Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ελληνοτουρκικά: Μπρα ντε φερ Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ελληνοτουρκικά: Μπρα ντε φερ Μητσοτάκη -...

Το μήνυμα της Αθήνας

Λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, η Τουρκία αυξάνει για άλλη μία φορά την ένταση, προχωρώντας σε εμπρηστικές δηλώσεις τόσο κατά της Ελλάδας όσο και της ΕΕ, εξαιτίας της στήριξης που παρείχε στη χώρα μας.

Χαρακτηριστικό ήταν το χθεσινό παραλήρημα του τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με φόντο τις τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Τσαβούσογλου, στράφηκε ξανά εναντίον της Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς της για παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Αθήνα.

«Είναι απαράδεκτο να προσπαθεί η ΕΕ να νομιμοποιήσει μαξιμαλιστικές και παράνομες θέσεις σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Κατά τον ίδιο τρόπο, είναι πλήρης ντροπή για την ΕΕ να σιωπά για τους ισχυρισμούς της Ελλάδας για 10 μίλια εναέριου χώρου, τον εξοπλισμό των νησιών και την απώθηση πρακτικών που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Αν και η Τουρκία διατηρεί πάντα τη στάση της υπέρ του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, αποτελεί παράδειγμα πλήρους ανειλικρίνειας η απάντηση σε αυτή την προσέγγιση της χώρας μας, με στρατηγική σκόπιμης έντασης και κλιμάκωσης», προσθέτει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Η Αθήνα πάντως προετοιμάζεται για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι πιθανό τραβήξει και άλλο το σκοινί θέτοντας ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου.

Ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε χθες να δώσει το στίγμα του σχετικά με την στάση που θα κρατήσει στην επικείμενη Σύνοδο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε χθες, ότι με βάση τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπάρχουν δύο δρόμοι για την Τουρκία. Ο δρόμος της αποκλιμάκωσης και ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και ο δρόμος της κλιμάκωσης που θα οδηγήσει στην απομάκρυνση της Τουρκίας από την ευρωπαική οικογένεια και θα οδηγήσει σε λήψη μέτρων. τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Το ζητούμενο όπως είπε, είναι να σταματήσει η ανυπόστατη ρητορική κατά της Ελλάδας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα έχει απαντήσει και θα εξακολουθώ να καλώ σε έναν καλόπιστο διάλογο ώστε να επιλύουμε με τους κανόνες καλής γειτονίας τα θέματα που έχουμε.

«Δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης που πολλές φορές γίνεται για εσωτερικούς λόγους» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ
Ερωτηθείς δε ο κ. Μητσοτάκης για το τι θα κάνει η Ελλάδα αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στα τέλη του μήνα ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι «αν τεθεί θέμα θα δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις».

Δεν είμαι εγώ αυτός που έκοψε τους διαύλους επικοινωνίας με τον Ερντογάν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ερώτημα αν υπάρχει περιθώριο για κάποιο τετ α τετ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μαδρίτη, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι δεν είναι αυτός που έκοψε τους διαύλους επικοινωνίας.

«Δεν είμαι εγώ αυτός που έχει κόψει τους διαύλους επικοινωνίας με τον κ. Ερντογάν. Συνεχίζω να πιστεύω πως θα πρέπει να συναντιόμαστε και να συζητάμε. Ως προς την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είναι διαφορετική η ατζέντα και να είστε βέβαιοι πως εάν η Αθήνα προκληθεί θα απαντήσει με τον πλέον αυστηρό τρόπο και θα δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις