Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Εξετάσεις οδήγησης: Θα φωτογραφίζονται οι υποψήφιοι οδηγοί κατά την είσοδό τους στα εξεταστικά κέντρα

Εξετάσεις οδήγησης: Θα φωτογραφίζονται ο...

Tι αλλάζει

Περιθώριο έξι μηνών έχουν οι Περιφέρειες της χώρας να αποκτήσουν τον εξοπλισμό για τη διενέργεια των θεωρητικών εξετάσεων οδήγησης προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος για την απόκτηση άδειας οδήγησης που ορίζει μεταξύ άλλων τη φωτογράφιση των υποψηφίων κατά την είσοδό τους στο εξεταστικό κέντρο.

Με εγκύκλιο που απέστειλε σε όλες τις Περιφέρειες ο υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος ορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές εξοπλισμού για τη διενέργεια των θεωρητικών εξετάσεων των υποψηφίων οδηγών.

Με βάση το περιεχόμενό της, προβλέπεται η προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία, εντός έξι μηνών, του εξής εξοπλισμού:

Φορητής συσκευής ανίχνευσης επικοινωνίας για τον εντοπισμό κρυμμένων συσκευών. Η φορητή συσκευή ανίχνευσης θα ανιχνεύει συνεχώς το χώρο της εξέτασης για οποιαδήποτε μορφή ασύρματης επικοινωνίας.(Radio, Wi-Fi, Bluetooth, GSM, LTE, 5G κλπ.).
Οθόνης αναπαραγωγής οπτικοακουστικού υλικού,
Φορητής κάμερας λήψης φωτογραφιών: Με την κάμερα η οποία θα αποθηκεύει τις φωτογραφίες σε αποσπώμενη κάρτα μνήμης, θα πραγματοποιείται στιγμιαία λήψη φωτογραφίας πορτρέτου κάθε υποψηφίου και του Δ.Ε.Ε. του εξεταζόμενου κατά την είσοδό του στο εξεταστικό κέντρο, πριν την έναρξη της διαδικασίας θεωρητικής εξέτασης. Μελλοντικά με την λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος «Τέθριππον» το Δ.Ε.Ε. του εξεταζόμενου θα υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή και δεν θα απαιτείται η φωτογράφισή του κατά την είσοδο του εξεταζόμενου στην αίθουσα παρά μόνο η φωτογραφία πορτραίτου του εξεταζόμενου.
Καρτών μνήμης: Η αποσπώμενη κάρτα μνήμης θα παρέχει αυτόματη κρυπτογράφηση και θα αποθηκεύει τα αρχεία των φωτογραφιών που λαμβάνει η κάμερα ώστε να αποτρέπεται η μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Η αποσπώμενη κάρτα μνήμης δεν θα επιτρέπει την επεξεργασία, μετατροπή ή διαγραφή των φωτογραφιών των υποψήφιων της θεωρητικής εξέτασης μετά την αφαίρεσή της από την κάμερα. Στόχος είναι να αποτρέπεται αποτελεσματικά η μη εξουσιοδοτημένη αποκάλυψη, ο χειρισμός ή η διαγραφή εγγραφών φωτογραφιών που έχουν ληφθεί από την κάμερα από μη εξουσιοδοτημένα άτομα.
 

Για κάθε εξεταστική αίθουσα παραδίδεται στους υπεύθυνους επιτηρητές, κάθε εξεταστική ημέρα νέα κάρτα μνήμης. Μετά την ολοκλήρωση της θεωρητικής εξέτασης με μέριμνα των επιτηρητών η αποσπώμενη κάρτα μνήμης αποστέλλεται στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικίας Περιφερειακής Ενότητας.

Με τη θέση σε λειτουργία του εξοπλισμού σε Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών, η οικεία Περιφέρεια ενημερώνει τη Διεύθυνση Οδικής Κυκλοφορίας και Ασφάλειας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ενώ μεριμνά για την εκπαίδευση των εμπλεκομένων υπαλλήλων με σκοπό την ορθή χρήση του εξοπλισμού και ιδιαίτερα της «φορητής συσκευής ανίχνευσης επικοινωνίας».

 

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του νέου συστήματος αυστηροποιείται ο έλεγχος της διεξαγωγής των θεωρητικών εξετάσεων, προς αποκατάσταση των στρεβλώσεων και προβλημάτων με τον καθορισμό ελέγχου ταυτοπροσωπίας σε δύο στάδια. Επίσης προβλέπεται η χρήση ηλεκτρονικών μέσων για εισαγωγή στο εξεταστικό σύστημα, δηλαδή η χρήση ψηφιακών διαπιστευτηρίων με δυνατότητα ταυτοποίησης δύο παραγόντων μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.

 

Οι υποψήφιοι θα ενημερώνονται με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού για τη διαδικασία εξέτασης, για την απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων, ακουστικών ή οποιασδήποτε άλλης ηλεκτρονικής συσκευής επικοινωνίας, οποιασδήποτε άλλης ηλεκτρονικής συσκευής ή έξυπνης συσκευής, όπως ηλεκτρονικά ρολόγια κλπ., για την απαγόρευση απομάκρυνσης των υποψηφίων από τη θέση εξέτασης τους για οποιονδήποτε λόγο, πριν την ολοκλήρωση της θεωρητικής εξέτασης και του τελευταίου υποψηφίου, καθώς και τις επιβαλλόμενες κυρώσεις σε περίπτωση διαπίστωσης οποιασδήποτε παράβασης.

 

 
Παράλληλα θα διενεργείται δειγματοληπτικός έλεγχος ταυτοπροσωπίας υποψήφιων οδηγών και οδηγών, για τη διενέργεια του οποίου διασταυρώνεται η φωτογραφία που συμπεριλαμβάνεται στο Δ.Ε.Ε. του υποψηφίου με ψηφιακή φωτογραφία που θα λαμβάνεται κατά την είσοδο του υποψηφίου στο εξεταστικό κέντρο από κάμερα που χρησιμοποιείται μόνο για αυτό τον σκοπό, διασφαλίζοντας την ασφαλή επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

 

Αν διαπιστωθεί απόπειρα πλαστοπροσωπίας, ο υποψήφιος έχει δικαίωμα επανέκδοσης του Δ.Ε.Ε. και εκ νέου προγραμματισμού συμμετοχής του στη θεωρητική εξέταση μετά από την πάροδο δύο ετών από τη διαπίστωση της παράβασης και την εκ νέου παρακολούθηση των ελάχιστων απαιτούμενων μαθημάτων θεωρητικής εκπαίδευσης.

 

Για τη διενέργεια δειγματοληπτικού ελέγχου ταυτοπροσωπίας, καθώς και τη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων οι αποσπώμενες κάρτες μνήμης προβλέπεται να διατηρούνται σε ασφαλές και προστατευμένο χώρο για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους 4 μήνες από την ημέρα διεξαγωγής της θεωρητικής εξέτασης. Κατ’ εξαίρεση, αν έχει εκκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη οποιαδήποτε δικαστική ή διοικητική διαδικασία ή διαδικασία απομακρυσμένης εποπτείας, οι φωτογραφίες στις αποσπώμενες κάρτες μνήμης και κατά συνέπεια οι κάρτες μνήμης διατηρούνται σε ασφαλές και προστατευμένο χώρο μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών, λαμβανομένων των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ασφάλεια, επεξεργασία, διαθεσιμότητα, ανθεκτικότητα και μεταφορά των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

 

Με αφορμή την απόφαση ο Υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, δήλωσε: «Με τον καθορισμό των τεχνικών προδιαγραφών για τη λειτουργία των καμερών και των συσκευών ανίχνευσης επικοινωνίας στις αίθουσες διεξαγωγής θεωρητικών εξετάσεων, διαμορφώνουμε συνθήκες διαφάνειας σε μια διαδικασία που αξιολογεί τις γνώσεις των υποψήφιων οδηγών. Η χρήση των τεχνολογικών μέσων θα συμβάλει ώστε να εξαλειφθεί το περιθώριο προσφυγής σε αθέμιτες πρακτικές που έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν. Η Οδική Ασφάλεια ξεκινάει από την εκπαίδευση και στόχος του νέου συστήματος που θεσπίζουμε είναι τη στιγμή που προσέρχεται κάποιος να δώσει εξετάσεις για δίπλωμα να είναι καλά προετοιμασμένος, ώστε να είναι έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη να οδηγήσει».

πηγή ethnos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις