλευτής ίσως; Και με τι χρονικό ορίζοντα το βλέπετε;

Απάντηση: Για εμένα προτεραιότητα είναι η ενασχόληση με την πολιτική και τα ζητήματα της κοινωνίας. Δεν είναι αυτοσκοπός ούτε η υποψηφιότητα ούτε η εκλογή σε κάποιο αξίωμα. Είναι προφανές  ότι   η ενασχόλησή μου με το κόμμα και η πρόσφατη εκλογή μου στην ΚΠΕ ευλόγως δημιουργεί το ερώτημα . Ωστόσο κύριο μέλημά μου είναι να  μπορώ να είμαι χρήσιμος στην χώρα και στην παράταξη και αυτό είναι η ουσία της ενασχόλησης μου με την πολιτική.

Ομιλητής σε εκδήλωση στα χώματα των Παπανδρέου στον Ερύμανθο. Σας συγκινεί αυτό; Μιλάει μέσα σας ο γενέθλιος τόπος των Παπανδρέου;

Απάντηση: Έχω ένα ισχυρό  δέσιμο με αυτόν τόπο και προσπαθώ να τον επισκέπτομαι όσο πιο  συχνά μπορώ και κάθε φορά να βλέπω και μια διαφορετική του πτυχή. Έχω φίλους και δεσμούς ζωής τόσο στον Ερύμανθο και στο Καλέντζι όσο και στην Πάτρα. Και αυτό πιστέψτε με μου δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης  και φόρτισης και από το ότι η εκδήλωση θα γίνει στον Ερύμανθο.  Όπως άλλωστε κάθε φορά που επισκέπτομαι τον τόπο θα προσπαθήσω στην εκδήλωση να ακούσω και να μιλήσω με όσους και όσες περισσότερους/ ες  μπορώ για όλα αυτά που μας απασχολούν.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις