Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Σε επανέκδοση στα ελληνικά σινεμά από 7/7 το φιλμ του Πολάνσκι "Μαχαίρι στο Νερό"

Σε επανέκδοση στα ελληνικά σινεμά από 7/...

Σε διανομή της Bibliotheque - Θ' ακολουθήσει στις 14/7 η "Γιορτή της Μπαμπέτ" και στις 21/7 το θρυλικό φιλμ με τον Τζέιμς Ντιν "Ανατολικά της Εδέμ"

Η ταινία «Μαχαίρι στο Νερό - Knife in the Water» παραγωγής του 1962 σε σκηνοθεσία του τιμημένου με Όσκαρ, Ρομάν Πολάνσκι, με πρωταγωνιστές τους Λέον Νιέμτσικ, Γιολάντα Ουμέκα, Ζίγκμουντ Μαλάγιοβιτς, θα κυκλοφορήσει από αυτή την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022 σε επανέκδοση με ολοκαίνουργιες ψηφιακές κόπιες, στις Ελληνικές αίθουσες.

Διάρκεια : 94 λεπτά.

Το φιλμ τιμήθηκε με τον Χρυσό Λέοντα στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας ενώ προτάθηκε & για το Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας.

Ο Αντρέι, επιτυχημένος 36άρης, με τη γυναίκα του Κριστίν αποφασίζουν να απολαύσουν το γουικέντ με το ιστιοπλοϊκό τους.

Στο δρόμο συναντούν ένα νεαρό φοιτητή, που ο Αντρέι επιπόλαια καλεί μαζί τους. Ο νεαρός, εντυπωσιασμένος δέχεται αποφεύγοντας να αντιδράσει στις συνεχείς προσβολές του Αντρέι.

Αρχικά ο ανταγωνισμός τους περιορίζεται στο λεκτικό επίπεδο ή σε ανόητες επιδείξεις και συμβολικά παιχνίδια ακόμη και με ένα μαχαίρι.

Γρήγορα όμως παίρνει άλλες διαστάσεις όταν και οι δυό προσπαθούν να εντυπωσιάσουν την όμορφη Κριστίν. Ο νεαρός γελοιοποιεί τον Αντρέι, παριστάνοντας πως πνίγηκε στη θάλασσα, κι ενώ αυτός υποτίθεται πως τον ψάχνει, βρίσκει την ευκαιρία να ξελογιάσει τη γυναίκα του.

Η Κριστίν θα βασανίσει αρκετά τον άνδρα της και δεν θα τους αποκαλύψει αμέσως ότι ο νεαρός δεν πνίγηκε. Τώρα οι θέσεις έχουν αλλάξει- είναι αυτή η κυρίαρχη του παιχνιδιού. Το ζευγάρι επιστρέφει στη βάση του, τσακισμένο από αυτή την εμπειρία.

Αυτή η ταινία μοιάζει ξέχωρη από το υπόλοιπο σκηνοθετικό έργο του Πολάνσκι, μια και είναι και η μοναδική πολωνική ταινία του. Σε μια περίοδο όπου κάθε νέος ανήσυχος σκηνοθέτης από την Ευρώπη προσπαθεί να αποδείξει την συγγένειά του με τον Γκοντάρ και το υπόλοιπο κίνημα της Αβάν γκαρντ, ο Πολάνσκι κινείται πέρα από ευκαιριακούς ορισμούς του μοντερνισμού, κάνοντας μια «κλασική» σε σύλληψη ταινία (που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ερωτικοψυχολογικό θρίλερ), η οποία είναι ταυτόχρονα αρκετά μπροστά από την εποχή της, αναφέρει το δελτίο Τύπου της Bibliotheque που διανέμει το φιλμ στις αίθουσες.

Ο ανταγωνισμός των δύο ανδρών μπορεί να ερμηνευθεί τόσο με ταξικούς όρους, όσο και

καθαρά ψυχαναλυτικούς: σύμφωνα με το Γάλλο κριτικό Πασκάλ Κανέ, αν ο Αντρέι κατέχει συμβολικά το ρόλο του ευνουχιστή πατέρα, ο νεαρός παίρνει τη θέση του γιου που ποθεί τη μητέρα και θέλει να σκοτώσει τον πατέρα. Η ταινία αναδύει μία εκπληκτική, σχεδόν εκστατική ομορφιά. και περιλαμβάνεται στα πιο πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα του σινεμά της δεκαετίας του ’60.

Από την ίδια εταιρεία ακολουθεί σε επανέκδοση στις 14 Ιουλίου 2022, η ταινία «Η Γιορτή της Μπαμπέτ» του Γκάμπριελ Άξελ, το σενάριο της οποίας βασίστηκε σε ιστορία της Κάρεν Μπλίξεν, συγγραφέως του εξαιρετικού «Πέρα από την Αφρική».

Η συγκεκριμένη ταινία Δανέζικης παραγωγής του 1987 κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και το BAFTA Καλύτερης Μη Αγγλόφωνης Ταινίας ενώ ήταν υποψήφια & για τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Επίσης από την Bibliotheque θα βγουν σε επανέκδοση, στις 21/7, το φιλμ «Ανατολικά της Εδέμ» του Ελία Καζάν με τον Τζέιμς Ντιν και την Τζούλι Χάρις, παραγωγής 1955 και στις 28/7 η ταινία «Η Αποστροφή», παραγωγής 1965 επίσης σε σκηνοθεσία του Ρομάν Πολάνσκι, με πρωταγωνίστρια την Κατρίν Ντενέβ.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture